Keskiviikko 24. huhtikuuta.
Nimipäivää viettää Pertti, Albert, Altti, Albert, Albertina

Kansa koronan varjossa näkee valon

Maailma on muuttunut tänä vuonna hurjasti. Muutoksen keskiössä on ollut näkymätön uhka: koronavirus. Yhteiskunnat ympäri maapallon ovat joutuneet ennennäkemättömien haasteiden eteen niin valtiontaloudellisesti kuin kansanterveydellisesti. Ihmisten liikkumista ja kokoontumista on pitänyt rajoittaa. Tänä jouluna asumme koronan varjossa. Suuret joulujuhlat jäävät väliin.

 

Kun Jeesus syntyi, maailma oli erilaisessa muutostilassa. Rooman keisari Augustuksen mahtikäsky toimittaa verollepano kaikessa maailmassa sai aikaan massiivisen matkustusaallon, kun ”kaikki menivät verolle pantaviksi, kukin omaan kaupunkiinsa”. Verotus kirpaisi erityisesti köyhää kansaa, ja verollepanoon liittyvä matkustuspakko lisäsi rasitusta.

 

Joosef ja Maria elivät vallitsevien olosuhteiden keskellä – eivät niiden yläpuolella. ”Niin Joosefkin lähti Galileasta, Nasaretin kaupungista, ylös Juudeaan, Daavidin kaupunkiin, jonka nimi oli Betlehem, hän kun oli Daavidin huonetta ja sukua, verolle pantavaksi Marian, kihlattunsa, kanssa, joka oli raskaana.”

 

Pariskunta joutui taittamaan noin 140 kilometriä pitkän vaivalloisen matkan Marian raskauden loppusuoralla. Perillä oli tyytyminen karjamajaan, jossa Maria ”synnytti pojan, esikoisensa, ja kapaloi hänet ja pani hänet seimeen”.

 

Kivuliaan muutoksen keskellä Jumala kuitenkin toimi ja toteutti omaa suunnitelmaansa. Profeetta Jesajan mukaisesti kansalle, joka asui kuoleman varjon maassa, koitti suuri valkeus. Oi jouluyö! Herran kirkkaus loisti ja joulun ilosanoma ilmoitettiin: ”Tänään on teille Daavidin kaupungissa syntynyt Vapahtaja. Hän on Kristus, Herra.” Ennustusten mukaan Messiaan piti syntyä Betlehemissä. Jumala käytti keisarin käskyä tuomaan Joosef ja Maria Nasaretista Betlehemiin täyttääkseen lupauksensa.

 

Tänään korona on haastanut ihmiset pohtimaan, mikä elämässä on tärkeintä. Se on haastanut etsimään kestävää pohjaa elämälle epävarmassa maailmassa. Covid-19 on pistänyt myös seurakunnat arvioimaan toimintatapojansa ja haastanut ne ottamaan uusia uskon askeleita – myös digiloikkia – ja näin saavuttamaan ihmisiä evankeliumin toivon valolla.

 

Uudessa tilanteessa myös herätysliikkeen järjestöissä joudutaan arvioimaan ja mukauttamaan toimintaa sekä tarttumaan uusiin mahdollisuuksiin. Ehkä ensi juhannus, vuoden toinen kohokohta ja valon juhla, tarjoaa uudenlaisen tilaisuuden välittää evankeliumin valoa myös Juhannuskonferenssin kautta. Rukoilkaamme kaikessa Jumalan hyvää johdatusta. Hän toimii muutoksen keskellä – myös koronan varjossa.

Valoisaa joulumieltä ja armon vuotta 2021!

 

 

Marko Halttunen

 

Kirjoittaja on Ison Kirjan konferenssikeskuksen johtaja.



UUTISET