Perjantai 26. huhtikuuta.
Nimipäivää viettää Terttu, Teresa, Teresia, Teresa, Terese

Äidit rakentavat huomisen 

Jatkosotaa oli käyty miltei vuosi, kun ylipäällikkö Mannerheim kirjoitti 60. päiväkäskyn Suomen äideille. Se julkistettiin äitienpäivänä 10.5.1942 ja sen sanat koskettavat vieläkin: 

”Suomen äideille! Viettäessämme tänä vuonna toukokuun toista sunnuntaita Suomen äideille omistettuna merkkipäivänä isänmaamme puolustajat hiljenevät sodan kentillä hartain mielin ja syvä rakkaus rinnassaan muistamaan Teitä, äidit. 

Te olette paljon antaneet tälle maalle. Te olette kehdosta alkaen kasvattaneet sen polven, jonka ansiosta maa on vapaa. Parhaillaan käytävän vapaustaistelumme aikana – miestenne taistellessa rintamalla – Te kasvatatte kodeissa isänmaalle uutta polvea, jonka sallittakoon viljellä ja rakentaa tätä maata rauhallisemmissa oloissa kuin mitä nykyinen polvi on saanut tehdä. 

Töin ja rukouksin Te olette näinä taistelun vuosina tukeneet puolustusvartiossa seisovia poikianne ja tyttäriänne. – – Tahdon tänä päivänä erikseen lausua tervehdykseni ja syvän osanottoni niille Suomen äideille, joiden rakkaimmat sankareina ovat uhranneet henkensä isänmaan ja sen tulevaisuuden puolesta.” 

Nyt lähes 80 vuotta myöhemmin taistelut ovat erilaiset, mutta edelleen äidit seisovat poikiensa ja tyttäriensä tukena – töin ja rukouksin. 

Sana äiti on voittanut ylivoimaisesti äänestyksen suomen kielen kauneimmasta sanasta. Sanan kauneus ei varmastikaan pohjaudu sen äänneasuun vaan merkitykseen. Lainsäädäntökielessä on viime aikoina pyritty häivyttämään sanoja äiti ja isä. Asiaa väitetään pelkäksi juridiikaksi, mutta on selvää, että se muodostuu ajan mittaan niiden arvon vähättelyksi. Äitiyttä ja isyyttä ei saa uhrata ajan hengen alttarille. 

Sosialismi yritti aikoinaan häivyttää äidin, isän ja perheen merkitystä. Se pyrki rakentamaan kokonaan uuden ihmisen, joka olisi ollut vain yhteiskunnan luomus. Mutta ”homo sovjeticus”, neuvostoihminen, romuttui samassa konkurssissa, missä koko järjestelmä muutenkin. 

Jumala loi ihmisen mieheksi ja naiseksi. Osa heistä tulee isäksi ja äidiksi. Nykyäänkin pyritään luomaan uudenlaista, jonkinlaista sukupuoletonta ihmistä, mutta sekin tulee romuttumaan, koska luomisjärjestyksen muuttava yhteiskunta ajautuu aina konkurssiin. 

Äidin rooli on hyvin tärkeä ja lapset ovat Herran anti. Äidin rakkaudesta puhuessaan Uuden testamentin alkuteksti käyttää sanaa philoteknos. Se kuvaa erityistä ”äidillistä rakkautta”, joka tuo esiin lapsista huolehtimisen, ruokkimisen, hellän kohtelun, tarpeitten täyttämisen ja ystävällisen asenteen jokaista lasta kohtaan, ikään kuin jokainen olisi ainutlaatuinen lahja Jumalan kädestä. Näin äidit rakentavat meille huomista päivää. 

Kiitämme Jumalaa äideistä ja siunaamme heitä, ei vain äitienpäivänä vaan kaikkina päivinä! 

 

Petri Mäkilä 


Kirjoittaja on Ristin Voitto -lehden päätoimittaja.



UUTISET