Tiistai 25. kesäkuuta.
Nimipäivää viettää Uuno, Uno

Olisiko voinut olla toinen vaihtoehto?

Uuteen elämään kiinni pääseminen on hidasta ja kivuliasta, mutta mahdollista ja varsinkin sen arvoista, Eero Antturi kirjoittaa.
Uuteen elämään kiinni pääseminen on hidasta ja kivuliasta, mutta mahdollista ja varsinkin sen arvoista, Eero Antturi kirjoittaa.

29.4.2024 | Ristin Voiton kannessa, numerossa 29/1980, oli otsikko ”Olutpato”. Otsikon alla oli kuva, jossa Niilo Yli-Vainio kaataa olutta avatusta pullosta jokeen. Uutinen kertoi hankkeesta, jonka Yli-Vainio oli saanut sydämelleen: vaatia eduskuntaa tekemään päätös keskioluen siirtämisestä takaisin Alkoon. Syyskuussa 1980 hanke huipentui ns. ”Olutmarssiin”, jossa alkoholihaitoista huolissaan olevat suomalaiset marssivat Eduskuntatalon eteen jättämään vetoomuksen. 

Nyt, 44 vuotta myöhemmin, olemme tilanteessa, jossa aiempaa vahvemmat alkoholijuomat on tuotu Alkon myynnistä kauppojen vähittäismyyntiin.  

Varoituksistakaan ei ole ollut hyötyä. Lääkärilehden (6/1999, 611–623) julkaisema Pia Mäkelän alkuperäistutkimus vuodelta 1999 tutki kasvavaa alkoholinkulutuksen kansanterveydellistä vaikutusta vuosien 1987–1993 välillä. Tutkimuksessa todettiin mm., että Suomessa kuoli vuosittain alkoholiin liittyviin kuolemansyihin keskimäärin yli 3 000 henkeä. Yli-Vainion vetoomuksen jälkeen luku on saattanut kumuloitua jo 130 000:een!

 

 

      Uuteen elämään kiinni pääseminen on hidasta ja kivuliasta, mutta mahdollista ja varsinkin sen arvoista.

 

Tiedetään, että alkoholihaitat voidaan jakaa yksilöön itseensä ja hänen lähiympäristöönsä kohdistuviin sekä juomisesta yhteiskunnalle aiheutuviin haittoihin (Sillanaukee, Mäkelä, Kiianmaa, Seppä 1996, Duodecim 112(20)). 

Tätä kirjoittaessani olen juuri joutunut hiljentymään läheisen kuoleman äärellä. Elämä päättyi aivan liian aikaisin alkoholismiin sairastumisen vuoksi. Arvokas elämä, kaikki se lahjakkuus ja hankittu tieto, puhumattakaan inhimillisestä lämmöstä, empatiasta ja Jumalan lahjoista, vaipuivat hautaan lasketun ihmisruumiin myötä muistojen joukkoon. Jäi vain läheisten suru ja suuri sanattomuus. Toki kaikkia kristittyjä lohduttaa se, että usko Jeesukseen kantaa jopa kuoleman laaksoon ja kohti ylösnousemusta. Se ei kuitenkaan poista suurta kysymystä: olisiko voinut olla toinen vaihtoehto? 

Helluntaiherätyksen piirissä syntynyt Kan ry (Kristillinen alkoholisti- ja narkomaanityö) on toiminut Suomessa jo 50 vuotta. Se tukee elämänhallintansa menettäneitä ihmisiä. Toiminta on alkanut vapaaehtois- ja vertaistukityönä ja kehittynyt ammatilliseksi kuntoutukseksi, jossa on mukana edelleen myös vapaaehtoisia ja vertaistukihenkilöitä. 

On mahtavaa, että meillä on olemassa luotettava järjestö, joka tarjoaa päihteettömän ja turvallisen yhteisön niille, jotka ovat väsyneet vanhaan elämäänsä ja motivoituneita päihteettömyyteen toisten kuntoutujien ja ammatti-ihmisten kanssa. 

Kan ry:n vetoomus kuuluu: ”Uuteen elämään kiinni pääseminen on pääsääntöisesti hidasta ja kivuliasta, mutta mahdollista ja varsinkin sen arvoista.” Tulevan kesän Juhannuskonferenssissa Kan pitää esillä päihdeongelmaisten läheisten asiaa.  

Meillä ihan kaikilla on mahdollisuus tukea ja siunata tätä arvokasta toimintaa! 

 

Eero Antturi 

Kirjoittaja on Avainmedia Lähetysjärjestön toiminnanjohtaja.UUTISET