Näkevätkö nuoret näkyjä? 

Helluntaipäivä puhuu Pyhän Hengen vuodatuksesta ja sen ihmeellisistä seurauksista. 

Viitaten profeetta Joelin ennustukseen apostoli Pietari julisti: ”Teidän poikanne ja tyttärenne profetoivat, nuorukaisenne näkyjä näkevät ja vanhuksenne unia uneksuvat.” 

 

 

Hengen vaikutuksen yksi ilmeinen piirre on yhteys. Helluntain tekstissä korostuvat niin sukupuolten välinen yhteys (poikanne ja tyttärenne, palvelijani ja palvelijattareni) kuin sukupolvien välinen yhteys (nuorukaisenne, vanhuksenne). 

 

Helluntailiikkeen alkuaikoina 115 vuotta sitten yhteys ei tuntenut myöskään rodullisia rajoja. Yksi Azusa-kadun keskeisistä vaikuttajista oli afroamerikkalainen William Seymour, ja Azusa-katulaiset tunnustivat, että Kristuksen veri oli pyyhkinyt pois ihonvärin perusteella vedetyn rajaviivan. 

 

Helluntaitekstin erityinen korostus näyttää olevan nuorissa, vanhuksia pois sulkematta. ”Nuorissa on tulevaisuus”, sanotaan. Jumala haluaa valloittaa nuorten sydämen ja antaa heille näkyjä elämäntehtävästä ja tulevaisuuden suunnasta. En voi koskaan unohtaa, kun parikymppisenä raamattukoulun opiskelijana sain itse kokea Pyhän Hengen puhetta omaan elämääni. Se on osaltaan kantanut omassa kutsumuksessa. 

 

Tämän päivän suuria globaaleja huolenaiheita ovat koronakriisi ja ilmastokriisi. Monet nuoret ovat ahdistuneita, näköalattomia ja epätoivoisia. Nyt on aika ”uskovaisten nuorten” täyttyä Hengen voimalla ja löytää oma paikkansa Jumalan suunnitelmassa. 

 

Kun maailma muuttuu, myös toimintatapamme täytyy muuttua. Emme voi odottaa, että tämän päivän uskovat nuoret toimivat kuin ”retroajan” entiset nuoret. Teetupabussit ovat vaihtuneet virtuaalisiin olohuoneisiin ja Instagrammiin. Koronaepidemia on pakottanut jopa Juhannuskonferenssin muuntautumaan nyt ”nettikonffaksi”, jonka ohjelma julkistetaan juuri 31.5. helluntaipäivänä. 

 

Näyt voivat olla lyhyemmän tai pidemmän tähtäimen näkyjä. Jumala johdattaa askel kerrallaan. Tie ei aina näytä johtavan näyn toteutumiseen, päinvastoin jopa sen tuhoutumiseen. Tästä meitä muistuttaa Raamatun Joosef, tuo 17-vuotias näkyjä näkevä nuorukainen. 

 

Omien veljien kateus ja hylkääminen, ero omasta kodista, uuden työyhteisön väärät syytökset ja vankeusrangaistus näyttivät mitätöivän Joosefin näyn. Kuitenkin ne olivat niitä askelmerkkejä, jotka johtivat hänet kypsään ja hedelmälliseen palvelutyöhön 13 vuoden jälkeen. 

 

Tänäänkin tarvitsemme Hengen vuodatusta, keskinäistä yhteyttä ja Joosefin kaltaisia nuoria, jotka näkevät näkyjä ja uskaltavat kulkea vastoinkäymisistä huolimatta kohti Jumalan antamia unelmia. 

 

 

Marko Halttunen  

Kirjottaja on Ison Kirjan konferenssikeskuksen johtaja ja Keuruun helluntaiseurakunnan johtava pastori. Kolumni
22/2020

KolumniPoikkeustila, jonka keskellä elämme, on monen kohdalla pysäyttänyt arjen pyörremyrskyn ja herättänyt ajattelemaan elämän suuria kysymyksiä. Lapsiperheille uusi arki on tuonut u...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan