Torstai 1. kesäkuuta.
Nimipäivää viettää Teemu, Nikodemus, Rabbe

Mielekästä työtä

Tekemisen ilo syntyy merkityksestä, hallinnan tunteesta ja ripauksesta jännitystä, Antti Hirviniemi kuvailee.
Tekemisen ilo syntyy merkityksestä, hallinnan tunteesta ja ripauksesta jännitystä, Antti Hirviniemi kuvailee.

(10.5.2023) Alas keväistä koskea laskettelee rinnakkain koskimeloja ja kappale talvimyrskyn irrottamaa oksaa. Ne selvittävät kylmät kuohut peräkanaa ja yhtä märkinä. Kammetessaan itseään kanootista meloja puhkuu intoa, elämänvoimaa ja kiitollisuutta. Kanootin ohi lipuu apaattinen karahka, juuri ja juuri pinnan päällä. Jos sillä olisi tunteet, ne epäilemättä olisivat päinvastaisia kuin melojalla. 

Tekemisen ilo syntyy merkityksestä, hallinnan tunteesta ja ripauksesta jännitystä. Meloja löytää kevätkoskesta ne kaikki, kun taas viimeiselle matkalleen heitetty oksa on kadottanut jokaisen. Kokemuksella on myös hormonaalinen peruste, koska aivomme palkitsevat päätöksenteosta ja ratkaisuista. Voimattomuus syö voimavaroja entisestään. Onnellisia ovat koskimelojat. 

Liian helppo, tuttu ja yllätyksetön työ kuormittaa salakavalasti. Pitkittynyt boreout, suomeksi tylsistyminen, muistuttaa oireiltaan burnoutia, ylikuormitusta. Sen tunnistaminen voi kuitenkin olla vaikeaa, koska ilman innostusta kaikki muuttuu raskaammaksi. Lääkkeenä ei ole keventäminen vaan mielekkyyden löytäminen.

 

 

     Liian helppo työ kuormittaa.

 

Joskus mielekkyyden löytäminen edellyttää muutosta työn sisällössä tai ainakin rakenteissa, joskus sen voi löytää sisältään. Seurakunnan työtä, vapaaehtoista tai palkkaperusteista, suunnitellessa mielekkyyden kysymys on syytä pitää mielessä. Sikäli kun seurakunnan ymmärretään tekevän Jumalan työtä, mielekkyydelle voi olettaa olevan hyvät edellytykset. Toteutuakseen se kuitenkin edellyttää sekä merkityksellisyyttä että hallittavuutta ja sopivaa määrää yllätyksellisyyttä. 

Seurakuntatyössä Jumalan palveleminen konkretisoituu yhteisön palvelemiseksi. Jeesuksen mukaan Jumalaa ei voi muuten palvellakaan kuin palvelemalla ihmisiä. Palvellessaan voi parhaimmillaan löytää syvän merkityksen omalle yksilöllisyydelle, osaamiselle ja voimavaroille. Toisaalta liian vaativa tai ahdas yhteisö voi riistää merkityksen siltä, jonka yksilöllisyys ja osaaminen todetaan turhaksi.  

Hyvin johdettu yhteisö tarjoaa yksilölle myös hallintaa omasta osallistumisestaan. Se kunnioittaa rajoja. Terveeseen yhteisöön voi ottaa myös etäisyyttä tulematta hylätyksi. Työn tekeminen mahdollistaa voimavarojen säätelyn eikä tehtävistä muodostu ansoja. Tarvittava ripaus jännitystä löytyy sopivan kokoisista haasteista, vaikkapa mahdollisuudesta oppia uutta. 

Helluntailainen tarina kertoo, että entisaikoina työtä tehtiin paljon ja väsymättä. Tuloksiakin nähtiin, ja vaikka osa muistoista on epäilemättä kultaantuneita, niiden aikojen hedelmiä nautitaan edelleen. Eivätkä ne ajat pelkkää työtä olleet, seurakunnissa koettiin myös Herran hyvyyttä ja yhteisöllisyyttä. Aikakausien ja sukupolvien vertailu keskenään ei ole hyödyllistä, mutta luultavasti entisaikojen innostuksessa yhdistyivät merkitykset, hallinnan tunne ja aimo annos jännittävyyttä. 

 

Antti Hirviniemi 

Kirjoittaja on pastori ja Help ry:n hallituksen puheenjohtaja. 

 UUTISET