Lauantai 15. kesäkuuta.
Nimipäivää viettää Vieno, Viena, Mona, Monika

Terrorismi palasi Eurooppaan

Kuluva vuosi tullaan muistamaan terrorismin paluusta Eurooppaan. Euroopassa on aina ollut kansallisia, poliittisia ja uskonnollisia radikaaliryhmittymiä, jotka ovat kylväneet ympärilleen tuhoa ja kauhua. Mutta nyt suhteellisen pitkän ja rauhallisen, vaikkakin häilyvän, jakson jälkeen on maanosamme tullut aika kohdata jälleen terrorismi silmästä silmään.

Reaktiot Pariisin verilöylyn tapahtumiin ovat Suomessa vaihdelleet laidasta laitaan. Joillakin myötätunto on värjännyt Facebook-sivun profiilikuvan Ranskan lipun väreihin. Myötätunto onkin varsin oikea ja ymmärrettävä reaktio, tapahtuihan terrori-isku lähellä: kaupungissa, jossa monet ovat vierailleet, ja paikoissa, joissa kuka tahansa saattaisi käydä.

Toiset ovat kuitenkin ihmetelleet moista reaktiota: miksi ette ilmaisseet myötätuntoanne silloin, kun Boko Haram iski edellisessä kuussa Nigeriassa tai ISIL Turkissa?

Kuluvan vuoden aikana on raportoitu jo lähes 300 terrori- iskua eri puolilla maailmaa. Mutta mitä enemmän niillä on yhtymäkohtia omaan elämään, sitä lähemmäksi asia tulee. Moni suomalainenkin saattaa muistella kävelyretkeään pariisilaisten ravintoloiden ohi tai sukulaisilta saamaansa Eiffel-tornin postikorttia. Sen sijaan harvempi meistä on kulkenut Sadr Cityn markkinoilla Bagdadissa.

On surullista havaita reaktioissa pelon lietsontaa ja omahyväistä ”mitäs minä sanoin” -asennetta, jolla pyritään oikeuttamaan maahanmuuttovastaisia, islamfobisia tai jopa rasistisia ajatuksia.

On totta, että valtaosa tämän hetken terrorismitapauksista on islamilaisen ideologian pohjalta nousseiden ryhmittymien aikaansaannoksia. Vielä muutama vuosikymmen sitten Euroopan terroriteoista olivat vastuussa äärivasemmistolaiset ja -oikeistolaiset ryhmät, mafia ja itsenäisyystaistelijat muun muassa Pohjois-Irlannissa, Espanjassa ja Ranskassa.

Huoli islamistien terroriteoista on oikeutettua, mutta pelko ei ole raamatullinen reaktio. Pelosta käsin toimimisella on aina huonot seuraukset. Jumalan sana kehottaa meitä voittamaan paha hyvällä ja lupaa, että täydellinen rakkaus karkottaa pelon.

Ja asialla on toinenkin puoli: raportit muslimimaailmasta ja Suomeen tulleiden maahanmuuttajien keskuudesta kertovat, että juuri tämän kaltaiset hirmuteot ovat aikaansaaneet historian suurimman joukkopaon islamista. Se, mihin nämä ihmiset kääntyvät, on meidän käsissämme. Lähestymällä, välittämällä ja rakastamalla voimme ennaltaehkäistä maahanmuuttajien ghettoutumisen omassa maassamme.

Samalla kun rukoilemme viisautta valtion johdolle ja virkamiehille, on hyvä muistaa, että usko, toivo ja rakkaus ovat edelleenkin parhaat aseet terrorismin vastaisessa taistelussa.


Mika Yrjölä


Kirjoittaja on Helsingin Saalem-seurakunnan johtaja.

UUTISET