Suojellaan sydäntämme

On tärkeää rohkaista kaikenikäisiä seurakuntalaisia Jeesus-suhteen hoitamiseen kesälläkin ja samalla tukea puhtautta elämässä, Usko Katto kirjoittaa.
On tärkeää rohkaista kaikenikäisiä seurakuntalaisia Jeesus-suhteen hoitamiseen kesälläkin ja samalla tukea puhtautta elämässä, Usko Katto kirjoittaa.

(15.5.2023) Kesä on juhlien aikaa. On häitä, valmistumis-, Fifteen- ja rippijuhlia sekä ihan vain kesän kunniaksi vietettyjä juhlia. Mikäs sen mukavampaa kuin grillata ystävien kanssa ja nauttia kesästä! Juhlat pienemmästä tai isommastakin syystä ovat oiva tapa huolehtia tärkeistä suhteista ja hoitaa keskinäistä yhteyttä. Aito seurakunta tunnetaan rakkaudellisista suhteista. 

Kesän ilo ja vapaus saattavat johtaa myös puhtauden rajojen koettelemiseen ja ylittämään turvallisia raja-aitoja - vähän samaan tapaan kuin vasikat keväisin pomppivat villisti esteiden yli. On tärkeää rohkaista kaikenikäisiä seurakuntalaisia Jeesus-suhteen hoitamiseen kesälläkin ja samalla tukea puhtautta elämässä. ”Ole sinä uskovien esikuva puhtaudessa…”, sanoi Paavali nuorelle Timoteukselle. Tärkeimmät rajat laitetaan sydämen ympärille. Sieltä elämä lähtee. Ja vain Pyhän Hengen avulla voidaan hoitaa sydäntä. Erään määritelmän mukaan vapautta on olla tekemättä asioita, joita voisi tehdä. 

Yksi kesäkauden kysymyksistä on alkoholin käyttö. Uskova voi rohkeasti olla ilman alkoholia juhlassa kuin juhlassa. On tärkeä tiedostaa, että kristitty ei tarvitse alkoholia. Hyvä onkin kysyä, miksi juoda. Hyvän ja rennon olon eli pienen humaltumisen vuoksi? Raamattu sanoo, että humaltuminen johtaa vapautumiseen moraalin alueella. Kynnys tehdä huonoja asioita madaltuu estojen poistumisen myötä (Ef. 5:18). Pyhän Hengen johdatukseen panostaminen taas johtaa päinvastaiseen tulokseen, hyvään Hengen hedelmään. Nämä on asetettu Raamatussa vastakkain. 

Vaimoni kanssa päätimme jo seurustellessamme, ettemme koske alkoholiin. Pidimme päätöksen jopa asuessamme Keski-Euroopassa, jossa alkoholikulttuuri on erilainen. Tämä päätös on tuonut pastoriperheeseemme vapautta, iloa, turvallisuutta ja hyvää esimerkkiä. 

Humalahakuisuuden välttäminen tai alkoholista jopa kokonaan pidättäytyminen tarvitsee oikean, vapauden motiivin. Pienen alkoholimäärän nauttiminen ei Raamatun mukaan ole syntiä. Mutta on kokonaan toinen kysymys, onko se viisasta tai tarpeellista meidän alkoholikulttuurissamme.  

Parasta iloa ja rentoutusta on nauttia kesästä, ystävistä ja levosta ilman kemiallista ärsykettä. Jumala on tarkoittanut uskovan elämään ilon. Iloinen mieli on sydämen asennetta ja sen lähde on Herrassa (Fil. 4:4). 

 

Iloista kesää! 

 

Usko Katto 

Kirjoittaja on Tampereen Helluntaiseurakunnan johtaja ja neuvoa-antavien vanhinten puheenjohtaja. Uutiset
20/2023

UutisetVeera Hug
Nigerian helluntailiike on jo useana vuonna ollut mukana Saksasta lähtöisin olevan Go Movement -evankeliointiliikkeen kampanjassa. Siinä toukokuu on nimetty Mene!-kuukaudeksi (Go mo...
UutisetVeera Hug, Milla Löfman


(15.5.2023) Ukrainan sota on saanut aikaan suuren pakolaisaallon.
- Ihmishenkien menetysten ja vammautumisten jälkeen ehkä traagisin seuraus tap...
UutisetRuut Ahonen
Hengellisten kesäjuhlien ajankohtia on muutettu paremmin keskenään yhteensopiviksi. ”Päällekkäisyyksiä ja monien eri juhlien ruuhkaviikonloppuja on haluttu välttää, jotta oma kesä...
UutisetAnssi Tiittanen


Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah toteaa, että orastava hallitusvastuu tuntuu erilaisena ilmapiirinä uuden eduskuntakauden alkaessa.
– On sii...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan