Evankeliumin tartuttavuusluku nousuun 

Koronapandemian osalta viranomaiset seuraavat erityisellä huolella tartuttavuuslukua. Se kertoo, kuinka monta ihmistä yksi tartunnan saanut keskimäärin tartuttaa. Kun tartuttavuusluku on yli yhden, epidemia kasvaa. Siksi luku pyritään pitämään ykköstä pienempänä monin eri keinoin. 

 

Evankeliumin kannalta meidän tavoitteemme on päinvastainen. Kun ilosanoman tartuttavuusluku kasvaa ja pysyy yli ykkösenä, seurauksena on paljon kaivattu ja rukoiltu herätys. On lähes hämmästyttävää, kuinka samankaltaisia koronaviruksen ja evankeliumin leviämiseen vaikuttavat keinot ovat. 

 

Olemme tottuneet siihen, että jos tartuntariskiä halutaan madaltaa, turvaetäisyyksistä on syytä pitää huolta. Henkisen läheisyyden ja yhteyden puute estää ja niiden läsnäolo edistää evankeliumin vastaanottamista sekä myönteisten tartuntaketjujen syntymistä. Jokaisella ihmisellä, introvertillakin, on sisäänrakennettu kaipaus yhteyteen. 

 

Lisäksi tartuntoja ehkäistään huolellisella käsihygienialla. Sen vastakohtana evankeliumin leviäminen edellyttää sitä, että emme maalaa Jeesuksen seuraamisesta ja hänen seuraajiensa elämästä ”viruksista puhdistettuja” epärealistisia ihannekuvia. Emme voi myöskään steriloida evankeliumia pelkäksi armon ja rakkauden sanomaksi, vaikka se onkin evankeliumin ydin. Läsnä täytyy olla myös viesti Jumalan pyhyydestä ja ihmisen syntisyydestä. Tältä pohjalta nousee kutsu parannuksentekoon ja Jumalan Hengen vaikuttamaan muutokseen. 

 

Koronatartuntoja on niin ikään estetty matkustusrajoituksilla niistä maista, joissa pandemiatilanne on Suomea huonompi. Tästä voidaan vetää kaksi erillistä johtopäätöstä evankeliumin leviämisen edistämiseksi. Yhtäältä sanoma Jeesuksesta tulee viedä niistä maista, joissa Jeesuksen seuraajia on suhteellisesti enemmän, maantieteellisten ja kulttuurirajojen yli erityisesti niihin maihin, joissa kristittyjä on vähän. 

 

Toisaalta joskus on myös paikallaan vierailla aitojen herätysten keskellä näkemässä, kuinka Jumala toimii, sekä kohtaamassa häntä syvästi ja aidosti. Tässä yhteydessä on hyvä muistaa, että koronatestien tulokset ovat valtaosaltaan negatiivisia. Kaikki mitä luullaan herätykseksi, ei sitä aidosti ole. 

 

Viimeisimpänä koronan leviämisen ehkäisykeinona katukuvaan ovat ilmestyneet kasvomaskit. Roolien ja maskien takaa aitouteen ja ihmisyyteen vapautettu Jeesuksen seuraajan elämä puhuttelee sanoittakin. 

 

Kun noudatamme koronasuosituksia, osoitamme välittävämme lähimmäisistämme. Kun teemme voitavamme nostaaksemme evankeliumin tartuttavuuslukua, osoitamme rakastavamme lähimmäisiämme vielä enemmän. 

 

 

Pekka Havupalo 

Kirjoittaja on Turun helluntaiseurakunnan johtava pastori.Uutiset
37/2020

Uutiset

Syrjäytyneiden auttaja ajautui itse huumekauppiaaksi.


Helluntaiseurakuntien päihdekuntoutusj...
UutisetÅbo Akademin Vanhan testamentin eksegetiikan ja judaistiikan professori Antti Laatolla on syytä hymyyn. Miehen jo vuonna 2012 aloittaman viisiosaisen Vanhan testamentin selitysraamatun k...
UutisetAika on Facebook-ryhmän syntyä ja aika kuolla. Aika on liittyä ja aika lähteä. Aika on olla vaiti ja aika moderoida.
”Virtuaaliyhteisöt” herättivät vuosituhannen alussa sekä pelkoja että...
UutisetYhdysvalloissa kristilliset tutkimuslaitokset pyrkivät pysymään ajan tasalla koronapandemian vaikutuksista kristillisiin seurakuntiin. Yhteiskunnallinen tilanne on erilainen kuin Suomessa, mutta o...
UutisetYli puolet amerikkalaisista aikuisista ja jopa 30 prosenttia maan evankelisista kristityistä ajattelee, että Jeesus ei ole Jumala, vaan lähinnä suuri opettaja. Tieto selviää tuoreesta State of The...
Uutiset
Kriisiparit ovat usein kokeilleet jo kaiken, Hanna Ranssi-Matikainen kuvailee.

Parempi avioliitto ry:n toiminnanjohtajan Hanna Ranssi-Matikaisen muka...
UutisetFidan toiminnanjohtaja Harri Hakola on tyytyväinen. Vaikka järjestön johdosta on hiljattain lähtenyt kokeneita ammattilaisia, heidän tilalleen on saatu rekrytoitua pitkän linjan osaajia...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan