Lauantai 4. helmikuuta.
Nimipäivää viettää Armi, Ronja

Kriisi on uuden alun siemen

Raamatun lehdille on piirtynyt vaikuttavia kuvauksia suurista kriisitilanteista, joissa tapahtuu ratkaisevia käännekohtia, Marko Halttunen kirjoittaa.
Raamatun lehdille on piirtynyt vaikuttavia kuvauksia suurista kriisitilanteista, joissa tapahtuu ratkaisevia käännekohtia, Marko Halttunen kirjoittaa.

Korona, Ukrainan sota, elintarvike- ja energiapula – siinä tämän hetken suuria globaaleja kriisejä. Myös seurakunnissa, eri yhteisöissä ja henkilökohtaisessa elämässä voi olla kriittisiä murrosvaiheita. 

Raamatun lehdille on piirtynyt vaikuttavia kuvauksia suurista kriisitilanteista, joissa tapahtuu ratkaisevia käännekohtia. Kun Aabraham kiipeää Moorian vuorelle valmiina uhraamaan Iisakin, koko suvun kohtalo on kirjaimellisesti ”veitsen terällä”. Mutta Jumala ilmestyy, Iisak säästyy ja lupaus Aabrahamille nousee uudelle tasolle.  

Myöhemmin ”uskon isän” pojanpoika, juonimalla siunauksen saanut Jaakob joutuu taistelemaan Jabbok-joen rannalla enkelin kanssa. Jaakobin paini yön yli päättyy antautumisen ja tunnustuksen kautta voittoon, minkä jälkeen hän jatkaa matkaansa muuttuneena ihmisenä ja uudella nimellä: Israel. 

Raamatun suurin kriisihetki koittaa puutarhassa nimeltä Getsemane, jossa ”Aabrahamin siemeneksi” kutsuttu Jumalan Poika hikoilee verta ja sanoo Isälleen: ”Tapahtukoon sinun tahtosi.” Ristin ja ylösnousemuksen kautta Kristus kuitenkin kääntää koko maailmanhistorian ja ihmiskunnan kohtalon. Nisunjyvä kylvetään maahan, mutta se tuottaa runsaan hedelmän. 

Tänä vuonna 70-vuotisjuhlavuottaan viettänyt Iso Kirja -opisto ajautui alkusyksystä historiansa kenties vakavimpaan maksuvalmiuskriisiin. Noin neljänneksen kassavajeesta selitti Juhannuskonferenssin aiempaa pienempi kävijämäärä. 

Kun Iso Kirja vetosi kannattajiinsa hätätilanteessa, oli sydäntä koskettavaa nähdä opiston ystävien runsaskätinen apu, joka syys-lokakuun ”elokeräysaikana” kuroi kuilun umpeen ja mahdollisti osaltaan toiminnan jatkon. Keräyksen alkaessa konferenssikentän ylle kaareutunut sateenkaari rohkaisi, että kriisinkin keskellä taivaallinen Isä pitää huolta. Lämmin kiitos myös kaikille tukijoille – jatkossakin. 

Kriisi on myös arvioinnin paikka. Kreikan sanasta krisis juonnettu verbi krino tarkoittaa muun muassa erottamista, tuomitsemista ja valitsemista. Kriisin tehtävä on siis viedä valinnan paikalle, arvioimaan asioita ja tekemään päätöksiä. Niin yksilöiden kuin yhteisöjen tasolla kriisi on siis parhaimmillaan uuden alun siemen. 

Konferenssitoimikunta on valinnut Juhannuskonferenssin 2023 teemaksi erilaisia kriisejä kuvailevan Psalmin 91 sanoman: ”Korkeimman suojassa”. Myös neitsyt Maria, jolle uskottiin ainutlaatuinen tehtävä kantaa kohdussaan luvattua Messiasta, sai kuulla kriittiseen kyselyynsä vastauksen: ”Korkeimman voima varjoaa sinut.” 

Siunattua adventin ja uuden vuoden odotusta Korkeimman suojassa. 

 

Marko Halttunen 

 

Kirjoittaja on Ison Kirjan konferenssikeskuksen johtaja. 

 UUTISET