Keskiviikko 18. toukokuuta.
Nimipäivää viettää Erkki, Eero, Eerikki, Eerik, Erik, Jerker, Erika

Jumalallista rekrytointia

"On ratkaistava, missä suhteessa koulutus, työkokemus ja henkilökohtaiset ominaisuudet vaikuttavat valintaan. Koulutus ja kokemus ovat tarkistettavissa, henkilökohtaiset ominaisuudet paljastuvat usein vasta ajan myötä", Helena Korhonen kirjoittaa.
"On ratkaistava, missä suhteessa koulutus, työkokemus ja henkilökohtaiset ominaisuudet vaikuttavat valintaan. Koulutus ja kokemus ovat tarkistettavissa, henkilökohtaiset ominaisuudet paljastuvat usein vasta ajan myötä", Helena Korhonen kirjoittaa.

Monessa seurakunnassa on meneillään tai alkamassa uuden työntekijän haku ja valinta. Valitsijoiden tulisi kyetä luomaan käsitys siitä, minkälaista henkilöä tehtävään haetaan ja kuvaamaan tehtävä hakijoille. 

On ratkaistava, missä suhteessa koulutus, työkokemus ja henkilökohtaiset ominaisuudet vaikuttavat valintaan. Koulutus ja kokemus ovat tarkistettavissa, henkilökohtaiset ominaisuudet paljastuvat usein vasta ajan myötä. Hengellisen työn kohdalla avainsanoja ovat myös kutsumus, näky ja voitelu. 

Miltähän muutamien Jumalan valitsemien ihmisten valintaprosessit olisivat näyttäneet, jos rekrytoinnin olisi tehnyt jokin kirkkokunta tai helluntaiseurakunta? Otetaan vuodenaikaan sopiva esimerkki, jossa kyseessä oli ehkä vaativin koskaan ihmiselle annettu tehtävä: Jumalan pojan vanhemmuus. Tehtävään valitaan kaksi henkilöä, mies ja nainen, jotka toimivat äitinä ja isänä.

 


      "Ihminen näkee ulkokuoren, Jumala näkee sydämen."

 

Leikin ajatuksella, että herätysliikkeemme johtohenkilöistä koostuva rekrytointiryhmä saisi tiedot ehdokkaista. Nuori tyttö, oikeastaan vasta murrosikäinen Maria on ehdolla äidiksi. Mitä hänestä tiedetään? Hänen serkkunsa on naimisissa pappi Sakarjan kanssa. Vanhemmista ei ole taustatietoja. Eikä tytöllä ole mitään osoitusta kasvatusosaamisesta – miten hän voisi kasvattaa Jumalan pojan turvallisesti ja oikein aikuisuuteen ja Vapahtajaksi? Teologinen osaaminen olisi tarpeen. Maria on kuitenkin kihloissa kasvatti-isäksi pyrkivän Joosefin kanssa. Ei löydy häneltäkään meriittejä kasvatusalalla. Vaikea olisi luottaa hyvään lopputulokseen. 

Vanhasta testamentista saamme toisen rekrytoinnin. Israel on sodassa ja tilanne toivoton. Omat joukot ovat pelossaan valmiina rintamakarkuruuteen. Ylivoimainen vihollinen on sitoutunut ratkaisemaan sodan kaksintaistelussa. Nyt tulisi löytää vapaaehtoinen taistelemaan vihollisen hurjinta sankaria vastaan. Valitsijaraatimme pöydälle päätyy yksi hakemus. 

Kuka tämä Daavid on? Ehdolla tehtävään on lähes teini, isoveljilleen eväitä tuonut paimenpoika. Hän ei ole koskaan pukeutunut sotilaspukuun ja on vailla sotilaskokemusta. Emmekö voisi löytää jonkun vakuuttavamman henkilön, vaikka upseerikoulusta? 

Edellä mainitut olivat Jumalan valintoja näihin tehtäviin. Miksi? Ihminen näkee ulkokuoren, Jumala näkee sydämen. Nämä henkilöt eivät etsineet omaa kunniaansa ja olivat valmiita tekemään Jumalan avulla sen, mitä Jumala tahtoi. Uskon, että tällaisia nuoria Jumalalle otollisia henkilöitä on saatavilla myös armon vuonna 2022. Tarvitsemme Pyhän Hengen vaikutusta nähdäksemme heidät ja uskaltaaksemme antaa heille tehtäviä ja vastuuta iästä ja sukupuolesta riippumatta. Jumalan kanssa yhteistyössä hyvä siitä tulee. 

 

Helena Korhonen 

Kirjoittaja on Suomen Helluntaikirkon johtajaUUTISET