Maanantai 6. joulukuuta.
Nimipäivää viettää Niilo, Nikolai, Niko, Niklas

Rohkeasti näkyville

Kristillisten kustantajien näkyvyyden katoaminen harmittaa. Syitä tapahtuneeseen kirjamessujen osalta on varmasti monia, Petri Mäkilä arvioi.
Kristillisten kustantajien näkyvyyden katoaminen harmittaa. Syitä tapahtuneeseen kirjamessujen osalta on varmasti monia, Petri Mäkilä arvioi.

Olen käynyt Helsingin kirjamessuilla lähes joka vuosi vuodesta 2001 alkaen, jolloin ensimmäiset messut pidettiin. Monien vuosien ajan olin paikalla aiemman työnantajani osastolla esittelemässä kristillisiä kirjoja ja haastattelemassa niiden kirjoittajia. Välillä tungokseenkin asti yltäneen väkijoukon keskellä puhuttiin hengellisistä asioista siinä missä naapurin osastolla sitten jostain ihan muusta.  

Monet kristilliset kustantajat ja muut toimijat löysivät paikkansa tapahtumassa vuosien ajan, ja tapahtumalavoilla piispat haastattelivat vieraitaan. Kristillinen sanoma tuli näin esiin eri teemojen äärellä.

 


      "Valomme tulisi loistaa ihmisten edessä."

 

Vuosien myötä kuitenkin kristilliset kustantajat yksi toisensa jälkeen katosivat messuilta, eivätkä piispatkaan enää haastatelleet vieraitaan. Tänä vuonna Kirjapaja ja Pipliaseura näyttivät olevan ainoat jäljellä olevat kristilliset toimijat tapahtumassa parin kirkon ja luostarin ohella.  

Kristillisten kustantajien näkyvyyden katoaminen harmittaa. Syitä tapahtuneeseen kirjamessujen osalta on varmasti monia. Olen kuitenkin jäänyt kaipaamaan kristittyjen ääntä messuilla. Osaltaan se kuului siellä juuri siinä tehtävässä, jonka Vapahtajamme Jeesus antoi jokaiselle kristitylle - olla suolana ja valona tämän maailman keskellä.  

Ajan henki on enenevästi se, että kristilliset toimijat ja vaikuttajat työnnetään sivuun, aluksi yhteiskuntamme laidoille, ja pahaa pelkään, että lopuksi sen ulkopuolelle tai ainakin jonnekin piiloon. Useat pyrkimykset ajassamme näyttäytyvät monin paikoin sen kaltaisina. 

Kuitenkin Jeesus sanoi, ettei lamppua sytytetä ja panna vakan alle vaan lampunjalkaan, niin että se loistaa kaikille huoneessa oleville. Samaan hengenvetoon hän kehotti, että valomme tulisi loistaa ihmisten edessä.  

Meillä kristityillä on ulkoisen paineen vuoksi helposti taipumus perääntyä ja jopa piiloutua ympäröivältä maailmalta. Jeesus kuitenkin kehottaa hakeutumaan pois kätköistämme. Siksi meidän on rohkaistava mielemme ja astuttava pää pystyssä kristittyinä esille ja näkyviin. Tehtävämme on edustaa Kristusta ja hänen valtakuntaansa, sen arvoja ja päämääriä ja antaa todistus tälle maailmalle Jumalan elämää muuttavasta voimasta, joka vapauttaa ihmisen synnin kahleista ja antaa uuden elämän.  

Nykyisten poliittisten ja yhteiskunnallisten vastakkainasettelujen keskellä meidän tulee säilyttää fokus siinä, mikä on kristillisen seurakunnan kutsumus ja tehtävä. Nyt tuntuu siltä, että kulttuurisodat ja koronapandemia vievät huomiomme. Pidetään huolta siitä, että todistus Kristuksesta, eikä piikkiproteiinin vaikutuksista, annetaan kauttamme voimallisesti myös tämän ajan ihmisille. 

 

Petri Mäkilä 

Kirjoittaja on Ristin Voitto -lehden päätoimittaja. UUTISET