Lauantai 27. huhtikuuta.
Nimipäivää viettää Merja, Engelbrekt, Engelbert

“Isä, anna heille anteeksi!”

Jeesus ei ollut vain rakkauden lähde, vaan myös sen kaikkein korkein ja täydellisin ilmentymä, Kauko Uusila kirjoittaa.
Jeesus ei ollut vain rakkauden lähde, vaan myös sen kaikkein korkein ja täydellisin ilmentymä, Kauko Uusila kirjoittaa.

20.3.2024 | Pääsiäinen on yksi kristittyjen keskeisimmistä juhla-ajoista. Sen sanoma on koko kristinuskon ydin ja kertoo Jumalan rakkaudesta ihmiskuntaa kohtaan. Pääsiäisen tapahtumissa kiteytyy Jumalan Kristuksessa suorittama sovitus, jonka kautta anteeksianto ja anteeksi saaminen tulevat mahdollisiksi. Kristilliseen pääsiäisen viettoon liittyy läheisesti hiljentyminen ja Jumalan läheisyyden etsintä, johon voimme yhdistää myös Raamatun tapahtumien lukemista. 

Luukkaan evankeliumissa kerrotaan, kuinka pitkäperjantaina aamupäivällä ihmisiä oli saapunut paikalle, ”jota kutsutaan Pääkalloksi”. Se sijaitsi kaupungin ulkopuolella ja oli rikollisten ja pahantekijöiden teloituspaikka. Siellä Jeesus ristiinnaulittiin yhdessä kahden pahantekijän kanssa. Kansaa oli kokoontunut paikalle runsaasti. Osa heistä pilkkasi Jeesusta monin tavoin. Ristin juurella teloitusosaston sotilaat jakoivat keskenään Jeesuksen omaisuutta heittämällä siitä arpaa. Harva paikallaolija tiesi tai ymmärsi, että Jeesus oli ristillä siksi, että hän oli antanut itsensä puhtaasti vapaaehtoisena uhrina.

 

 

        Jeesus ei ollut vain rakkauden lähde, vaan myös sen kaikkein korkein ja täydellisin ilmentymä.

 

Katsellessaan ympärillään olevia ihmisiä Jeesus avasi suunsa ja sanoi: ”Isä, anna heille anteeksi ––.” Hänen sanojensa kohderyhmänä saattoivat hyvinkin olla sotilaat, jotka vain toteuttivat saamansa käskyn. He eivät todennäköisesti ymmärtäneet tekonsa syvempää merkitystä. Samaa ei kuitenkaan varmasti voi soveltaa kaikkiin läsnäolleisiin, varsinkaan niihin juutalaisiin, jotka olivat tavoitelleet Jeesuksen kuolemaa. 

Jeesuksen rukous on sopiva huipennus hänen myötätuntoiselle elämälleen. Hän oli koko maanpäällisen palvelutyönsä ajan uskollinen anteeksi antamisen edustaja ja harjoittaja. ”Isä, anna heille anteeksi ––” on todiste hänen syyttömyydestään ja oikeudenmukaisuudestaan. Hän ei koskaan ottanut huomioon vihollistensa häikäilemättömyyttä. Jeesus rukoili anteeksiantoa juuri niille, jotka asettivat hänet ristille, kääntäen näin kostoa tavoittelevien kaltoin kohdeltujen normit päinvastaisiksi. Hän kuoli sovitusuhrina, jotta Jumala voisi antaa syntisille anteeksi, ja siksi hän pyysi Isän anteeksiantoa jopa murhaajiaan kohtaan. Tämä Jeesuksen anteeksiantava vetoomus kiteyttää sen rakkauden, joka hänessä oli. Jeesus ei ollut vain rakkauden lähde, vaan myös sen kaikkein korkein ja täydellisin ilmentymä. 

Jokaisen uskovan elämässä on vaikeita hetkiä, jolloin ahdistus ja tuska valtaavat sydämen. Jeesuksen Golgatalla lausumista sanoista voimme oppia, että meillä on pääsy taivaallisen Isän luo, joka auttaa meitä inhimillisten tragedioidemme keskellä. Sanat kehottavat meitä luottamaan Jumalaan, joka ymmärtää ja kuulee meitä. Jeesuksen sanat ”Isä, anna heille anteeksi ––” muistuttavat meitä Jumalan armosta ja rakkaudesta. Ne rohkaisevat meitä kohti anteeksiantoa ja sovintoa Jumalan ja lähimmäisemme kanssa. Jeesuksen esimerkki kannustaa meitä elämään rakkauden ja anteeksiantamuksen periaatteen mukaisesti. 

 

Kauko Uusila 

Kirjoittaja on Oulun helluntaiseurakunnan johtava pastori ja Helluntaikirkon johtaja.



UUTISET