Lauantai 18. toukokuuta.
Nimipäivää viettää Erkki, Eero, Eerikki, Eerik, Erik, Jerker, Erika

Kohtaamisia Retro-ryhmässä

Ristin Voiton entinen päätoimittaja Leevi Launonen ideoi syksyllä 2019 nostalgiatapahtumaa 1970–80-luvulla helluntailiikkeen piirissä nuoruuttaan eläneille. IK-opisto otti haasteen vastaan, ja tapahtuman järjestelyt ovat jo hyvässä vauhdissa.

 

Tapahtumalle perustettiin myös Retro 70s–80s -ryhmä Facebookiin. Tällä hetkellä Retro-ryhmässä on menossa melkoinen kuhina. Yli 4 000 jäsentä on alle kuukaudessa tullut mukaan suljettuun ryhmään, kun innokkaat retroilijat kutsuvat ystäviään sähköiselle kohtaamispaikalle.

 

Parhaillaan keskustellaan monesta aiheesta samanaikaisesti. Osallistumisinto on hämmästyttävää. Puhumiselle ja kuuntelemiselle on selkeästi ollut tilausta pidemmän aikaa. Myös eri syistä helluntaiseurakunnan ulkopuolella olevia seurakunnan piirissä lapsuuttaan ja nuoruuttaan viettäneitä on mukana melkoisesti.

 

On käynyt selväksi, että keskustelun tarve on niin suurta, että alkuperäistä ryhmän ideaa on laajennettu. Keskustelut on ymmärretty tiukkoja ikärajauksia tärkeämmäksi. Tällainen keskustelun ja kuulemisen paikka on ainutlaatuinen helluntaiseurakuntien historiassa.

 

Retro-ryhmässä naureskellaan vanhoille sattumuksille, muistellaan ikivihreitä lauluja sekä palautetaan mieliin suomen kielen murteiden rikkautta ja ”kaanaankielen” joskus niin nauruhermoja kutkuttavia sanankäänteitä. Myös seurakunnan toiminta, Jumalan ihmeteoista todistaminen tai uskon kestäminen elämän kiemuroiden keskellä on ollut rohkaisevaa.

 

Samalla on huomattu, että kaikkia muistoja ei aika ole kullannut. Monet ovat ryhmässä löytäneet aivan ensimmäistä kertaa paikan avata varovasti sydäntään syvimmistä kivuista ja pettymyksistä matkan varrella. Tähän pitäisi havahtua ja kiinnittää herkästi ja määrätietoisesti huomiota. Osa seurakuntapiireissä tapahtuneista kokemuksista on aiheuttanut syviä haavoja, jotka edelleen tarvitsevat hoitoa, anteeksipyytämistä ja -antoa.

 

Kipeitä ja kysymyksiä herättäviä aiheita on useita: lasten turvallinen ikätason mukainen huomioiminen tapahtumien kuulijoina, noina aikoina pinnalla olleet teemat lopunajoista ja mahdolliset ylilyönnit seurakuntakurissa tai sen vaihtelevuudessa seurakunnasta riippuen sekä teologiset linjaukset ja erityisesti naisen asemaan liittyvät kysymykset ovat herättäneet arvioivaa keskustelua.

 

Parhaillaan kehitetään helluntaiseurakuntien strategiaa, jossa näidenkin teemojen huomioiminen olisi mahdollista. Myös seurakuntien johto ja yhdistystoimijoiden (Hyry) eri työryhmät voisivat nyt kuunnella herkästi ja katsoa, mitä laadullista kehitettävää nykyisessä toiminnassa on. Nautitaan retroilusta ja kuunnellaan toisiamme sydämellä.

 

 

Tanja Laulainen


Kirjoittaja on IK-opiston rehtori.UUTISET