Millainen äiti kelpaa?

Paras äiti on sekoitus Elovena-paketin Suomi-neitoa ja hymyilevää pyhäkoulutätiä. Hän tuoksuu pullalle, huolehtii puhtaat vaatteet ylle, antaa pusun poskelle ja silittää illalla lapset uneen. Sellainen äiti kelpaa.

 

Entä ne äidit, jotka eivät osaa leipoa ja joiden sukkahousut ovat rikki. Kenelle he kelpaavat? Kuka heille poimii valkovuokot ja tuo aamupalan sänkyyn? Mitä heillä on postattavaa somemaailmaan?

 

Äitienpäivä on iloinen perhejuhla, jos on perhe ja jos perheessä on iloa. Pahimmillaan äitienpäivä on kuitenkin vain alleviivaus kaikelle sille, mitä puuttuu.

 

Suomi on pullollaan naisia, joille äidin arvonimi tuottaa kipua ja häpeää. Elämä ei ole mennyt niin kuin oli suunniteltu. Lapset eivät saaneet äitiä, jota olisivat tarvinneet.

 

Toisaalta elämä on täynnä hetkiä, joissa lapsen vastustamaton sitoutuminen ja rakkaus tekevät naisesta äitiä. Onhan lapsen rakkauden janolla kyky raivata aikuisen kylmyyttä ja pettymyksiä. Näissä hetkissä läsnä ovat äiti ja lapsi – ei sosiaalitoimen asiakas, ei hyljätty nainen, eikä laitoskasvatti tai koulukiusattu penska.

 

Jeesuksella on ratkaisu elämän vaikeimpiin hetkiin. Ristiltä sanotut sanat puhuvat suhteesta, joka haastaa meitä ottamaan vastuuta toinen toisistamme: ”Kun Jeesus näki, että hänen äitinsä ja rakkain opetuslapsensa seisoivat siinä, hän sanoi äidilleen: ´Nainen, tämä on poikasi!´ Sitten hän sanoi opetuslapselle: ´Tämä on äitisi!´ Siitä hetkestä lähtien opetuslapsi piti huolta Jeesuksen äidistä.”

 

Mikään ei ole niin voimakasta kuin rakkaus, eikä mikään ole niin parantavaa kuin vastarakkaus. Me elämme yksinäisten ja kipeiden ihmisten Suomessa, mutta meillä on toivoa. Huolimatta lähtökohdista Jumala luo uutta. Ihminen ei ole menneisyytensä vanki, eikä nykyisyys ennusta tulevaisuutta. Ei, jos annamme ne rakastavan Jumalan käsittelyyn.

 

Jokainen äiti kelpaa Jumalalle. Kelpaahan jokainen äiti myös seurakunnalle? Siinä missä yhdistys- ja seuratoiminta pyrkivät löytämään piiriinsä parhaat ja kyvykkäimmät, on seurakunnan näkökulma toisenlainen. Me tarvitsemme jokaista. Meille kelpaa jokainen.

 

Jos seurakunta pyrkii ottamaan ihmisistä maksimaalisen hyödyn rahassa ja ajassa, kuolema odottaa nurkan takana. Sen sijaan rakkaudellinen yhteys ei osoita sormella eikä kysy käytöstapoja. Seurakunnalla on varaa lahjoittaa ensin ihmiselle tunne kuulumisesta. Aito yhteys ja armon kokeminen synnyttävät aikanaan uskon. Vasta kolmantena askeleena on ulkoinen muutos. Eihän omenapuustakaan odoteta heti ensimmäisenä kesänä satoa, mutta ajallaan ja hyvässä hoidossa satoa tulee.

 

Armon ja rakkauden täyteistä äitienpäivää!

 

 

Juha Lehtonen


Kirjoittaja on Fidan seurakuntayhteyksien koordinaattori
19/2017

UutisetKahden lapsen äiti Kirsi Cultrera saattaa tarvita arkiasioinnissaan neljää kieltä samana päivänä.
PääkirjoitusParas äiti on sekoitus Elovena-paketin Suomi-neitoa ja hymyilevää pyhäkoulutätiä. Hän tuoksuu pullalle, huolehtii puhtaat vaatteet ylle, antaa pusun poskelle ja silittää illalla lapset unee...
UutisetIK-opistolla järjestettävä Evankelistapolku on toteutettu kolme kertaa, ja syyskuussa alkavalle kurssille on haku käynnissä. Ensimmäinen polku ajoittui puolentoista vuoden periodille. Nyk...
UutisetEntä jos maahanmuuttajatyö ei olisikaan enää vain seurakunnan yksi työmuoto.
UutisetSuolahden Kotikirkossa vietettiin huhtikuun lopulla naistenpäivää teemalla Kokonainen Kristuksessa. Tapahtuman pääpuhujana oli evankelista Tia Nuutinen. Hankasalmelainen Hanna-Maija Kopon...
UutisetKirkolliskokous alkoi käsitellä kevätistunnossaan viime viikolla ”avioliittokäsityksen laajentamista” koskevaa edustaja-aloitetta.


Aloitteessa ehdotetaan, että kirkolliskoko...
UutisetKäsi Kädessä -työmuodon jumalanpalveluksista halutaan valtakunnallinen perinne.
UutisetSopivan terapiamuodon löytäminen ei ole välttämättä helppoa, perheterapeutti Elli Meklin totesi RV-uutisten keskustelussa perjantaina.


– Lopulta asia ratkeaa kokeiluje...
UutisetTyömoraali on usein ensimmäinen asia, mikä tulee Lutherista puhuttaessa esille. Mielestäni tässä on kuitenkin väärinymmärrys, taloustieteilijä Esa Mangeloja arvioi viime viikolla Radio D...
UutisetIskut juutalaisia kohtaan ovat vakavassa nousussa Yhdysvalloissa.


Tammi-maaliskuussa raportoitiin 86 prosenttia enemmän häirintää ja ilkivaltaa kuin vastaavana ajankohtana...
UutisetUskontoa kohtaan tunnettu kiinnostus ja arvostus näyttävät kasvaneen maailmassa – ainakin jos brittiläisen Ipsos MORI -markkinatutkimuslaitoksen otantaan on uskomista.


Tutki...
UutisetUskon vuoksi vainotuksi ja jopa surmatuksi tuleminen on yksi eri kirkkoihin kuuluvia kristittyjä yhdistävä asia, Egyptissä vieraillut paavi Franciscus totesi koptikirkon patriarkka Tawadr...
UutisetItalian Evankelisen Allianssin (AEI) mukaan kristilliset yhteisöt eivät tarvitse yhteiskunnallista erityisasemaa ja kaikkien uskontokuntien uskonnonvapautta tulee puolustaa yhtä pontevast...
UutisetHomoseksuaalisessa suhteessa elänyt ylistyksenjohtaja Deon Howard oli valmistautunut saamaan pastoriltaan läksytyksen, kun hän asteli tämän luo tunnustaakseen kaksoiselämänsä ja ilmoittaak...
MielipideAvioliittotyö on arkipäivää seurakunnissa. Avioerojen ehkäisy on tärkeää, mutta sen rinnalla kulkee myös avioliiton laadunvarmistustyö.


Tämän ajan hengen mukaista...
MielipideKun ajatellaan jonkin uskonnon aiheuttamaa irtaantumista todellisuudesta, ei voi muuta kuin valittaen todeta, että tällaista todella tapahtuu evankeliumin rakastavasta ja vapauttavasta s...
MielipideHeikki Salmelan artikkeli ”Piinaviikko” (RV 17) oli monipuolinen, maltillinen ja itsetutkisteluun kehottaessaan myös rakentava. Sitä sivuten seuraavaa:


On hyvä muistaa, et...
MielipideRistin Voiton numerossa 15 oli mielenkiintoista Ulkoministeriön tietoa Fidan toiminnasta kehitysyhteistyöhankkeissa. Ihmetyksekseni Fidan toiminnasta todettiin, että sen kehitysyhteistyö...
MuutVuonna 1990 ensimmäistä kertaa julkaistu Auttajan varjo on kestänyt hyvin aikaa. Teosta saa taas kirjakaupoista, sillä hiljattain siitä tuli markkinoille pokkariversio.


Mar...
KolumniSunnuntain jumalanpalveluksissa Saalemissa meillä on yksi jatkuva kiitoksen aihe: näemme arabien, amerikkalaisten, venäläisten, iranilaisten, kongolaisten, thailaisten ja suomalaisten tulev...
MuutJoistakin Jeesuksen elämän tapahtumista on mahdotonta tehdä lastenleirin saunatakkinäytelmää, jossa jokaisen neljän evankeliumin tapahtumakuvaus pääsisi oikeuksiinsa.
ArtikkelitSyksyn 2015 pakolaistulva aiheutti melkoisen mylläkän. Nyt, tilanteen ollessa jo rauhoittumaan päin, on hyvä arvioida mennyttä puoltatoista vuotta.


Muutamilla seurakunnill...
MuutVuokko Mattila on näytellyt elokuvissa ja tavannut työssään kuuluisuuksia, mutta kuitenkin halunnut elää aivan tavallista elämää.
UutisetToivakan tunnettu teenjuoja ja kansalaisvaikuttaja Pentti Waldén on innolla mukana myös Eväät elämään -keräyksessä.
PikavisiittiMeribiologi ja kuntavaikuttaja Jere Riikonen nauttii vaeltelusta turistina omassa kotikaupungissaan. Merellä hän pohtii vastauksia luomakunnan suuriin kysymyksiin.


Kun katson peiliin, n...
MuutHabiba Ali on koordinaattori Kirkon Ulkomaanavun hankkeessa, jolla yritetään ehkäistä nuorten radikalisoitumista Suomessa (Sana 17/17).


On raju shokki kuulla, että oma lapsi o...
MuutMinna Pollarin perheessä vanhemmat ja lapset oppivat toisiltaan uskosta ja elämästä.
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja
Tutkimus: Kutsumustyössä myös haittoja