Torstai 28. maaliskuuta.
Nimipäivää viettää Armas

Itsenäisyyden kaksi tasoa

Fyysinen sota itsenäisyydestä vaati sotilaiden hengen. Paikka Jumalan valtakunnassa vaati Jumalan oman uhrin. Jeesus kuoli ristillä ja vei vallan synniltä ja kuolemalta, Ruut Ahonen kirjoittaa.
Fyysinen sota itsenäisyydestä vaati sotilaiden hengen. Paikka Jumalan valtakunnassa vaati Jumalan oman uhrin. Jeesus kuoli ristillä ja vei vallan synniltä ja kuolemalta, Ruut Ahonen kirjoittaa.

Joulukuun kuudes näkyy Suomessa siniristeinä saloissa ja itsenäisyysjuhlina. Itsenäisyys ei sinänsä ole hengellinen kysymys, sillä Jumala toimii niin rajoittuneissa diktatuureissa kuin Suomen kaltaisissa itsenäisissä demokratioissa. Silti tarina siitä, miten Suomi säilytti itsenäisyytensä, sisältää yllättäviä yhtymäkohtia Jumalan pelastussuunnitelmaan. 

Suomen irtaantumisprosessi Venäjästä huipentui itsenäisyysjulistukseen tasan 105 vuotta sitten. Itsenäisyys haastettiin erityisesti 1930–40-lukujen sodissa. Osa alueista menetettiin ja sotakorvausten maksu vaati veronsa, mutta siniristit pysyivät saloissa. Tähän tarvittiin sisukkuutta ja uhrauksia: osa sotilaista kaatui, osa haavoittui. Näiden ihmisten uhraukset ovat säilyttäneet Suomen itsenäisyyden tuleville polville. 

Jumalan valtakuntaan tullessaan ihminen aivan kuin itsenäistyy vanhasta hallitsijasta, sielunvihollisesta. Uudessa valtakunnassa elämän rajoja suojaa Jumala, ja hyvänä hallitsijana hän pitää huolen kansalaistensa tarpeista.

 

 

      Sitä ei olisi olemassa ilman verta ja kuolemaa.

 

Jossakin vaiheessa itsenäisyyttämme vanhasta vallasta koetellaan. Kriisi voi alkaa yllättäen kuin talvisodan käynnistäneet Mainilan laukaukset, koska vihollinen ei pidä siitä, että väkeä poistuu hänen valtapiiristään Jumalan valtakuntaan. Niinpä hän järjestää erilaisia välikohtauksia haastaakseen itsenäisyytemme. Osa sodista on näkyvämpiä, osa kalvaa sisältäpäin ja pommittaa ajatusmaailmaamme esimerkiksi epäuskolla, pettymyksillä tai väärillä mielikuvilla Jumalasta. 

Turvattua itsenäisyyttä ei siis olisi olemassa ilman verta ja kuolemaa. Fyysinen sota itsenäisyydestä vaati sotilaiden hengen. Paikka Jumalan valtakunnassa vaati Jumalan oman uhrin. Jeesus kuoli ristillä ja vei vallan synniltä ja kuolemalta. Hän toi sekä pääsyn Jumalan valtakuntaan että voiman voittaa sisäiset ja ulkoiset sodat ja pysyä siinä armon kautta. 

Sotien aikana eläneet ovat kertoneet, että vihollisen ahdistaessa Suomea kansalaiset rukoilivat. Talvisodan sytyttyä tuolloinen presidentti Kyösti Kallio pyysi paljon lainatussa rukouksessaan Suomen kansalle paitsi Jumalan armoa ja apua myös kääntymyksen lahjaa synnin ja laittomuuden tieltä sekä saatanalliselta eksytykseltä. Näitä kaikkia tarvitaan edelleen. 

Itsenäisyyspäivänä kiitosaiheita on vähintään kaksi: kiitos Suomesta sekä siitä itsenäisyydestä, jonka Jeesuksen uhri takasi meille osana Jumalan valtakuntaa. Jumalan valtakunnan suurta salaisuutta avataan lisää tämän lehden opetustekstissä. Se auttaa ymmärtämään, kuinka hyvissä ja ikiaikaisissa käsissä olemmekaan. 

 

Ruut Ahonen 

Kirjoittaja on Aikamedian vt. vastaava päätoimittaja. 



UUTISET