Keskiviikko 19. kesäkuuta.
Nimipäivää viettää Siiri, Sigrid, Siri

"Miten Jumala on ollut aina olemassa?" - Lapset kysyvät teologiasta

29.1.2024 | Lari Launonen 


Lari on isä, Raamatun opettaja ja teologian tohtori (eli on opiskellut paljon Raamattua). Hän vastaa mielellään vaikeisiin kysymyksiin ja kysyy sellaisia myös itse. 

 
Kuinka pitkä Jeesuksen elämä maan päällä oli? – Amanda, 7 v. 

 
Historiantutkijoiden mukaan Jeesus syntyi joitakin vuosia ennen ajanlaskun alkua. Vaikka vuosia ruvettiin alun perin laskemaan Jeesuksen syntymästä eli vuodesta nolla, alun perin tämä arvio Jeesuksen syntymävuodesta meni kuitenkin pieleen.  

Jeesus kuoli useimpien tutkijoiden mielestä 7. huhtikuuta vuonna 30. Tämä pystytään laskemaan Raamatun mainitsemien juutalaisten juhlapäivien avulla. Siispä Jeesus oli kuollessaan noin 33–36-vuotias.  

 

  

 

Miten Jumala on ollut aina olemassa? – Elias, 6 v. 

 

Jumala ei ole tullut mistään. Jumala on aina ollut olemassa. Jumala onkin maailmassa ainoa asia, joka on aina ollut olemassa. Kaikki muu maailmankaikkeudessa – myös aika ja avaruus – tulivat olemaan luomisessa. Ennen luomista ei siis ollut yhtään mitään. 

Tämä ei sitä paitsi ole vain teologien ja filosofien näkemys, vaan jopa alkuräjähdysteoria viittaa tähän suuntaan. 

Myös monet filosofit ajattelevat, että Jumala on välttämätön olento. Heidän mukaansa ei siis ole mahdollista, ettei Jumalaa olisi koskaan ollut. 

 

  

  

Minkä ikäinen Jumala on? – Clinton, 8 v. 

 

Tämä liittyy edelliseen kysymykseen. Koska Jumala on aina ollut, hän ei periaatteessa ole minkään ikäinen. Ehkä voidaan kuitenkin ajatella, että Jumala on samanikäinen kuin universumi itse eli maailmankaikkeus, koska ennen sitä ei ollut aikaa. Tiedätkö sinä, minkä ikäinen universumi on? 

 

  

  

 

Miten Jeesus pystyy kävelemään veden päällä? – Leo, 8 v. 
Miksi en voi kävellä veden päällä, vaikka Jeesus voi? – Phoebe, 8 v. 

Miten Pietari käveli veden päällä? – Vivian V., 8 v. 

 

Jeesuksen kävely veden päällä oli ihme. Sille ei siis ole muuta selitystä kuin se, että Jumala auttoi Jeesusta kävelemään veden päällä. Jumalalle kaikki on mahdollista.  

Jumalan ihme on sekin, että Pietari kykeni kävelemään veden päällä. Ehkä tähän voidaan lisätä, että Pietari pystyi siihen koska hän luotti Jeesukseen, kun tämä kutsui häntä kävelemään luokseen veden päällä.  

Usko eli luottamus Jeesukseen on Raamatun mukaan tärkeää, jos haluamme nähdä ihmeellisiä asioita – ehkä jopa oikeita ihmeitä – omassa elämässämme.  

 

  

Miten Jumala loi elämän? – Lukas, 4 v. 

 

Luomiskertomus Raamatun alussa kertoo, että Jumala loi kaikki kasvit, eläimet ja ensimmäisen ihmisparin. Raamattu ei kuitenkaan kerro, miten Jumala tämän kaiken teki.  

Vain ihmisen luomista selitetään hieman tarkemmin. ”Jumala muovasi maan tomusta ihmisen ja puhalsi hänen sieraimiinsa elämän henkäyksen. Näin ihmisestä tuli elävä olento.” (1. Moos. 2:7.) Ihminen on siis tehty kahdesta asiasta: maasta ja hengestä. Maa tarkoittaa kaikkea sitä, mitä on luonnossa. Meistä suurin osa on vettä ihan niin kuin maapallostakin. 

Mutta ihmisen tekemiseen tarvitaan muutakin: Jumalan puhaltama elämän henkäys. Mitä se on? Se on vähän niin kuin sinun ajattelusi, sellainen näkymätön juttu meidän sisällämme. 

 

  

 

Tästä voisi leikata tuon vanhan miehen pois ja jättää vain luodun maapallon kukkineen ja käden, jonka päällä on ihmiset ja eläimet.  

 

Miksi hyvikset aina voittaa? – Vlad, 8 v. 

   

Hyvikset ehkä yleensä voittavat telkkariohjelmissa, sarjakuvissa ja kirjoissa, mutta tosielämässä hyvikset eivät aina voita. Tälläkin hetkellä monet pahikset näyttävät voittavan.  

Raamattu kuitenkin lupaa, että paha saa palkkansa ja yhtenä päivänä hyvikset voittavat. 

Oikeastaan historian suurin hyvis – Jeesus – on jo voittanut pahan vallan nousemalla kuolleista. Kerran hän tulee hallitsemaan koko maailmaa. 

 

  

 

Miten Jumala pystyy tekemään näin hienoja asioita? – Vivian V., 8 v.  

 

Mietipä asiaa näin. Sinä pystyt tekemään joitakin hienoja asioita, eikö niin? Ehkä osaat tehdä lumilinnan, leipoa, piirtää, askarrella tai kirjoittaa lyhyen tarinan (jos et vielä niin varmasti pian!).  

Sinun vanhempasi osaavat paljon sellaista, mitä sinä et osaa. Lisäksi muilla ihmisillä on kykyjä ja osaamista, joita sinun vanhemmillasi ei ole. Mietipä joitakin hienoja rakennuksia, kännyköitä, kuuraketteja, lauluja tai lääkkeitä, joita ihmiset ovat kehittäneet. 

Mutta ihmisten kyvyillä on rajansa. Me emme pysty hyppäämään pilviin, parantamaan kaikkia sairauksia tai luomaan kesäistä järvimaisemaa. Jumala sen sijaan on luonut universumin, joka on suuri kuin valtameri, jonka rannalla maapallo on yhden hiekanhyvän kokoinen hippu. 

Kaiken lisäksi hän on luonut sen tyhjästä: ennen maailman alkua ei ollut yhtään mitään, oli vain Jumala. 

 

 

Voit lähettää oman kysymyksesi kahdella tavalla: 

 

  • Sähköpostilla osoitteeseen . 
  • Paperipostina osoitteeseen Aikamedia Oy, Koulutie 11, 01260 Vantaa.   

 

 

Kirjoita viestiin kysymys sekä oma nimesi ja ikäsi.  

Pyrimme vastaamaan siihen mahdollisimman hyvin! 

 

 UUTISET