Lue lapselle maailman parasta sanomaa

Kuva: shutterstock
Kuva: shutterstock
Iltaisin käperryimme äidin viereen kuuntelemaan Hekki Hiireläisen seikkailuja, Vanamon perheen kesälomaa tai lastenraamattua. Isoveli tosin joskus vaati kuulla ”sitä oikeaa” aikuisten Raamattua, sillä sen kielimuoto kiehtoi. Äiti osasi aina lukea eläytyen, ja seikkailut
tempasivat mukaansa. Lapsuudenkodissani kristilliset kirjat, lehdet ja Raamattu kuluivat käsissä. Lukuhetket avasivat meille lapsille kuvaa Jumalan huolenpidosta, läheisyydestä ja turvasta. Lukeminen jätti jäljen, jolla on ollut merkitystä uskon kehittymiseen ja kasvuun.

Lisäksi lukemisen myötä sanavarasto lisääntyy, mielikuvitus kehittyy, ajatusmaailma avartuu ja tietoa karttuu. Siitä huolimatta nykylasten lukutaito ja -into ovat hiipuneet hälyttävästi. Tämä on havaittu niin kouluissa, kirjastoissa kuin kustantamoissakin. Miten innostan lasta
lukemaan? Kuinka voisin tarjoilla lapselle niitä kultahippuja, joita kristilliset kirjat ja lehdet sisältävät?

1. Esimerkin voima

Lapselle esimerkin voima on valtava. Jos lapsi näkee aikuisten arvostavan ja lukevan kristillistä materiaalia, kiinnostus sitä kohtaan herää. Kaikkialla maailmassa tällaista mahdollisuutta ei edes ole. Monipuolinen ja laadukas kristillinen tuotanto on meille etuoikeus.

2. Mahdollisuuksien tarjoaminen

Jotta lapsi voi kiinnostua lukemaan, hän luonnollisesti tarvitsee omaa, ikätasolleen sopivaa  luettavaa. Ymmärrettävä kieli ja kiehtova kuvitus lisäävät mielenkiintoa. Lapsi tarvitsee myös vanhempiensa kannustusta lukemiseen. Järjestä aikaa käpertyä sohvannurkkaan  kirjan kanssa tai perheen yhteinen lukupiiri. Isokin koululainen ilahtuu vielä yhteisistä lukutuokioista ja ääneen lukemisesta.

3. Kaikilla aisteilla

Oppiminen on sitä tehokkaampaa, mitä useammilla aisteilla se tapahtuu. Kirjoja, lehtiä ja Raamattua voi kuunnella aikuisen lukemana tai äänikirjana, lukea itse, tehdä niihin liittyviä tehtäviä, esittää pieniä näytelmiä luetusta aiheesta tai lukea toisen kanssa vuorolukuna.
Monipuolinen lukeminen sarjakuvista sanomalehtiin ja kaunokirjallisuudesta opetuskirjoihin kehittää lapsen lukutaitoa kaikkein parhaiten. Kaikista näistä kategorioista on saatavilla myös kristillistä aineistoa.

4. Rakasta, rukoile ja rohkaise

Humoristisesti sanotaan, että kasvatuksen kolme tehokeinoa ovat uhkailu, kiristys ja lahjonta. Niillä ei kuitenkaan saada kestävää perustaa, joten tilalle kannattaa ottaa kolme ärrää: rakasta, rukoile ja rohkaise. Joskus pieni palkitseminenkin voi olla paikallaan: Oma raamatunlukupassi, tarrataulu tai perheen yhteinen lukujuhla innostavat!

5. Leikit, kisat ja visat

Lukuinto saattaa löytyä kuin huomaamatta mukavan leikin ja kisailun myötä. Tietovisat, kertauskysymykset, lukuleikit ja nopeuskilpailut innostavat lukemaan yhä enemmän.

6. Sisäinen rikkaus

Kaikkein parasta kristillisissä teoksissa on, että niiden lukeminen voi muuttaa meitä sisältäpäin, sydämestä. Siksi niihin kannattaa tutustua aina vain enemmän. Evankeliumi on aina edennyt myös hengellisten lehtien ja kirjojen kautta, ytimessä tietysti Raamattu ja sen säännöllinen lukeminen. Meillä on paras sanoma, ja viestin eteenpäin kertominen
sukupolvien ketjussa kuuluu perustehtäväämme.


Anniina Jakonen


51

Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja