Kohtaamisia Retro-ryhmässä

Ristin Voiton entinen päätoimittaja Leevi Launonen ideoi syksyllä 2019 nostalgiatapahtumaa 1970–80-luvulla helluntailiikkeen piirissä nuoruuttaan eläneille. IK-opisto otti haasteen vastaan, ja tapahtuman järjestelyt ovat jo hyvässä vauhdissa.

 

Tapahtumalle perustettiin myös Retro 70s–80s -ryhmä Facebookiin. Tällä hetkellä Retro-ryhmässä on menossa melkoinen kuhina. Yli 4 000 jäsentä on alle kuukaudessa tullut mukaan suljettuun ryhmään, kun innokkaat retroilijat kutsuvat ystäviään sähköiselle kohtaamispaikalle.

 

Parhaillaan keskustellaan monesta aiheesta samanaikaisesti. Osallistumisinto on hämmästyttävää. Puhumiselle ja kuuntelemiselle on selkeästi ollut tilausta pidemmän aikaa. Myös eri syistä helluntaiseurakunnan ulkopuolella olevia seurakunnan piirissä lapsuuttaan ja nuoruuttaan viettäneitä on mukana melkoisesti.

 

On käynyt selväksi, että keskustelun tarve on niin suurta, että alkuperäistä ryhmän ideaa on laajennettu. Keskustelut on ymmärretty tiukkoja ikärajauksia tärkeämmäksi. Tällainen keskustelun ja kuulemisen paikka on ainutlaatuinen helluntaiseurakuntien historiassa.

 

Retro-ryhmässä naureskellaan vanhoille sattumuksille, muistellaan ikivihreitä lauluja sekä palautetaan mieliin suomen kielen murteiden rikkautta ja ”kaanaankielen” joskus niin nauruhermoja kutkuttavia sanankäänteitä. Myös seurakunnan toiminta, Jumalan ihmeteoista todistaminen tai uskon kestäminen elämän kiemuroiden keskellä on ollut rohkaisevaa.

 

Samalla on huomattu, että kaikkia muistoja ei aika ole kullannut. Monet ovat ryhmässä löytäneet aivan ensimmäistä kertaa paikan avata varovasti sydäntään syvimmistä kivuista ja pettymyksistä matkan varrella. Tähän pitäisi havahtua ja kiinnittää herkästi ja määrätietoisesti huomiota. Osa seurakuntapiireissä tapahtuneista kokemuksista on aiheuttanut syviä haavoja, jotka edelleen tarvitsevat hoitoa, anteeksipyytämistä ja -antoa.

 

Kipeitä ja kysymyksiä herättäviä aiheita on useita: lasten turvallinen ikätason mukainen huomioiminen tapahtumien kuulijoina, noina aikoina pinnalla olleet teemat lopunajoista ja mahdolliset ylilyönnit seurakuntakurissa tai sen vaihtelevuudessa seurakunnasta riippuen sekä teologiset linjaukset ja erityisesti naisen asemaan liittyvät kysymykset ovat herättäneet arvioivaa keskustelua.

 

Parhaillaan kehitetään helluntaiseurakuntien strategiaa, jossa näidenkin teemojen huomioiminen olisi mahdollista. Myös seurakuntien johto ja yhdistystoimijoiden (Hyry) eri työryhmät voisivat nyt kuunnella herkästi ja katsoa, mitä laadullista kehitettävää nykyisessä toiminnassa on. Nautitaan retroilusta ja kuunnellaan toisiamme sydämellä.

 

 

Tanja Laulainen


Kirjoittaja on IK-opiston rehtori.
9/2020

UutisetOman keskeneräisyyden tajuaminen ja omien kipukohtien työstäminen on auttanut Laamasia luovimaan läpi parisuhdekarikoiden.
PääkirjoitusRistin Voiton entinen päätoimittaja Leevi Launonen ideoi syksyllä 2019 nostalgiatapahtumaa 1970–80-luvulla helluntailiikkeen piirissä nuoruuttaan eläneille. IK-opisto otti haasteen vastaan,...
UutisetLapuan Helluntaiseurakunta järjesti yhdessä Niilo ja Linnea Yli-Vainion tyttärien Aino Yli-Vainion ja Eeva Yli-Vainio-Mannisen kanssa historiallisen herätyst...
MuutTurun ruotsinkielisen metodistiseurakunnan pastori Stefan Forsbäck koki seurakunnassaan voimakkaan kasvun ajan mutta uupui itse sen keskellä.
Aloitin kakkos­pastorin työt ruotsinkielisessä metodi...
UutisetMitä useampi seurakunta vastaa kyselyyn, sitä kattavamman pohjan Helluntaikirkon strategia saa – tavoitteena on vapauttaa enemmän voimavaroja evankeliumin työhön.
UutisetTimes Square -seurakunnan nykyinen johtava pastori Carter Conlon saapuu Ole meille armollinen -tapahtumaan maaliskuussa.
UutisetSalon Jippii-kuoro Tähti orkestereineen vieraili helmikuun alussa Tallinnassa Olevisten kirkossa, jossa Päivi Tinellin ja Leena Tammiston johtamalla kuorolla oli lauantaina konsertti ja sunnunta...
UutisetWuhanissa uskovat osoittavat rakkautta jakamalla hengityssuojia ja evankeliumia muille oman terveytensä uhallakin.
KolumniIsraelissa järjestetään maaliskuun alussa jo kolmannet parlamenttivaalit vuoden sisällä. Kampanjointi on ollut vaisua, ja asetelma näyttää mielipidemittauksissa liki samalta kuin viime syksynä; selvä...
ArtikkelitJay Conrad Levinson (1933–2013) oli markkinoinnin ja liike-elämän alan kirjailija, joka loi käsitteen guerrilla marketing – sissimarkkinointi. Levinsonin samannimistä kirjaa vuodelta 1984 on myyty yli...
MielipideMoni meistä on seurannut ihmetyksellä ja epäuskolla kansanedustaja Päivi Räsäsen tapausta koskien hänen twiittaustaan viime kesänä sekä syyteharkintaa pienestä kirjasesta, jonka hän oli kirjoi...
MuutTutkimusten mukaan musiikki muun muassa lievittää stressiä, masennusta ja kipua ja auttaa aivohalvauspotilaita kuntoutumaan. Musiikin avulla voi muuttaa myös omaa tunne- ja vireystilaansa.
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja
Tutkimus: Kutsumustyössä myös haittoja