Musiikkiperäiset kuulovauriot todellisia

Seurakunnan soittokunnassa oli periaatteena aloittaa yhteissoitto aina ”täydestä hiljaisuudesta”. Toisaalta edes nukkumiseen ei tarvita täyttä hiljaisuutta: jonkin määritelmän mukaan häiriötön yöuni on mahdollinen jo alle 30 desibelin melutasossa.

Nolladesibelin äänenvoimakkuus on ääni, jota ihmiskorva ei enää kuule. Yhdysvaltalainen laboratorio on toteuttanut erilaisilla rakenneratkaisuilla maailman hiljaisimman huonetilan. Jo parinkymmenen minuutin oleskelu huoneessa käy ihmiselle tukalaksi. Hiljaisuuden takia sydämen lyönnit sekä vatsan, keuhkojen ja muiden sisäelinten toiminnot alkavat kuulua pelottavan selkeästi. Kaiuttomuuden takia ihminen alkaa menettää tajuntaansa ja tasapainoa.

Täydellinen hiljaisuus on liikaa ihmiselle, vaikka sitä arjessa niin monesti kaipaammekin.

Nuorena kuulokkeet, vanhana kuulolaitteet

Musiikkilaitteita kuunnellaan usein äänitasolla, joka teollisuudessa kiellettäisiin työsuojelumääräysten vastaisena. Erässä tutkimuksessa tutkijat olivat pysäyttäneet musiikin kuuntelijoita kadulla ja pyytäneet lupaa laitteen äänitason mittaamiselle. Suuri osa oli säätänyt nappikuulokkeiden äänenvoimakkuuden 100 desibelin tuntumaan. Kuulovaurioita voi syntyä siinä melussa jo noin 15 minuutin jälkeen.

Yksi tunnetuimmista väestötutkimuksista on osoittanut 12–19-vuotiaiden musiikkiperäisten kuulohäiriöiden lisääntyneen merkittävästi viime vuosina. Myös Maailman Terveysjärjestö WHO on monilukuisten tutkimusten perusteella arvioinut, että teollisuusmaissa yli miljardi 12–35-vuotiasta altistaa korvansa liian kovaääniselle musiikille.

Musiikki ei ole kuitenkaan pelkästään äänenvoimakkuutta. Ihmiskorva erottaa ääniä hyvin laajasti, aina matalista 20 hertsin äänistä korkeisiin 20 000 hertsin ääniin saakka. Monet eläimet sen sijaan kuulevat ääniä varsin kapea-alaisesti. Esimerkiksi norsujen kuuloalue keskittyy mataliin 14–16 hertsin ääniin, jotka ovat ihmisen kuuloalueen alapuolella.

Jo Vanhan testamentin teksteistä lähtien ylistyksenjohtajat johtivat kansaa lauluun, soittoon ja ylistykseen. Jumala ja kaiken luoja on antanut meille siihen mahdollisuuden kuulomme kautta. Elefantin kuuloaistilla olisimme jo aikaa sitten heittäneet niin vasket ja symbaalit kuin kitarat ja pianotkin suoraan kaislikkoon.

Varjele ja pidä huolta

Kuulovaurioiden vaikutukset eivät välttämättä näy välittömästi vaan vasta vuosien kuluttua. Se tekee ongelman tunnistamisen vaikeaksi. WHO ja Suomessa Kuuloliitto ovat kuitenkin todenneet ongelman erittäin todelliseksi. Myös media kirjoittaa aiheesta säännöllisesti, viimeisimpänä Helsingin Sanomat ja Tekniikan Maailma lokakuussa.

On väärin sanoa, ettei huolenaihe koskettaisi seurakuntiamme, sen nuoria tai hengellisiä tilaisuuksia. Yli 85 desibelin äänenvoimakkuus on enemmän kuin yleistä. Kuulosuojaimet tai korvatulpat suojaavat hyvin kuuloa mutta vasta silloin, kun niitä käytetään.

Suojaa siis välittömästi kuulosi, kun tunnet sille tarvetta. Asian korjaamiseksi anna välittömästi palautetta. Kuuloa suojaavia sovelluksia on myös onneksi kehitteillä. Yksi näistä on nimetty kuulonsuojelusenkeliksi, joka varjelee ominaisuuksillaan varomatonta kuuntelijaa ainakin musiikkikuulokkeiden liian kovalta äänenvoimakkuudelta. Sovellus päättää kuuntelijan puolesta ja pienentää äänenvoimakkuutta tarvittaessa. Sovelluksella on jalo pyrkimys, vaikka se onkin mitätön taivaallisiin suojelusenkeleihin verrattuna.


Jarkko Makkonen

Kirjoittaja on HSM ry:n hallituksen jäsen, äänitekniikan harrastaja ja äänimiksaaja.


51

Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja