Tilastollisesti uskovainen

Ylen nettikysely kartoitti kesäkuussa ihmisten suhdetta uskonnollisuuteen. Vaikka kyseessä ei ollutkaan varsinainen tutkimusaineisto, vastauksista voi tehdä kiinnostavia huomioita.

Puolet vastaajista kertoi uskovansa Jumalaan – tosin epäilyllä maustettuna – ja kyselyssä tarkoitetaan nimenomaan kristinuskon Jumalaa. Mielikuva joukoittain kirkosta eroavasta ja kristillistä ahdasmielisyyttä kammoavasta kansasta taitaa sittenkin olla vain pienen piirin toive, joka palvelee sen omaa ”edunvalvontaa”.

Niin ikään puolet vastaajista katsoi, että kuoleman jälkeen kaikki elämä päättyy tai ei osannut sanoa asiasta mitään. Huomionarvoista on kuitenkin se, että vaikka asiasta epävarmojen osuus on viime aikoina noussut, kristinuskosta luopuneet eivät ole omaksuneet vakaumuksellista ateismia.

Ylen kyselyn mukaan suomalaiset suhtautuvat epäilevästi ajatukseen uskonnollisista ihmeistä. Tämä saattaa olla ateistille uskon vahvistaja, mutta toimii käytännössä myös päinvastaisesti: kun joku kohtaa todellisen Jumalan ihmeen, sen todistusvoima on vastaansanomaton. Samalla se romuttaa uskon kaikkivoipaan sattumaan. Uskovien ongelmana saattaa tosin joskus olla ihmeiden inflaatio, kun tavanomaisia arjen tapahtumiakin selitetään jatkuvasti ihmeiksi.

Rukoileminen on Ylen kyselyssä selvästi yleisempää kuin yleiset mielikuvat antaisivat ymmärtää. Yli puolet suomalaisista rukoilee vähintään kerran vuodessa ja vähän alle puolet kuukausittain. Myös päivittäin rukoilevien määrä on yli viidennes vastanneista. Olisi kiinnostavaa myös tietää, kuinka moni kokee saaneensa joskus rukousvastauksia.

Kyselyyn vastanneista vain yksi neljästä käy kirkossa enemmän kuin kerran tai kaksi vuodessa. Tässä on tapahtunut vähenemistä aikaisempiin vuosiin verrattuna.

Tilastojen valossa Jumala on kuitenkin selvästi suositumpi kuin kirkko. Miksi näin?

Mitä tapahtuisi, jos esimerkiksi jokin uusi laki olisi ristiriidassa uskonnollisten periaatteiden kanssa? Vähän alle puolet asettuisi silloin lain noudattamisen kannalle, lähes yhtä moni jättäisi kysymyksen avoimeksi ja yksi kuudesosa asettaisi uskonnolliset periaatteet lain edelle. Tähän vastaaminen riippuukin siitä, mikä on mielikuvamme kyseisestä laista. Onko se jotain sellaista, jota ”ne” väkisin ajavat? Vai onko se jotakin, johon ”me” itse vaikutamme?

Vaikka tilastot eivät kykene kertomaan, millainen ihminen naapurimme on, ne kuvaavat sitä ympäristöä, missä kristillisinä kirkkoina toimimme. Sanomallemme on siis tilausta.

Mutta onko viestinnän kielemme sellaista, jota ihmiset ymmärtävät, vai sellaista, jota itse parhaiten osaamme?


Esko Matikainen

Kirjoittaja on pastori ja Suomen Helluntaikirkon toiminnanjohtaja.

Uutiset
28-29/2016

UutisetOsa nuorista on jo etukäteen suunnitellut menevänsä kasteelle juuri Fifteen-leirillä.
UutisetVenäjän presidentti Vladimir Putin on allekirjoittanut kiistellyn lakipaketin, jonka yhtenä osana on lähetystyöksi katsottavan uskonnollisen viestinnän tekeminen luvanvaraiseksi.

Asiasta uutiso...
UutisetVenäjän Karjalassa kesäkuussa tapahtunut veneturma on vaikuttanut myös Venäjän Helluntaikirkon alaisuudessa toimivan Karjalan kristillisen keskuksen ohjelmaan: keskus on päättänyt peruuttaa kaikki lei...
UutisetAmerikkalaisevankelista Billy Grahamin taustajärjestö, Billy Graham Evangelistic Association (BGEA), on haastanut kristillisen nettisivun oikeuteen Grahamin, 97, nimen ja kuvien väärinkäytöstä.
...
UutisetYli 200 000 tiibetiläistä on kääntynyt buddhalaisuudesta kristinuskoon vain noin vuoden aikana, kertoo Asian Access -järjestö.


Herätys alkoi, kun eräs buddhalaismunkki kä...
UutisetSuomalaisten uskonnollisuus muuttuu kovaa vauhtia, uutisoi Yle (1.7.)

– Voidaan sanoa, että 5–10:n viime vuoden aikana on tapahtunut isoja muutoksia ––, vahvistaa tutkimuskoordinaattori Jussi S...
UutisetKeski-Suomen laajin leirintäalue Iso Kirja Camping on rauhallinen lomanviettopaikka niin pistäytyjille kuin vuosipaikkalaisillekin.

– Moni näkee alueen juhannuksena täynnä väkeä, mutta heinäkuu...
UutisetToivoisi, että muissakin seurakunnissa toimittaisiin näin, sanoo pastoripariskunta, jonka osallistumista leirille seurakunta oli tukenut taloudellisesti.
UutisetKeskellä elämää muuttui koko perheen kesäfestivaaliksi.
UutisetVanhoillislestadiolaiset nostivat Siionin laulut ja virret -sovelluksen myyntihitiksi kesä-heinäkuussa.

Iltalehti kertoi sovelluskaupan tilastoja seuraavan App Annie -palvelun tietojen pohjalta...
UutisetKansanlähetysopistolla tanssitaan ja näytellään koko kesä.
UutisetJordaniassa asuu kolme miljoonaa pakolaista, joista suuri osa on paennut Syyrian ja Irakin konflikteja. Helluntaiseurakunnissa heitä kohdellaan kutsuvieraina.
UutisetNiilo ja Päivi Räsäsen uutuusteos Mistä on kysymys? Avioliitto (Uusi Tie, 2016) joutui heti ilmestyttyään median syyniin. Raamatullista avioliittokäsitystä edustavasta kirjasta nostettiin useita nykyk...
UutisetFida avasi pop up -myymälän Helsingin Punavuoreen.
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan