Sunnuntai 19. syyskuuta.
Nimipäivää viettää Reija, Torborg

Kohti uutta huomista

Jos koronapandemia ei tuo viime hetken esteitä, reilun viikon kuluttua Keuruun Isoon Kirjaan kokoontuu kaksipäiväiseen Retroon monisatapäinen osallistujajoukko. Puolentoista vuoden ”Facebook-retroilun” jälkeen viime kesältä peruttu tapahtuma on vihdoin toteutumassa. 

1970- ja 80-luvun entisten helluntainuorten kohtaaminen on herättänyt monenlaisia toiveita ja odotuksia. Retron Facebook-seinällä käydyt keskustelut osoittavat, että menneet vuosikymmenet helluntailiikkeen sisällä on koettu monin eri tavoin. Toisilla ikävät, jopa traumaattiset kokemukset ovat edelleenkin päällimmäisenä, toiset näyttävät selvinneen ilman mitään suurempaa harmia. Kokemusten erilaisuudesta huolimatta pyrkimys toinen toisensa ymmärtämiseen on ollut koskettavaa, vaikka ajoittain toisten kokemusten vähättelyäkin on esiintynyt. 

Menneisyyden kriittinen ja rakentava tarkastelu on tavattoman tärkeää, olipa kyseessä sitten yksilö tai, kuten tässä tapauksessa, kokonainen herätysliike. Se ei ole koskaan helppoa, mutta mikäpä elämässä kokonaisvaltaista hyvää tuottava olisi. Hyvän huomisen rakentaminen vaatii työtä ja itsensä likoon laittamista. 

On sanottu, että ”kansa, joka ei tunne menneisyyttä, on tuomittu toistamaan sen”. Sanonnan yleispätevästä totuudellisuudesta voidaan olla montaa mieltä. Tosiasia lienee kuitenkin ainakin se, että mitä paremmin tuntee historiansa, sitä todennäköisemmin onnistuu ottamaan omaan elämäänsä menneiden vuosikymmenten annista hyvän ja torjumaan epäonnistumisten ja virheiden toistamisen. Siksi välillä on syytä katsoa peruutuspeilistä, mitä on tapahtunut ja miten on onnistuttu. On myös syytä pyytää Jumalalta Hengen antamaa näkökykyä ja ymmärrystä niin, että menneestä voisi oppia ja samalla rohkaistua ja voimaantua rakentamaan tätä päivää ja huomista. 

Kanssamatkaajan kipeiden asioiden kohtaamisessa tarvitaan kovakorvaisuuden sijaan herkät korvat, nöyryyttä ja vastaanottavaa mieltä. Retron kautta avautuu ovi kohtaamiselle, joka voi synnyttää aidosti Jumalan vaikuttamaa hyvää. Sanoihan Jeesus, että missä kaksi tai kolme on koolla hänen nimessään, siellä hän on heidän kanssaan. Jos ja kun Retrossa tullaan aidosti yhteen tässä ainoassa pelastavassa nimessä, hänen läsnäolonsa mahdollistaa astumisen uudella tavalla anteeksiantamuksen, sovituksen ja parantumisen tielle. 

Olkoon tämä aika meille kaikille sellainen, jossa voisimme tarkastella menneisyyttämme Jumalan sanan ja Hengen valossa tavalla, joka synnyttää kiitollisuutta menneistä siunauksista, vapauttaa menneistä taakoista ja avaa tietä kohti uutta huomista ja Jumalan hyvän tahdon toteutumista meissä ja meidän kauttamme. Siihen Jumala haluaa meitä johtaa ja siihen voimme toinen toistamme auttaa. 

 

Petri Mäkilä 

Kirjoittaja on Ristin Voitto -lehden päätoimittaja.

 UUTISET