Sunnuntai 26. maaliskuuta.
Nimipäivää viettää Manu, Immanuel, Manne, Immo

Hyvyyden voima

Saksan suuret kirkkokunnat hyväksyivät tai ummistivat silmänsä natsien hirmuteoilta, Harri Hakola muistuttaa.- Vastaavasti myös Venäjän ortodoksikirkko on hyväksynyt maansa hyökkäyssodan Ukrainaan. Pahuudelle on helppo ummistaa silmänsä ja uskoa pahojen ihmisten valheisiin. 
Saksan suuret kirkkokunnat hyväksyivät tai ummistivat silmänsä natsien hirmuteoilta, Harri Hakola muistuttaa.- Vastaavasti myös Venäjän ortodoksikirkko on hyväksynyt maansa hyökkäyssodan Ukrainaan. Pahuudelle on helppo ummistaa silmänsä ja uskoa pahojen ihmisten valheisiin. 

Tammikuisena sunnuntaina terroristijoukko iski kongolaiseen helluntaikirkkoon. Useita henkilöitä kuoli ja vielä useampia loukkaantui iskussa. Venäläisohjus osui ukrainalaisessa Dnipron kaupungissa kerrostaloon aiheuttaen kymmenien ihmisen kuoleman. 

Medioiden otsikot täyttyvät vastaavista järkyttävistä tapahtumista. Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainaan on yksistään kirjoitettu tuhansia artikkeleita, eikä sodalle näy loppua. Luettelo tämän hetken aseellisista konflikteista on pitkä. 

Keskiviikkona 18. tammikuuta julkaistiin Open Doors -järjestön World Watch List 2023. Raportin mukaan kristityt kärsivät vakavasta tai erittäin vakavasta vainosta 76 maassa. Kaikkiaan 360 miljoonaa kristittyä kärsii vähintään vakavasta vainosta tai syrjinnästä. Uskovia tapetaan ja pidetään vangittuina vielä tänäkin päivänä, vaikka YK:n ihmisoikeuksien mukaan kaikilla ihmisillä on oikeus harjoittaa valitsemaansa uskoa.

 

 

      Pahuudelle on helppo ummistaa silmänsä ja uskoa pahojen ihmisten valheisiin.

 

Pahuus kaikissa olomuodoissaan on esillä jokapäiväisissä uutisotsikoissa. Ensimmäisen Mooseksen kirjan kuudennessa luvussa kerrotaan, kuinka ihmisten pahuus lisääntyi maan päällä. Jumala päätti tehdä lopun kaikesta elollisesta, sillä maa oli tullut täyteen väkivaltaa ihmisten takia. Ihmiskunnan historia kertoo, että sama ongelma on ollut läsnä vedenpaisumuksen jälkeenkin. Pahuutta on paljon ja aika ajoin se lisääntyy. Nykyaikaa voidaan hyvällä syyllä pitää todella pahana. Siitä ovat todisteina muun muassa ihmisten aiheuttama ilmastonmuutos, joka tuhoaa elämän maan päältä hitaasti, tai ydinaseet, joilla elämän voi tuhota nopeasti. 

Toinen maailmansota on viime vuosisadan synkin pahuuden ilmentymä. Saksan suuret kirkkokunnat hyväksyivät tai ummistivat silmänsä natsien hirmuteoilta. Vastaavasti myös Venäjän ortodoksikirkko on hyväksynyt maansa hyökkäyssodan Ukrainaan. Pahuudelle on helppo ummistaa silmänsä ja uskoa pahojen ihmisten valheisiin. 

Saksalainen teologi Dietrich Bonhoeffer oli niitä kristittyjä, jotka nousivat natsi-ideologiaa vastaan. Hänen kuuluisa virtensä, joka alkaa säkeellä ”Hyvyyden voiman ihmeelliseen suojaan olemme kaikki hiljaa kätketyt”, kiteyttää hänen ajatuksensa siitä, miten kristittyjen pitäisi suhtautua pahuuteen. Jumalan hyvyyden suojaan saa ihminen kätkeytyä. 

Hyvyydessä on jumalallinen voima, joka voittaa äärimmäisen pahuuden. Siitä todistaa Jeesuksen risti. Tämän päivän maailmassa kristittyjen tehtävänä on yhdessä taistella pahan valtaa vastaan julistamalla evankeliumia, tekemällä hyvää ja rukoilemalla kärsivien puolesta. 

 

Harri Hakola 

 

Kirjoittaja on Fida Internationalin toiminnanjohtaja.UUTISET