Natsit väärensivät Raamatun

Toisen maailmansodan aikana natsijohtaja Adolf Hitlerin määräyksestä Raamattu muutettiin kansallissosialistisen puolueen ideologiaa vastaavaksi. Juutalaisten merkitys Jumalan omaisuuskansana poistettiin. Jopa Jerusalemin kaupungin nimi korvattiin kiertoilmaisulla.

Saksan protestantit olivat jakaantuneet pääasiassa kahteen osaan: Saksan Kristittyjen liittoon ja Tunnustuskirkkoon. Näistä jälkimmäinen ei hyväksynyt Raamatun peukalointia.

Kaikkiin koteihin

Saksalaisilla oli ollut käytössä useita vuosisatoja Lutherin tekemä raamatunkäännös. Hitler halusi korvata Lutherin käännöksen uudella ”Saksan Raamatulla”.

Hitlerin määräyksestä vuonna 1939 perustettiin teologinen instituutti Jenaan, Thuringian osavaltioon. Työn johdossa oli teologi ja natsi Walter Grundmann (1906–1976). Yli 50 henkilön tiimi tuotti markkinoille uudelleen kirjoitetun Raamatun, jossa on 60 prosenttia vähemmän sanoja kuin Lutherin saksankielisessä laitoksessa.

Yli 200 000 kopiota painettiin. Vuonna 1941 puolet kirjoista jaettiin tuhansiin kirkkoihin Saksassa ja natsien miehittämillä alueilla. Tarkoitus oli, että myöhemmin teos olisi luettavissa kaikissa kodeissa.

Toisen maailmansodan jälkeen kolmannen valtakunnan Raamatusta ei pitkiin aikoihin tiedetty juuri lainkaan. Sodan loppuvaiheessa lähes kaikki kopiot poltettiin. Muutamia kirjoja löydettiin Saksan kirkoista 1980-luvun lopussa, mutta löydöt pidettiin osittain salassa lehdistöltä. Saksalainen iltapäivälehti Bild julkaisi ensimmäisen kerran vuonna 2006 osia Hitlerin väärennetystä Raamatusta.

Uudet käskyt

Hitlerin Raamatussa juutalaisten merkitys pelastushistoriassa on poistettu. Kymmenen käskyä on muutettu ja kaksi käskyä lisätty. ”Pidä veri ja kunniasi puhtaana”, kuuluu yksi käskyistä. Yhdestoista käsky on ”Kunnioita Johtajaasi (Führer) ja mestariasi.”

Nimet Messias ja Mooses on muutettu toiseen muotoon ja Jerusalem korvattu kiertoilmaisulla Jumalan iankaikkinen kaupunki. Kirkon laulukirjoista sanat ”hoosianna” ja ”halleluja” karsittiin pois vuodesta 1933 alkaen.

Vuoden 1940 natsiraamatun esipuheesta voidaan lukea muun muassa seuraavat sanat: ”Evankelisten Jeesus voi tulla ainoastaan saksalaisten pelastajaksi, koska pelastus ei ole inkarnoitunut juutalaisessa ajatuksessa.” Natsien mukaan Jeesuksen esivanhemmat tulivat Kaukasukselta, eikä siksi ole mahdollista, että pelastaja voisi olla juutalainen.

Kouluopetus muokkasi Hitler ajattelua

Hitlerin juutalaisvastaisuus versoi muun muassa kouluopetuksesta ja uskonnollisesta taustasta. Katolisen ja protestanttisen kirkon pastorit olivat satoja vuosia syyttäneet juutalaisia Jeesuksen tappamisesta.

Henkilökohtaisissa muistiinpanoissaan Hitler kuvaili Raamattua ihmiskunnan monumentaaliseksi historiaksi. Paradoksaalista, mutta maailmasodan aloittanut Hitler antoi itsestään kuvan kristillisten arvojen vaalijana; hän poseerasi valokuvissa katedraalien edessä, kirjoitti nimikirjoituksiaan nunnien Raamattuihin ja kehotti joukkojaan osallistumaan jumalanpalveluksiin. Papit nostivat kätensä natsitervehdykseen.
 
Saksalaisen rivisotilaan vyönsoljessa oli teksti: ”Jumala kanssamme”. Pahamaineisten Waffen-SS-joukkojen soljissa ei ollut vastaavaa tekstiä. He luottivat vain Führeriin.


Eero Ketola

Kirjoittaja on freelance-toimittaja ja Salon helluntaiseurakunnan pastori


40/201

Toiminnan vilkastumisen myötä yrittäjien maksamat lähetyskannatukset ovat jopa nousussa – Inflaation myötä lähetystyö on kallistunut
Opinnäytetyössä tutkittiin, kenen ääni kuuluu kristillisissä lehdissä
Myös Gazassa on pieniä uskovien ryhmiä – mediatyön hedelmää näkyy
Fifteenit täyttyneet nopeasti – Suosituimmat leirit täyttyvät minuuteissa