Tiistai 5. maaliskuuta.
Nimipäivää viettää Laila, Leila

Onko sydämeni maaperä valmis kasvulle?

Eero Antturi sanoittaa pääkirjoituksessa Jeesuksen kylväjävertausta. (Veera Haapalahti)
Eero Antturi sanoittaa pääkirjoituksessa Jeesuksen kylväjävertausta. (Veera Haapalahti)

31.10.2023 | Jeesus kertoi kylväjävertauksen, ja se on tallennettu Markuksen evankeliumin neljänteen lukuun. Jeesus itse selitti vertauksen opetuslapsilleen. Silti sen ymmärtäminen vaatii pohdiskelua ja herättää jopa kysymyksiä.  

Olen ymmärtänyt tuon selityksen tarkoittavan, että Jumalan sanan kylväminen osuu erilaisiin ihmissydämiin. Joissakin sydämissä sana ei saa sijaa, ei jää elämään tai erilaisista syistä johtuen ei tuota tulosta eli hedelmää. On kuitenkin ihmisiä, joiden sisimmässä sana alkaa itää, kasvaa ja lopulta tuottaa hyvää hedelmää. 

Jeesus asettaa kuulijan jälleen hyvin henkilökohtaisen kysymyksen äärelle. Mikä on oman sydämeni tila, onko siellä alkuunkaan hyvää maaperää Jumalan sanalle, ja saako se siellä kasvutilaa? Voisimmeko itse raivata tilaa sanalle ja heittää sisimmästämme pois kaiken vahingollisen?

 

 

      Jotta uusi elämä alkaisi kasvaa, on maaperän ja olosuhteiden oltava sopivat kasvulle.

 

Se, että elämä itsessään on juuri siemenessä, on tavallaan meille biologinen itsestäänselvyys, vaikka samalla suuri ihme. Ihminen ei kykene luomaan siementä, korkeintaan monistamaan sitä. Luoja itse on kaiken elämän – niin hengellisen kuin biologisen – alkuunpanija. Mutta jotta tuo Jumalan ihme saisi realisoitua ja uusi elämä alkaisi kasvaa, on maaperän ja olosuhteiden oltava sopivat kasvulle.  

Evankeliumin viljelyssä eli elävässä hengellisessä kulttuurissa on kolme vaihetta, joihin apostoli Paavalikin viittaa sanoessaan: ”Minä istutin, Apollos kasteli, mutta Jumala antoi kasvun” (1. Kor. 3:6).  

Jos näemme tämän kysymyksen ratkaisevana ja merkityksellisenä, niin voisimme rukoilla sen vuoksi: 

Rakas taivaallinen Isämme. Olkoon nimesi pyhä. Tapahtukoon sinun tahtosi täällä maan päällä. Sinun tahtosi on saanut aikaan kaiken elämän ja on myös luonut kaiken maaperän, niin aineellisen kuin minunkin sisimpäni. Vaikuta sydämessäni niin, että siellä voisi syntyä otolliset olosuhteet sinun sanasi kasvulle ja uusi elämä saisi alkaa kasvaa sisälläni ja lopulta tuottaa hengellistä hedelmää. Auta minua heittämään pois elämästäni kaikki tarpeeton ja vahingollinen, joka on esteenä uudelle elämälle. 

Tapahtukoon sinun hyvä tahtosi ihan kaikkien ihmisten kohdalla. Kutsu ja lähetä sanan kylväjiä. Sinä, joka olet kaikkivaltias, vaikuta ihmisten mielissä ja sisimmissä niin, että esteet Jumalan sanan vastaanottamiselle kaikkoavat. Muokkaa maaperää ja vaikuta ihmissydämissä niin, että sanasi kylvö saisi hyvän vastaanoton ja kasvu olisi mahdollista. Lähetä myös kastajia ja opettajia, jotka hoivaavat uusia opetuslapsia. Kiitos, että sinulle on kaikki mahdollista. 

 

Eero Antturi 

 

Kirjoittaja on Avainmedia Lähetysjärjestön toiminnanjohtaja. 

 UUTISET