Sunnuntai 11. huhtikuuta.
Nimipäivää viettää Verna, Verna

Valkoinen joulu

Yksi yleisimpiä kysymyksiä on, saammeko valkoisen joulun. Kysymys lumen tulosta tuntuu koronarajoitusten ja -huolien aikana tavallista pinnallisemmalta. Nyt jos koskaan meidän on tarpeen ajatella tämä kysymys syvällisemmin. Mitä voisimme kristittyinä tehdä, että lähimmäisemme joulu olisi sisällöllisesti valkoinen?

 

Tiedämme, että joulun ydinsanoma on täynnä valoa ja kirkkautta. Meille on syntynyt Vapahtaja! Tämä ilmoitus on voimassa ja se kuuluu julistaa edelleen kaikelle kansalle, myös suomalaisille. Ja tässä meitä kaikkia tarvitaan. Joululehdet ja muut tervehdykset, jouluajan tilaisuudet rukoushuoneilla tai netissä ovat hyviä esimerkkejä mahdollisuuksista, joilla voimme rohkaista lähimmäisiämme valkoiseen jouluun.

 

Hyvä Sanoma ry on jakanut useiden vuosien ajan vankiloihin joululehtiä. Vankiloissa tiedetään, mitä on viettää joulua yksin, rajoitetussa maailmassa. Vankiloista saatu palaute joululehdistä sopii rohkaisuksi rajoitusten varjostamaan siviilimaailmaan. Vankeutta on monenlaista ja joulun sanomalle on nyt erityinen tilaus.

 

Toisaalta on tärkeää huomata, ettei Jumalan rakkaus ole vain sanoja, vaan myös tekoja. Ilman maan päälle lähetettyä Jeesusta, hänen elämäänsä, ristinkuolemaansa ja ylösnousemustaan meillä ei olisi toivoa. Rakkaus on edelleen myös tekoja. Jos Jeesus ei ohittanut ihmisten hätää ja kärsimystä, ei meidänkään pidä sitä tehdä.

 

On odotettavaa, että koronaepidemian vuoksi vähävaraisten ja yksinäisten määrä on tänä jouluna suuri. Monien joulu on, jos ei musta, niin ainakin loskainen. Seurakunnan ja kristittyjen suuri etuoikeus sekä mahdollisuus on välittää puhtaan valkoista joulua myös yksinäisille ja vähävaraisille. Kysymys on diakoniasta – palvelemisesta.

 

Diakonia, kuten evankeliumin julistaminenkaan, ei ole vain työmuoto seurakunnassa. Sen on tarkoitus olla kiinteä osa meidän jokaisen elämää – kuin se olisi meidän toinen nimemme. Diakonialla voi yllättää hänetkin, joka ei ole vähävarainen tai yksinäinen. Lapsiperheiden arkeen valkoisen joulun voi tuoda siivousapu tai vanhempien vapaaillan järjestäminen lastenhoitoa tarjoamalla.

 

Sanotaan, että rakkaus on kekseliäs. Kristittyinä meillä on enemmän. Pyhä Henki haluaa tehdä kristillisyydestämme elävän ja arjessa vaikuttavan todellisuuden. Samoin seurakunta voi elää Pyhän Hengen inspiraatiossa ja löytää luovia ratkaisuja niin evankeliumin julistamisessa kuin diakoniassa.

 

Riippumatta Pekka Poudan sääennusteista tehdään tästä valkoinen joulu! 

 

 

Janne Lahti 

 
Kirjoittaja on Hyvä Sanoma ry:n toiminnanjohtaja. UUTISET