Koulutus seurakuntatyön tukena

Suomalainen kristillisyys elää haasteellista aikaa. Yhteiskunta muuttuu ympärillä yhä enemmän suuntaan, jossa ei enää tunneta kristinuskon perusteita, arvoja ja moraalia.

Uutisvirtaa seuratessa voi todeta, että kristilliset periaatteet ovat valitettavan vieraita monille nykypäivän suomalaisille. Moraalin ja arvojen muutos haastaa kaikki ihmiset – ja erityisesti meidät kristityt. Sanoma pelastuksesta pitäisi saada viestitetyksi uudelle sukupolvelle entistä selkeämmin ja perustellummin.

Kristillinen toiminta jää kuitenkin valtamedian hallitsemassa julkisuudessa helposti varjoon. Lisäksi monien seurakuntien aktiivinen jäsenistö ikääntyy. Tämä on todettava myös helluntailiikkeen osalta. Koko seurakuntakenttämme kokee vanhenevan ja harvenevan jäsenrakenteen kipua.

Seurakuntaoppaan (EMrone Oy ja Aikamedia) tilastojen mukaan helluntaiseurakuntien jäsenkunta on ikääntyneempää kuin Suomen väestö keskimäärin. Erityisesti nuorten alle 21-vuotiaiden osuus seurakuntalaisten määrästä on huolestuttavan pieni. Heitä on vain noin 4,5 prosenttia kaikista helluntaiseurakuntien jäsenistä. Tämä on merkillepantavaa erityisesti siinä valossa, että tilastojen mukaan kuitenkin lähes puolet seurakuntalaisista on tullut uskoon jo alle 21-vuotiaana.

Entiset toimintamallit eivät enää vedä mukaan väkeä samoin kuin aikaisemmin. Uudelle sukupolvelle pitäisikin löytää uusia toimintamuotoja ja -menetelmiä, jotta se kohtaisi tuoreella tavalla saman elävän ja pelastavan sanoman kuin edellinen sukupolvi. Pelastussanoma on sama, mutta menetelmät ihmisten saavuttamiseksi voivat muuttua.

Tarvitsemmeko ehkä enemmän epämuodollista toimintaa ja aktiivista yhdessä tekemistä?  Vai vastaisiko koko perheelle sopiva toiminta enemmän tarpeitamme? Näin työelämän ja kiireisen elämänrytmin haastamat aikuiset voisivat paremmin kokea seurakunnan tilaisuudet koko perheen yhteiseksi ajaksi.

Tässä murrosvaiheessa yksi merkittävä herätysliikkeen mahdollisuus on koulutukseen panostaminen. Raamatun opiskelu, opillisten asioiden määritteleminen ja oman henkilökohtaisen uskon puolustamistaito moniarvoistuvassa yhteiskunnassa voisivat olla tärkeänä apuna nuoren sukupolven saavuttamisessa.

Iso Kirja -opisto voi tukea seurakuntien perustehtävää muun muassa raamattukoulutuksella. Koulutus vahvistaa uskon perusteita ja sen puolustustaitoja, joita tarvitaan nykyajassa. Koulutus voi myös synnyttää uusia ideoita, välineitä ja toimintamalleja.

Nyky-yhteiskunta haastaa meitä tarttumaan toimeen laajalla rintamalla. Työtä ja  saavutettavaa on vielä paljon.


Tanja Laulainen
Kirjoittaja on Iso Kirja -opiston vararehtori.


10/2016

MuutUudessa kirjassaan Kari Honkanen paljastaa syviä tuntojaan avoimella sydämellä.
UutisetJuutalaisten tilanne on muuttunut, ja antisemitismi on jälleen voimakkaassa kasvussa. Samalla yhä useampi kristitty kääntää sydämensä Israelin kansan puoleen.
MuutAnniina Jakonen: Syty seurakunnasta
Aikamedia, 2016. 221 s.


Syty seurakunnasta on piristävä poikkeus seurakuntakasvuun ja seurakunnan istutukseen tähtäävien suomalaisten teosten genressä...
MuutArto Hintsanen syntyi Tampereella 5.3.1956. Hänen ollessaan nelivuotias perhe muutti Vammalaan ja parin vuoden kuluttua Kuopioon, jossa Arto asui ensimmäiset kouluvuotensa.

– Kotini ei ol...
MuutSodan pilvet olivat juuri laskeutuneet mailleen, kun Iljannon perheestä kuului kummia: perheeseen oli syntynyt kuusikiloinen poikavauva.

Ismo syntyi Lappeenrannassa hyisenä tammikuun 27. päivän...
MuutKuopion Eelim-seurakunnassa on ehtinyt vaihtua lukuisa joukko toinen toistaan lahjakkaampia saarnamiehiä muistini mittaisen ajanjakson kuluessa. Onpa heidän joukossaan ollut minulle kaikkein läheisink...
MuutSairaalaklovni Elina Reinikka mittaa huumorihermoa ja tekee punanenänsiirtoja (hs.fi 25.2.).

Reinikallekin parhaita työmuistoja ovat tilanteet, joissa on kokenut voivansa auttaa. Hyvä muisto jä...
PikavisiittiHanna Pasanen on Iso Kirja -opiston pääemäntä. Hän asuu Keuruulla, ja perheeseen kuuluvat puolison lisäksi 8- ja 6-vuotiaat pojat, 3-vuotias tyttö sekä seitsenkuinen koiranpentu.

Suurtalousesim...
MuutKeuruulainen Yrjö Riekko oli sairaudestaan huolimatta erityinen Jumalan profeetta, jonka 1970-luvulla välittämä viesti Ison Kirjan sijainnista toteutui yllättävän tarkasti.
MuutJessika Mäensivu pyysi ala-asteella joululahjaksi uskoontuloa. Siitä lähtien elämä on ollut tutkimusmatka Jumalaan ja omaan itseen.
MuutRohkeus keskitysleirillä puhuttelee yhä.
MuutSunnuntaina 7. helmikuuta 2016 vietettiin Sastamalan Hopunkallion vanhainkodilla merkittävää juhlatapahtumaa, kaupungin toiseksi vanhimman asukkaan syntymäpäiväjuhlaa.

Päivänsankari, 104 vuotta...
ArtikkelitKristillinen elämäntapa saa aina muotonsa käsillä olevassa kulttuurissa.Siksi tavoiteltava uskonelämä ei takerru muinaisiin hartauden muotoihin vaan näkyy ennen muuta siinä, miten suhtaudumme aikamme...
KolumniKun olin teininä Ankkarock-aktiossa, meitä opastettiin kertomaan oma todistuksemme ihmisille. ”Se on teidän oma kokemuksenne, siihen kukaan ei voi sanoa mitään vastaan!”

Pyörittelin sanoja hilj...
MielipideRaamatun mukaan profetiat täytyy koetella, koska kukaan ei kuule Jumalan ääntä täydellisesti.

Joskus 1990-luvulla alkoi levitä uskovien keskuudessa väärä ja Raamatun vastainen käsitys, että jos...
MielipideJärviradion hengellisessä illassa tammikuussa helluntaiseurakuntien edustajien aiheena oli anteeksiantamus. Ohjelmantekijät lukivat Raamattua, alustivat aiheesta ja keskustelivat siitä studioon soitta...
MielipideToissa viikon Ristin Voitto (RV 8) kertoi, että Tampereen Hervannan Katukappeli oli väliaikaisesti poistanut seinältään Israelin lipun, jottei se loukkaisi seurakunnassa vierailevia maahanmuuttajia....
MielipideRistin Voitossa oli uutinen tamperelaisesta Hervannan Katukappeli-seurakunnasta otsikolla ”Israelin lippu pois seurakunnan seinältä” (RV 8).

On hyvin vakavaa, että Raamatun sanomaa madalletaan...
MielipideRistin Voiton takasivulla oli esittely Eliisa Selkomaan uusimmasta kirjasta Vapauteen (Aikamedia, 2015). Kysyin kirjaa lainaksi kirjastosta, mutta sitä ei siellä ollut. Pyysin, että voisiko kirjan til...
Mielipide"Credo ut intelligam.” Tämä oli Iso Kirjan raamattulinjalla ensimmäinen tajuntaani iskeytynyt lause. Se räjäytti maailmani siinä määrin, että raapustin sen myös oman Raamattuni sisälehdelle.

”Y...
UutisetBrittiläisen Christian Instituten johtaja Colin Hart varoittaa maan kristittyjä, että Britannian EU-keskustelu saattaa viedä yleisen huomion, kun ”suuresti kiistanalaista lainsäädäntöä” pusketaan läpi...
UutisetEnglanninkieliset kristilliset lehdet uutisoivat viime vuoden lopulla ”Nepalin Justin Bieberin” uskoontuloa. Christiansinpakistan.com kertoo, että suosittu folklaulaja Raju Pariyar kuuli Jeesuksesta v...
UutisetEvankelisen tutkimuskeskus Barna Groupin tuore tutkimus kertoo, että amerikkalaisessa yhteiskunnassa on menossa ajattelutavan muutos, jossa halutaan poistaa uskonto ja uskovat julkisesta elämäst...
UutisetAasian mahtimaan kristityt haluavat maksaa evankeliumivelkansa muulle maailmalle.
UutisetNoin neljänneksen Suomen pinta-alasta käsittävän Lapin ortodoksinen seurakunta käynnistää koulutushankkeen verkossa. Pitkien etäisyyksien maakunnassa ortodoksisia jumalanpalveluksia järjestetään paiko...
UutisetJyväskylän helluntaiseurakunnan kolmipäiväinen talvileiri pidettiin Toivakassa viime viikolla. Mukana oli 8–12-vuotiaita lapsia reilut parikymmentä ja aikuisia lähes saman verran.

– Tunnelma ol...
UutisetJuutalaistyöhön valmistava opintopolku on laajenemassa Euroopan eri maihin. Koulutuksen sisältö sovelletaan paikalliseen ympäristöön.
UutisetKirkon Ulkomaanapu käynnistää valtakunnallisen hankkeen turvapaikanhakijanuorten tukemiseksi. Tavoitteena on antaa ”turvapaikanhakijoille ääni Suomessa”.

Merkittävä osa projektia on omista unel...
UutisetSeminaari kokosi yhteen intoa pursuavia vapaaehtoisia eri puolelta Suomea.
UutisetSuomen hallituksen esittämässä yhteiskuntasopimuksessa ei olla muuttamassa loppiaisen ja helatorstain asemaa yleisenä vapaapäivänä.

– Tämä on kulttuurisista ja uskonnollisista juurista tietoine...
UutisetNaisten hengellistä itsemääräämisoikeutta ajavasta järjestöstä on kasvanut yhteiskunnallinen vaikuttaja.
UutisetOpetuksessa on onnistuttu yhdistämään aito usko ja kriittisen ajattelun valmiudet.
UutisetSeurakunnat pyrkivät luomaan muutosta, kukin omaan tahtiinsa.
Miten onAIkamedia perusti pari viikkoa sitten suljetun Facebook-ryhmän keskustelemaan ajatuksista, joita uusi kirja Koetelkaa kaikki – suuntaviittoja aikamme hengellisten ilmiöiden arviointiin (Aikamedia, 201...
PääkirjoitusSuomalainen kristillisyys elää haasteellista aikaa. Yhteiskunta muuttuu ympärillä yhä enemmän suuntaan, jossa ei enää tunneta kristinuskon perusteita, arvoja ja moraalia.

Uutisvirtaa seuratessa...
PuheenaiheAitous ratkaisee nuorten kohtaamisessa, Tero Järventausta sanoo.
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja
Tutkimus: Kutsumustyössä myös haittoja