Lauantai 18. toukokuuta.
Nimipäivää viettää Erkki, Eero, Eerikki, Eerik, Erik, Jerker, Erika

Evankeliumin tartuttavuusluku nousuun 

Koronapandemian osalta viranomaiset seuraavat erityisellä huolella tartuttavuuslukua. Se kertoo, kuinka monta ihmistä yksi tartunnan saanut keskimäärin tartuttaa. Kun tartuttavuusluku on yli yhden, epidemia kasvaa. Siksi luku pyritään pitämään ykköstä pienempänä monin eri keinoin. 

 

Evankeliumin kannalta meidän tavoitteemme on päinvastainen. Kun ilosanoman tartuttavuusluku kasvaa ja pysyy yli ykkösenä, seurauksena on paljon kaivattu ja rukoiltu herätys. On lähes hämmästyttävää, kuinka samankaltaisia koronaviruksen ja evankeliumin leviämiseen vaikuttavat keinot ovat. 

 

Olemme tottuneet siihen, että jos tartuntariskiä halutaan madaltaa, turvaetäisyyksistä on syytä pitää huolta. Henkisen läheisyyden ja yhteyden puute estää ja niiden läsnäolo edistää evankeliumin vastaanottamista sekä myönteisten tartuntaketjujen syntymistä. Jokaisella ihmisellä, introvertillakin, on sisäänrakennettu kaipaus yhteyteen. 

 

Lisäksi tartuntoja ehkäistään huolellisella käsihygienialla. Sen vastakohtana evankeliumin leviäminen edellyttää sitä, että emme maalaa Jeesuksen seuraamisesta ja hänen seuraajiensa elämästä ”viruksista puhdistettuja” epärealistisia ihannekuvia. Emme voi myöskään steriloida evankeliumia pelkäksi armon ja rakkauden sanomaksi, vaikka se onkin evankeliumin ydin. Läsnä täytyy olla myös viesti Jumalan pyhyydestä ja ihmisen syntisyydestä. Tältä pohjalta nousee kutsu parannuksentekoon ja Jumalan Hengen vaikuttamaan muutokseen. 

 

Koronatartuntoja on niin ikään estetty matkustusrajoituksilla niistä maista, joissa pandemiatilanne on Suomea huonompi. Tästä voidaan vetää kaksi erillistä johtopäätöstä evankeliumin leviämisen edistämiseksi. Yhtäältä sanoma Jeesuksesta tulee viedä niistä maista, joissa Jeesuksen seuraajia on suhteellisesti enemmän, maantieteellisten ja kulttuurirajojen yli erityisesti niihin maihin, joissa kristittyjä on vähän. 

 

Toisaalta joskus on myös paikallaan vierailla aitojen herätysten keskellä näkemässä, kuinka Jumala toimii, sekä kohtaamassa häntä syvästi ja aidosti. Tässä yhteydessä on hyvä muistaa, että koronatestien tulokset ovat valtaosaltaan negatiivisia. Kaikki mitä luullaan herätykseksi, ei sitä aidosti ole. 

 

Viimeisimpänä koronan leviämisen ehkäisykeinona katukuvaan ovat ilmestyneet kasvomaskit. Roolien ja maskien takaa aitouteen ja ihmisyyteen vapautettu Jeesuksen seuraajan elämä puhuttelee sanoittakin. 

 

Kun noudatamme koronasuosituksia, osoitamme välittävämme lähimmäisistämme. Kun teemme voitavamme nostaaksemme evankeliumin tartuttavuuslukua, osoitamme rakastavamme lähimmäisiämme vielä enemmän. 

 

 

Pekka Havupalo 

Kirjoittaja on Turun helluntaiseurakunnan johtava pastori.UUTISET