Sukupolvien ketju

300-luvun Syyriaan juurensa ulottava pyhäinpäivä pysäyttää elämän rajallisuuden edessä. Kun hiljennymme muistelemaan niitä, jotka elävät enää vain muistoissamme, tiedostamme, että omalla ajallisella elämällämme on myös päätepiste.

Muistoissamme vielä elävät ovat niiden jälkeläisiä, joita emme ole koskaan tunteneet, emmekä sen tähden myöskään muista. Nämä meille tuntemattomat ihmiset rakensivat aikoinaan maatamme ja seuraavien sukupolvien hyvää. Jotkut heistä rakensivat myös seurakuntiamme maksaen suurtakin hintaa siitä pohjasta, jota me pidämme joskus itsestäänselvyytenä.

Itsensä näkeminen osana sukupolvien ketjua asettaa oman elämän ja palvelutyön laajempaan perspektiiviin. Se luo kiitollisuutta edellä kulkeneita kohtaan ja saa näkemään vaivaa tulevien sukupolvien hyväksi. Neljännesvuosikatsausten maailma, jossa elämme, ei tue sukupolvien yli ulottuvaa ajattelua. Mitä lyhempi on ajattelun aikajänne, sitä niukempaa on kiitollisuus menneestä ja vastuunotto tulevasta.

Vielä muutama sukupolvi sitten jotkut istuttivat tammimetsiä sen tähden, että kolmensadan vuoden päästä toiset voisivat rakentaa niistä laivoja. Ajattelun aikajänne oli pitkä, ja sen mukaista oli myös vaivannäkö tulevien sukupolvien hyväksi.

Tässä suhteessa yksi Raamatun traagisin lausuma liittyy Jesajan profetiaan kuningas Hiskian jälkeläisten tulevasta pakkosiirrosta Baabeliin. Kuultuaan tämän Hiskia ajatteli: ”Onpahan rauha ja turvallisuus minun päivinäni.”

Itsekeskeisyyttä ruokkivaa, kaventunutta aikakäsitystä tulisi seurakunnissa tietoisesti laajentaa. Raamatun historian ja profetian satojen, jopa tuhansien vuosien aikajänteet auttavat näkemään kauas seuraavan vuosineljänneksen yli.

Kun näemme kauas – sekä eteen että taakse – emme pidä palvelutehtäviämme itse hankittuina saavutuksina, joista voimme pitää loppuun asti kiinni. Silloin jokainen palvelutehtävä on mahdollisuus palvella tulevaisuutta siltä pohjalta, jonka menneisyys on meille tarjonnut.

Jokainen sukupolvi on seuraavan sukupolven isä ja äiti. Vanhempien tulisi ensisijaisesti rakentaa lastensa ja lastenlastensa tulevaisuutta. Siksi sekä perheessä että seurakunnassa painopisteen tulisi aina olla lapsissa ja nuorissa.

Ihmisten ja Jumalan perheissä ei tulisi olla viestikapuloita, joita siirretään. Niissä tulisi olla kiitollisuutta, nöyryyttä ja rakkautta, jossa tulevaa rakennetaan yhdessä menneisyyden pohjalta mutta ei sen ehdoilla. Niissä tulisi olla irti päästämistä, iloa uuden sukupolven vastuunkantajista ja kaiken Jumalalta saadun välittämistä seuraavien sukupolvien käyttöön.


Pekka Havupalo

Kirjoittaja on Turun helluntaiseurakunnan johtava pastori.


44/2016

UutisetMirjam Mielikäinen on jo kokenut, miltä vieraantuminen kotimaasta tuntuu.
Pääkirjoitus300-luvun Syyriaan juurensa ulottava pyhäinpäivä pysäyttää elämän rajallisuuden edessä. Kun hiljennymme muistelemaan niitä, jotka elävät enää vain muistoissamme, tiedostamme, että omalla ajallisella e...
Miten onSana retriitti tulee ranskan kielen sanasta retrait, ’vetäytyminen’. Retriitti tarkoittaa vetäytymistä arkielämästä ja hiljentymistä esimerkiksi hengellisistä syistä tai stressin välttämiseksi.
...
UutisetReformaation merkkivuosi alkoi jo. Helluntaiseurakunnissa aiheeseen suhtaudutaan pääosin myönteisesti, mutta käytännön ideat ovat monella hädin tuskin mietintävaiheessa.
MielipideOletko sinä yrittänyt itsemurhaa? Entä onko joku läheisesi yrittänyt tai tehnyt itsemurhan?

Teen aiheesta käytännöllisen teologian pro gradu -tutkielmaa Itä-Suomen yliopistoon. Kerään omaisten...
UutisetNancy Lefèvren mukaan Euroopassa tasapainotellaan aidon moniarvoisuuden ja repivän uskontokritiikin välillä.
UutisetKoetelkaa kaikki ja pitäkää se mikä hyvää on -seminaarissa kehotettiin punnitsemaan ajan ilmiöitä Raamatun valossa. Turun helluntaiseurakunnassa 21.–23.10. järjestetyssä viikonlopputapahtumassa kuulti...
UutisetSuomen ensimmäinen kenttäpiispa nimettiin sodan keskellä lokakuussa 1941. Nimeäjä oli puolustusvoimien tuolloinen komentaja, marsalkka Mannerheim.

– Tuolla pienellä historian kuriositeetilla on...
UutisetUskontokasvatuksen foorumi kokosi viime viikon keskiviikkona Tampereen Teopolikseen lähes 80 eri kirkkokuntien ja uskonnollisten yhteisöjen vastuunkantajaa pohtimaan yhteistyötä koulujen kanssa. Kysee...
UutisetHelsingin hiippakunnan hiippakuntasihteeri Jaana Räntilä arvioi sielunhoidon ja hengellisen kilvoittelun jääneen luterilaisessa kirkossa nykyisin vähäiseksi.

– Kun kaikki on armoa, on ehkä luov...
UutisetEuroopan Helluntaiyhteisö PEF järjestää marraskuun ensimmäisenä sunnuntaina rukouspäivän Euroopan puolesta. Europe Prayer Sundayn (EPS) tarkoituksena on haastaa Euroopan helluntaiseurakuntia ja uskovi...
UutisetKokonaisvaltainen työ rikostaustaisten parissa sai kiitosta.
UutisetRuoka-apukohu yllätti avustusjärjestöt.
UutisetFidan työntekijät valmistelevat avustustoimia Pohjois-Irakin Erbilissä. Huolta on etenkin pakolaisperheiden lapsista.
UutisetSarjakuvatraktaateistaan kuuluisa amerikkalainen Jack Chick on kuollut. ”Jumalan sarjakuvataiteilijaksi” kutsuttu Chick kuoli vanhuuteen 92-vuotiaana.

Chick tuli tunnetuksi fundamentalistissävy...
UutisetYli 2 000 slaavilaista helluntaivaikuttajaa yli 30 maasta kokoontui konferenssiin Ukrainan Lviviin lokakuun alkupuolella. Konferenssin järjesti eri maiden slaavilaisia helluntaiyhteisöjä kokoava IACEF...
UutisetIsraelin muinaismuistoviranomaiset ovat julkistaneet papyruslöydön, joka sisältää vanhimman Raamatun ulkopuolisen hepreankielisen viittauksen Jerusalemiin. Viranomaiset saivat papyruksen haltuunsa ant...
MielipideMihin perustuu hyvä johtamisyhteys? Tämä kysymys nousi mieleeni luettuani Markku Ojaniemen artikkelin ”Uuden testamentin johtajuus on palvelemista (RV 42).

Jos haluat lisätä ymmärrystäsi hyväst...
MielipideHuomasin Ristin Voitosta uutisen Kristoforoksesta, ja kerron oman muistoni siitä.

Elettiin vuotta 1978, jolloin sain ottaa vastaan Jeesuksen henkilökohtaisena Vapahtajana. Tähän ratkaisuun min...
MielipideRistin Voitossa haastettiin tarttumaan kynään ja kertomaan mahdollisesta kokemuksesta Kristoforos-lauluryhmää koskien.

Oli vuoden 1976 alkusyksy, kun sain Kristoforoksen Oi Jeesus mestari -kase...
MielipideHengellinen johtajuus on ensisijaisesti armoituskysymys. Se on rakkauteen sidottu armolahja. Niinpä suurin osa johtajuuden sisällöstä ratkeaa armolahjan puitteissa.

Rajoitukset johtajuuteen nou...
MielipideOnkohan ekumeniasta tulossa helluntaiherätyksessä eräänlainen ”must”, pakko, jonka edessä unohtuu kriittinen ajattelu? Uskomme hyvää kaikesta, mikä siltä vähänkin näyttää.

Ristin Voiton numero...
KolumniLuin vastikään mielenkiintoisen kirjoitelman otsikon: ”Tykitystä, vai hiljentymistä?” Kyseisen lukukokemuksen jälkeen jäin pohtimaan, ovatko tykittäminen ja hiljentyminen muka toistensa vastakohtia....
MuutKävelyhetki syksyisellä hautausmaalla. Tuonpuoleisen tuntu hiljentää ja rauhoittaa. Kuoleman läheisyydessä elämän rakennuspalikat pyrkivät hakeutumaan oikeaan järjestykseensä. Asioiden mittasuhteet te...
ArtikkelitArvostelu ja arviointi näyttäisi olevan nykyisin kovin suosittua sosiaalisessa mediassa. Tämä ajan trendi nostaa esiin kysymyksen, millä edellytyksillä kristitty voi ojentaa muita seurakunnan jäseniä?...
ArtikkelitVielä muutama vuosikymmen sitten Euroopasta ja Pohjois-Amerikasta tähyiltiin etelään lähetyshaasteita etsittäessä, ja Afrikka oli keskeinen lähetystyön kohdemaanosa. Suomen helluntaiseurakuntien kaikk...
MuutSuurperheen poika harjoitteli johtamista jo lehmipaimenena Pohjanmaalla.
MuutMonimuotoisuus ja hajanaisuus leimasivat 1500-luvun kastajaliikettä. Monet liikkeen johtajista olivat vastapuolenkin arvostamia, mutta historiankirjoihin pääsivät pitkään vain ääriesimerkit.
PikavisiittiTanja Selkälä on intoa täynnä oleva muskaritäti ja Chariots-laulaja mutta ennen muuta vaimo ja kolmen koululaisen äiti. Perhe menetti esikoisensa jo ennen tämän syntymää. Vaikka syksy 2003 herättää tä...
MuutSyyskuussa solmitun Kolumbian rauhansopimuksen taustalla on Farc-sissien keskuudessa levinnyt kristillinen herätys, Uusi Tie -uutisoi (43/2016).

Vähemmän tunnettu tosiasia on, että rauhansopimu...
MuutIhmiselämä ei useinkaan ole pelkkää ruusuilla tanssimista. Mistä apu kun sairaus ja kuolema tulevat lähelle?
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja
Tutkimus: Kutsumustyössä myös haittoja