Kun Pyhä Henki tulee

Kirkkovuoden pyhistä juuri helluntai on se, joka aiheuttaa usein kahdenlaisia tuntoja. Toisaalta sen sanoma innostaa ja rohkaisee, mutta samalla se ikään kuin pakottaa kohtaamaan hengelliset ”puutostautimme” ja voimattomuutemme niin omassa kuin laajemminkin kristillisen seurakunnan elämässä.

Juuri ennen taivaaseen astumistaan Jeesus antoi lupauksen seuraajilleen: ”Kun Pyhä Henki tulee teihin, niin te saatte voiman ja te tulette olemaan minun todistajani – –.” Jumalan lupaus voimasta on meille suomalaisille joskus vaikea vastaanottaa. Mehän mieluummin puhumme heikkoudestamme. Voimasta puhuminen koetaan vähintäänkin epäilyttäväksi, pahimmillaan ”menestysteologiseksi”.

Kuitenkin voidaan sanoa, että kristillisen uskon ja evankeliumin ytimessä on kyse Jumalan voimasta, joka mullistaa langenneen ihmisen elämän ja antaa uuden suunnan, päämäärän ja iankaikkisen elämän. Kyse ei ole korulauseesta eikä hengellisestä lisävarusteesta vaan siitä, että Jeesuksen lupaama voimalataus kuuluu meille yhtä lailla kuin ensimmäisille opetuslapsille. Se on meille välttämätön.

Kristinusko ei olisi mitään ilman yliluonnollista taivaallista ulottuvuutta. Seurakunnan ja sen jokaisen jäsenen palvelutehtävä perustuu Jumalan yliluonnolliseen voimaan. Ilman Hengen voimallista vaikutusta elämässämme uskomme olisi hengetöntä kerhotoimintaa. Ei ole väärin sanoa, että Hengen täyteydessä elävä seurakunta, siis me, olemme Jumalan voimalinja tälle maailmalle.

On totta, että Jumalan voima tulee esiin nimenomaan heikkoudessa. Se tarkoittaa sitä, että meidät riisutaan omassa voimassa yrittämisestä, väärien vaikuttimien varassa toimimisesta ja kasvatetaan elämään uskossa, joka tarttuu Jumalan lupauksiin kuin hukkuva pelastusrenkaaseen.

Reinhard Bonnke kirjoitti aikoinaan: ”Pyhän Hengen voima ei ole palkkio hyvistä uskonnollisista suorituksista. Tarvitsemme voimaa, jotta voisimme juosta taivaallisella kilparadalla. Mitä useammin epäonnistumme, toimimme väärin tai kompuroimme vaelluksellamme, sitä suuremmaksi tulee tarpeemme saada Pyhän Hengen voimaa.”

Kun Pyhä Henki tulee, aito kristillinen elämä on mahdollista ja alkuperäinen tehtävä tulee tehdyksi. On tunnustettava, että ilman todellista ja jatkuvaa Jumalan Hengen voimaannuttavaa vaikutusta ja läsnäoloa elämässämme kristillisyytemme kutistuu vain uskonnolliseksi puuhasteluksi helluntailaisella hiekkalaatikolla.

Jospa tänä helluntaina löytäisimme itsemme polvilleen taipuneena Vapahtajamme edestä pyytämässä uutta helluntaita keskellemme.

Lupaus on edelleen voimassa: ”Kun Pyhä Henki tulee, te saatte voiman – –.” Aikamme ja oman elämämme haasteet suorastaan vaativat meitä ottamaan tämän lupauksen vakavasti.

 

Petri Mäkilä

 

Kirjoittaja on Ristin Voitto -lehden päätoimittaja.
20/2021

KolumniSuomesta on yllättäen tullut kolkka, jossa etsitään ratkaisua maailmanlaajuisesti kiinnostavaan kysymykseen: missä menevät sananvapauden rajat?
Suomalaisen on vaikeaa kuvitella elämää ilman s...
KolumniYksi seurakunnan kohtaamista haasteista nykypäivänä on urbanisaatio eli kaupungistuminen. Urbaani on erilaisuutta tiheässä. Kaupungit ovat paikkoja, joihin pakkautuu paljon erilaisuutta. Ne ovat k...
PääkirjoitusKirkkovuoden pyhistä juuri helluntai on se, joka aiheuttaa usein kahdenlaisia tuntoja. Toisaalta sen sanoma innostaa ja rohkaisee, mutta samalla se ikään kuin pakottaa kohtaamaan hengelliset ”puut...
73-vuotias Pauli Karppinen vastaa haastattelupyyntööni heti myöntävästi, sillä hän haluaa olla aina valmis vastaamaan jokaiselle, joka kysyy, mihin hänen toivonsa perustuu. Juuri siitä t...
Meidän tulee kunnioittaa ja arvostaa Henkeä Jumalana, sillä hän ei ole vain kokemus Jumalasta vaan Jumala itse.
Moni muistaa herkän ja persoonallisen evankelista Kaino Pitkäsen, joka kierteli saarnamatkoilla Suomessa. Hän iloitsi kutsumustyöstään, mutta itki perheensä onnettomuutta.
UutisetKokoontumisrajoituksista huolimatta kesäleirejä suunnitellaan seurakunnissa täyttä vauhtia, sillä on helpompaa perua leiri tilanteen mahdollisesti huonontuessa kuin suunnitella se nopeasti.
J...
ArviotHanna Kivisalo: Jonain päivänä ymmärrät. Enostone 2021. Sid. 111 s.


Hanna Kivisalon Sekunnit ja tunnit -tekstejä voidaan pitää jonkinlaisena nykyaikaisen kirjallisen tuotann...
NäkökulmaKristillisen kirjallisuuden tärkein tehtävä on sama kuin Kirjojen kirjan, Raamatun: tuoda meidät Kristuksen yhteyteen ja kasvattaa hänen kaltaisuuteensa.
Hyvä hengellinen kirja avaa Raamatun...
UutisetKirkkojen menneisyyteen kuuluu syrjintää ja vainoja. Siihen sisältyy kuitenkin myös evankeliointia ja lähetystyötä. Mutta mikä onkaan naapurimaan herätyksen salaisuus?
Ennen pandemian alkua T...
UutisetBreaking Bad -näyttelijä Todd Terry kehottaa kristittyjä olemaan valveutuneita, kun Hollywoodin tarjonta ”pimenee yhä”.
Terryn mielestä uskovien ...
PikavisiittiKeski-Suomen helluntaiseurakuntien koulupastori Riikka "Riksu" Siltala tahtoisi olla nuorille se aikuinen, jollaista itse olisi tarvinnut nuorena.


Luonteeltani olen keskisuomalaist...
UutisetUsein ajatellaan, että Jumala ei kiinnosta nuoria. Saksalaisen Bild-lehden julkaisema tutkimus todistaa toisin.
Vaikka monien kirkkojen jäsenmäärä putoaa Saksassa, Insa-viraston johtaman t...
UutisetViime kesältä peruuntunutta Retro 70s–80s -tapahtumaa puuhataan jälleen, nyt uudistuneella ohjelmalla. Elokuun alussa 7.–8. päivänä järjestettävän ”entisten helluntainuorten festivaalin” lipunmyyn...
UutisetHelluntailainen Aikamedia ja Suomen Raamattuopiston säätiön omistama Perussanoma julkaisevat yhteisen kirjojen tuotekuvaston.
UutisetKansanedustaja Päivi Räsänen (kd.) ja Lähetyshiippakunnan dekaani Juhana Pohjola kertovat YouTubessa valmistautuvansa vuosien oikeusprosessiin. Molempia syytetään kii...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan