Lauantai 9. joulukuuta.
Nimipäivää viettää Anna, Anne, Anni, Anu, Annikki, Anneli, Annukka, Annika, Anna, Anne, Anni, Annika, Anneli, Annette

Teknologia muuttaa käytöstämme

Yksi modernin opetuslapseuttamisen haaste on oivaltaa, miten eri teknologiat vaikuttavat omaan käytökseemme, Esa Hyvönen kirjoittaa.
Yksi modernin opetuslapseuttamisen haaste on oivaltaa, miten eri teknologiat vaikuttavat omaan käytökseemme, Esa Hyvönen kirjoittaa.

8.10.2023 | Teknologia vaikuttaa ihmisen käytökseen. Pian on kulunut vuosi siitä, kun OpenAI julkaisi tekoälyä hyödyntävän keskustelubotin ja virtuaaliavustajan, ChatGPT:n. Tekoälyn kanssa voi jo nyt keskustella kuten pastorin tai psykoterapeutin kanssa, ja se auttaa ratkaisemaan elämän vaikeita kysymyksiä. Varsin selvää ei ole vielä, miten virtuaalinen keskusteluapu muuttaa meitä. 

Teologi Thomas Oden on luonnehtinut television tuomaa muutosta varsin negatiivisesti: ”Huonompi teologia tulee näkyväksi paremman teknologian ansiosta.” Television yleistyminen 1950-luvulla johti tulevilla vuosikymmenillä kirkossakäynnin laskuun perinteisissä kirkkokunnissa. Aluksi televisioon suhtauduttiin kielteisesti pirunsilmänä, mutta pian uskonnollinen ohjelmisto alkoi muuttaa kristittyjen mielipiteitä televisiosta.

 

 

      Se tuo esiin meistä ihmisyyden pimeimpiä puolia.

 

Yksi television vetovoimatekijä on sen viihteellisyydessä. Evankelikaalit lanseerasivat televankelismin. Se alkoi täyttää moderneja mediaseurakuntia, mutta media muutti kristinuskoa viihteellisempään suuntaan. Raamattutunnit vaihtuivat kristilliseksi talk showksi, ja seurakunta muuttui yleisöksi, jota pitää viihdyttää. Oden ei sinänsä tyrmännyt televisiota kristinuskon aputeknologiana. Havainto siitä, miten se teki monista kristityistä mielihyvää tavoittelevia kuluttajakristittyjä, on edelleen ajankohtainen. Useista meistä on tullut videoiden massakuluttajia. 

Toimittaja Kate Lucky on sanallistanut sen, mitä me monet olemme todistaneet myös omassa käytöksessämme: sosiaalinen media toi esiin julmemman version itsestämme. Kristitytkin viestivät toisinaan julmasti toisille ihmisille digitaalisen vuorovaikutuksen alustoilla. ”Popparit esiin” on somessa esiintyvä lentävälause. Sillä kuvataan somekeskustelun kiihtymistä moderneiksi sirkushuveiksi. Sanan miekoilla tappelevat vastapuolet yrittävät nokittaa toisensa ja useat kertyvät yleisöksi. Toiset nauravat ja toiset paheksuvat käytyä somekeskustelua. 

Nämä esimerkit osoittavat, että teknologia muuttaa käytöstämme ja tuo esiin meistä ihmisyyden pimeimpiä puolia. Yksi modernin opetuslapseuttamisen haaste on oivaltaa, miten eri teknologiat vaikuttavat omaan käytökseemme. 

Pyydän ChatGPT:tä pohtimaan tätä suhteessa tekoälyyn. Yksi osa vastausta kuuluu: ”Helluntailaiset, kuten muutkin kristilliset ryhmät, voivat olla huolissaan tekoälyn eettisistä kysymyksistä. He voivat pohtia, miten tekoälyä tulisi käyttää oikeudenmukaisesti ja inhimillisesti sekä noudattaa kristillisiä arvoja, kuten rakkauden ja lähimmäisenrakkauden periaatteita.” 

 

Esa Hyvönen ja ChatGPT 3.5. 

 

Kirjoittaja on Jyväskylän helluntaiseurakunnan johtava pastori.



UUTISET