Keskiviikko 18. toukokuuta.
Nimipäivää viettää Erkki, Eero, Eerikki, Eerik, Erik, Jerker, Erika

Sota saapui länteen

Usein elämässämme näemme pahan lievempiä ilmiöitä ja olemme turtuneet niihin, jopa sallien ne elämäämme. Suuren pahuuden näkeminen muistuttaa meitä koko pahuuden luonteesta, WAltteri Haapala kirjoittaa.
Usein elämässämme näemme pahan lievempiä ilmiöitä ja olemme turtuneet niihin, jopa sallien ne elämäämme. Suuren pahuuden näkeminen muistuttaa meitä koko pahuuden luonteesta, WAltteri Haapala kirjoittaa.

”Naamiot on riisuttu ja vain sodan kasvot näkyvät”, sanoi presidentti Sauli Niinistö Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Lausetta edelsivät pitkät poliittiset neuvottelut, joissa läntinen maailma ja Venäjä pyrkivät löytämään rauhanajan ratkaisuja. Lopulta teot avasivat surullisella tavalla näkymän sanojen taakse – sanat jäivät tyhjiksi puheiksi, kun asevoimat alkoivat tehdä tuhoa Euroopassamme. 

Seuraamme sotaa täysin uudesta asetelmasta, tapahtumat ovat käsissämme reaaliajassa. Uudet mediat ovat muuttaneet tilanteen täysin, näemme tapahtumien kehityksen uutiskanavilta, sosiaalisen median palveluissa ja yksityishenkilöiden päivityksissä. Sota on käsissämme koko ajan. Sisältöä eivät julkaise vain eri medioiden toimittajat, vaan myös kansalaiset sodan keskellä. Hätä ja suru tulee entistä lähemmäksi – se on ihmiseltä ihmiselle välitettyä kokemusta. Surulla on kyky myös yhdistää meitä.

 

 

      Tämä aika on kristityille vaikuttamisen hetki

 

Meille kristityille sodan ei tule olla vain seurattava asia. Toisen kokema kärsimys ja suru eivät saa koskaan olla meille vain uutisnälkämme tyydyttämistä. Tämä aika on kristityille vaikuttamisen hetki, mukana elämisen aika. Samalla se on rukouksen ja esirukouksen aika. 

Voimme auttaa konkreettisesti. Esimerkiksi lähetysjärjestömme Fidan kautta saa avun perille. Kun kaupunkiisi saapuu pakolaisia sodan keskeltä, osoita lämmin vastaanottosi tulijoille. Ilmaise tukesi rauhan puolesta sosiaalisessa mediassa. 

Tällainen äärimmäinen pahuus paljastaa meille kaiken pahuuden olemuksen. Se on elämää tuhoavaa, se on tappavaa. Usein elämässämme näemme pahan lievempiä ilmiöitä ja olemme turtuneet niihin, jopa sallien ne elämäämme. Suuren pahuuden näkeminen muistuttaa meitä koko pahuuden luonteesta, ja sen on tarkoitus ohjata meitä eroon kaikesta pahasta. Jeesuksen rukous ”päästä meidät pahasta” on nytkin ajankohtainen meille jokaiselle. 

Jeesus kertoi opetuslapsilleen, että he tulisivat kuulemaan sodan ääniä. Näin tapahtuessa heidän ei tulisi pelästyä tai hämmentyä. Tämä on odotettavissa ihmiskunnan keskelle. Ehkä olimme jo unohtaneet nämä Jeesuksen sanat. Sota on hirvittävä asia. Hämmästyttävä asia on ollut nähdä ne seurakuntayhteisöt Ukrainassa, jotka kaiken kauheuden keskellä ylistävät Jumalaa, rukoilevat psalmien sanoin ja auttavat toisia ihmisiä Kristuksen rakkaudella. 

Suuren pahuuden ja kuoleman keskellä on ihmisiä, jotka elävät Jumalan rakkaudessa. Tämä on jälleen osoitus, että valo loistaa pimeässä, eikä pimeys saa sitä valtaansa. 

 

Waltteri Haapala 

 

Kirjoittaja on Siilinjärven Coti-seurakunnan pastori ja Aikamedia Oy:n hallituksen puheenjohtaja.UUTISET