Päämääränä yhteys

Jeesuksen ylimmäispapillinen rukous keskittyy yhteyteen. Jeesukselle kristittyjen yhteys on päämäärä ja olennainen piirre, josta maailma tunnistaa heidät.

Kristikunnan historia osoittaa, että Jeesuksen rukous on aiheellinen. Hänen seuraajansa ovat usein tunnettuja pikemminkin hajaannuksesta kuin yhteydestä. Asiaa ei tee yhtään paremmaksi se, että tilanne muissa uskonnoissa ja aatteissa on samanlainen.

Suomen yhteiskunnallinen ilmapiiri on viime vuosina kiristynyt. Aiemmin suomalaisten henkistä yhtenäisyyttä kuvattiin Talvisodan tunnetulla motolla ”kaveria ei jätetä”. Halu auttaa ja tukea toista on ollut maassamme vahva arvo. Nyt vaikuttaa kuitenkin siltä, ettei kukaan haluaisi luopua omista eduistaan yhteisen edun niin vaatiessa. Pahimmillaan maamme rikkaimmat ihmiset pakoilevat myös verojen maksua. Toinen hyvin huolestuttava ilmiö on muukalaisvihan lisääntyminen.

Ristiriitojen repimä Suomi tarvitsee esikuvia vahvasta yhteydestä. Yhteys syntyy vain avoimessa ja luottamuksellisessa keskinäisen kunnioituksen ilmapiirissä. Jeesuksen tarkoittama yhteys kasvaa yhdessä olemisen ja tekemisen seurauksena. Toisiin seurakuntalaisiin tutustuminen on sen perusedellytys.

Yhteyden lisääntyminen ei saisi kuitenkaan johtaa sisäänpäin lämpiämiseen vaan siihen, että  uusia lapsia syntyy Jumalan valtakuntaan. Paikalliset helluntaiseurakunnat tarvitsevat yhteyttä myös toisiin seurakuntiin. Niiden kanssa voidaan tehdä arvokasta työtä paikkakunnan parhaaksi. Lähialueilla olevien helluntaiseurakuntien kanssa voi puolestaan löytyä hyviä ratkaisuja vaikkapa lähetystyöntekijöiden lähettämiseksi.

Myös valtakunnallinen yhteistyö on tärkeää. Yhteiset opilliset linjaukset, tapahtumat ja yhdistykset ovat asioita, jotka edellyttävät seurakuntien yhteistä vastuuta. Yhteys seurakuntien välillä on seurausta seurakunnan sisällä vaikuttavasta yhteydestä. Hajanainen seurakunta synnyttää helposti hajaannusta myös ympäristössään.

Yhteys on seurakunnissa tavoittelemisen arvoinen päämäärä. Avoimessa ja toisia kunnioittavassa yhteyden ilmapiirissä voidaan keskustella myös vaikeista mielipide-
eroista, koskivatpa ne sitten vaikka uusia hengellisiä virtauksia tai Helluntaikirkkoon liittymistä. Pyhän Hengen aikaansaama yhteys on vahva ”liima”, joka sitoo uskovat yhteen. Tällaisessa yhteyden ilmapiirissä myös eri-ikäiset seurakuntalaiset löytävät toisensa.

Yhteyden lisääntyminen edellyttää, että siitä tehdään tietoinen päämäärä. Ja siihen pääsemiseksi tarvitaan käytännön tekoja. Aidon läsnäolon ja vuoropuhelun lisääminen ovat ensimmäisiä askeleita, jotka vievät kohti Jeesuksen rukouksen toteutumista.


Harri Hakola

Kirjoittaja on lähetys- ja kehitysyhteistyöjärjestö Fida Internationalin toiminnanjohtaja.


16/2016

PuheenaiheOmien talenttien käyttäminen seurakunnassa rikastuttaa Marjut Ounilan elämää.
MuutReijo Blommendahl kunnioittaa lauluntekijä Aimo Huttusta tulkitsemalla tämän säveltämiä lauluja uudella äänitteellään.
MuutKirkkoherra Sammeli Juntunen miettii, mistä pilkka kertoo (Uusi Tie 14/16).

Eräs syy omaan kääntymiseeni oli se, että satuin kysymään itseltäni seuraavan kysymyksen: ”Miksi minä väheksyn ja rie...
PikavisiittiJouko Varjonen haluaa ihmisten tietävän, että vammainenkin voi elää tavallista, onnellista elämää ilman parantamisen pakkoa.
MuutLoppiaisena tammikuun 6. päivänä vuonna 1931 syntyi Leppävirran kirkonkylässä Urho ja Elna Laulaisen perheeseen esikoinen, joka sai nimekseen Raili Irene. Laulaisen perhe muutti Leppävirralta 1930-luv...
Muut”Miksi ovet ei aukene meille, onko rotumme syynä tää”, soi romaniyhtye Hortto Kaalon kaihoisa laulu usein radiosta vielä 1970-luvulla, kunnes vaipui unholaan.

Minä ja Tarja-puolisoni puolestamm...
PuheenaiheJokaisen tulisi kokea itsensä tervetulleeksi seurakuntaan.
PuheenaiheKehitysvammaisten kanssa toimiessa saa tottua suoraan palautteeseen.
MuutMonikulttuurisuus on sana, joka viime syksystä asti on ollut kovassa nosteessa medioissa. Sen rikastuttavuus ja tavoiteltavuus yhteiskunnassamme, jossa erilaisia kulttuureja on kohdattu tänne tulleide...
Muut"Nyt kaikki, nouskaapa seisomaan! Olemme Jämsässä, Matin ja minun kotikaupungissa, Veikko Nieminen komenteli seurakuntamme vastuunkantajia junamatkallamme laivaseminaariin. Kaikki tunsivat, Veikko, ma...
MuutSeurakuntamusiikki yksipuolistuu ja köyhtyy, yhteislaulu on tapettu ja nuortenilloissa soi pelkkä Hillsong. Oletko kuullut tällaisia kommentteja? Musiikki on kestoaihe seurakuntakeskusteluissa.
UutisetHelluntaiseurakuntien kasvuun ja kuihtumiseen on omat syynsä, jotka olisi tärkeä tuntea.
KolumniMieheni virittelee kosketinsoitinta iltaa varten. On seurakuntamme kokous ja laulamme ensimmäistä kertaa siellä. Harhailen hänen lähellään, kunnes löydän pianon.

Vähäisen näköjäänteeni avulla n...
MielipideAlaikäisiä pakolaisia tulee myös Suomeen yhä lisääntyvällä vauhdilla. Heistä koituvat kustannukset yhteiskunnalle ovat noin kolminkertaiset verrattuna aikuiseen turvapaikanhakijaan.

Ruotsissa m...
MielipideHuhtikuun alussa avattiin verkkoosoitteessa www.mumdadandkids.eu/fi eurooppalainen kansalaisaloite nimellä Äiti, isä ja lapset (Mum, Dad & Kids), joka esittää avioliiton ja perheen määritelmän yhd...
MielipideJumala on luonut meidät ihmiset miehiksi ja naisiksi, vaikka nykymaailma pyrkii vesittämään tätä eroa. Molemmilla sukupuolilla on omat vahvuutensa ja parhaaseen lopputuloksen päästään, jos molempien v...
MielipideJumalan palvelemiseen ei tarvita johtajuutta vaan nöyryyttä Jumalan ja ihmisten edessä. Istuin nuorena poikana tupakokouksessa kuunnellen Hilja Aaltosen mieleenpainuvaa julistusta. Monet naisevankelis...
MielipideTeologi Sanna Urvas ottaa Ristin Voiton (RV 12) haastattelussa kantaa patriarkaalisen johtajuushierarkian puolesta. Urvas esittää ensin perustellusti, että helluntaiteologialle Raamattu, järki, kirkon...
UutisetKuuden viime vuoden aikana Britanniassa on lakkautettu 168 anglikaanisen Englannin kirkon seurakuntaa sekä noin 500 metodisti- ja sata roomalaiskatolista seurakuntaa.

Jokaista lakkautettua angl...
UutisetLuterilainen Norjan kirkko päätti viime viikolla, että se alkaa vihkiä avioliittoon samaa sukupuolta olevia pareja. Kirkolliskokouksen selvällä enemmistöllä tekemä ratkaisu uhkaa johtaa monien pappien...
UutisetLuku- ja kirjoitustaito oli muinaisessa Juudan kuningaskunnassa yleisempää kuin aiemmin on arvioitu, israelilainen tutkimusryhmä sanoo.

Tel Avivin yliopiston tutkijat analysoivat noin vuodelta...
UutisetKääntyneiden joukossa on muun muassa paikallisia muslimijohtajia. Myös parantumisihmeitä on saatu kokea.
UutisetLuterilaiset seurakunnat panostivat merkittävästi turvapaikanhakijoiden tukeen ja vastaanottamiseen. Lähes yhdeksän kymmenestä seurakunnasta reagoi turvapaikanhakijakriisiin. Kirkon tutkimuskeskus tek...
UutisetLuterilaisuus on vahva taustatekijä partiotoiminnassa.
UutisetTekniikan kehitys mahdollistaa paremman kuuntelukokemuksen pienemmälläkin äänenvoimakkuudella
UutisetYleisradion julkaisujen johtaja Ismo Silvo katsoo, että hartausohjelmat ovat ”luonteva julkisen palvelun tehtävän osa” Suomessa. Silvo kommentoi asiaa Radio Dein Viikon debatti -ohjelmassa.

Aih...
UutisetUusmaalaisia ja kantahämäläisiä nuoria kokoontui Riihimäen kotikirkolla toissa viikonloppuna Another Option -tapahtumaan. Mukana oli perjantaina noin 150 osallistujaa ja lauantainakin 120.

– ”A...
UutisetHelatorstaina rakennetaan kirkkopoliittista sovinnon siltaa myös käytännössä.
UutisetHeinäkuun lopun suurtapahtuman toivotaan houkuttelevan koko perhettä.
UutisetTampereen helluntaiseurakunnassa järjestettiin viime viikonloppuna Wake Up Dreams -konferenssi. Mukana oli lauantaipäivän aikana 263 vierasta sekä illan tapahtumassa yli 500 osallistujaa.

– Täm...
UutisetEtenkin äkillisesti näkönsä menettäneet tarvitsevat vertaistukea.
Miten onMusiikki kuuluu tärkeänä osana helluntailiikkeen toimintaan, juhliin ja myös Juhannuskonferenssiin. Perinteisesti konferenssin tilaisuuksien musiikista ovat vastanneet eri musiikkiryhmät ja esiintyjät...
PääkirjoitusJeesuksen ylimmäispapillinen rukous keskittyy yhteyteen. Jeesukselle kristittyjen yhteys on päämäärä ja olennainen piirre, josta maailma tunnistaa heidät.

Kristikunnan historia osoittaa, että J...
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja
Tutkimus: Kutsumustyössä myös haittoja