Kristus ilmestyi sovittaakseen syntimme – Jeesuksen elämässä ja kuolemassa näkyy täydellisesti Jumalan oikeudenmukaisuus ja uskollinen rakkaus

Ennen Jeesuksen syntymää enkeli kertoi hänen maalliselle isälleen Joosefille, että hänen tulisi antaa Marian kohdussa kasvavalle lapselle nimeksi Jeesus, ”sillä hän on vapahtava kansansa heidän synneistänsä”.1 Lainalaisen elämänsä ja kärsimänsä kuoleman kautta Jeesus todella lunasti meidät vapaaksi synneistämme.

 

Sovituksen tarkoitus

Kristus tuli ansaitsemaan meille pelastuksen Jumalan rakkauden, armon ja vanhurskauden tähden. Jumalan rakkaus vahvistetaan pienoisevankeliumissa: ”Sillä niin on Jumala maailmaa rakastanut, että hän antoi ainokaisen Poikansa, ettei yksikään, joka häneen uskoo, hukkuisi, vaan hänellä olisi iankaikkinen elämä.”2

Paavali vahvistaa Jumalan vanhurskauden kirjoittaessaan, että Jumala on asettanut Jeesuksen sovitusuhriksi, joka ottaa päälleen Jumalan vihan, niin että Jumala katsoo suosiollisesti meidän puoleemme.

Paavalin mukaan Jumala toimi näin osoittaakseen vanhurskauttaan.3 Toisin sanoen synnit, joista Jumala ei ollut rangaissut ennen Kristuksen maan päälle tuloa, täytyi jotenkin rangaista, jotta Jumala osoittautuisi ”vanhurskaaksi”. Tästä syystä jonkun oli otettava päälleen rangaistus näistä synneistä, ja tämä joku oli Jeesus. Jeesuksen elämässä ja kuolemassa eteemme avautuu täydellinen näky Jumalan oikeudenmukaisuudesta ja uskollisesta rakkaudesta. Synnistä rangaistaan, mutta Jumala sälytti rangaistuksen oman Poikansa päälle, eikä meidän päällemme.

 

Sovitus oli välttämätöntä

Jumalan ei olisi ollut pakko pelastaa ketään, mutta rakkaudessaan hän päätti avata meille tien sisälle pelastukseen. Heti kun Jumala teki tällaisen päätöksen, hänen oikeudenmukaisuutensa teki välttämättömäksi sen, että Poika, maan päälle inkarnoituneena, eläisi hänelle määrätyn elämän ja kärsisi hänelle määrätyn kuoleman.

Kuolleista noustuaan Jeesus esitti retorisen kysymyksen: ”Eikö Kristuksen pitänyt tätä kärsimän ja sitten menemän kirkkauteensa?”4 Jeesus tiesi, ettei Jumalalle ollut olemassa muuta tapaa pelastaa meitä kuin Jeesuksen kuolema meidän sijastamme. Jeesuksen täytyi kärsiä ja kuolla meidän syntiemme tähden.

Vanhan testamentin syntiuhreilla ei ollut mitään kestävää tai pysyvää arvoa, sillä niiden kautta oli mahdotonta ottaa pois syntejä.5 Jeesus uhrasi oman verensä ja meni sen kautta kaikkein pyhimpään ja varmisti iankaikkisen lunastuksen. Hän poisti synnin uhraamalla itsensä.6

 

Kristuksen täydellinen elämä

Jos Kristus olisi pelkästään antanut itsensä uhrina ja sen myötä mahdollistanut meille anteeksiannon synneistä, meillä olisi vain osittainen pelastus. Syyllisyytemme kyllä poistettaisiin ja olisimme kuin ensimmäinen ihmispari Eedenin puutarhassa – vapaita syyllisyydestä mutta kykeneviä syntiin. Ja päästäksemme Jumalan yhteyteen meidän täytyisi elää elämämme täysin kuuliaisina Jumalalle. Silloin ansaitsisimme pelastuksen.

Sen vuoksi Kristuksen täytyi elää maan päällä ollessaan täydellisessä kuuliaisuudessa Jumalalle, niin että tuon kuuliaisuuden ansiot voitaisiin lukea meidän hyväksemme. Paavali puhui tästä sanoessaan, että Jeesuksen kuuliaisuuden kautta monet tulevat vanhurskaiksi.7 Paavalikin ymmärsi, että hän ei voi laskea mitään oman onnistumisensa varaan, vaan sen vanhurskauden varaan, ”joka tulee Jumalasta uskon perusteella”.8 Synnittömän elämänsä kautta Kristuksesta tuli meidän vanhurskautemme.

 

Kristuksen kärsimys

Jeesuksen elämä oli myös täynnä kärsimystä, joka huipentui Golgatan ristille. Jesajan sanoin hän oli ”ylenkatsottu, ihmisten hylkäämä, kipujen mies ja sairauden tuttava”.9 Hän kärsi, kun vihollinen hyökkäsi hänen kimppuunsa ja kiusasi häntä erämaassa.10 Hän kärsi myös ihmisiltä voimakasta vastustusta itseään kohtaan.11 Näiden ja monien muiden kärsimysten kautta hän oppi elämään kuuliaisuudessa, vaikka ei ollut koskaan Jumalalle tottelematon. Siksi hänestä tuli iankaikkisen autuuden aikaansaaja kaikille, jotka ovat hänelle kuuliaisia.12

Jeesuksen kärsimykset lisääntyivät loppua kohden. Jotain tuosta kokemastaan syvästä tuskasta hän kertoi myös opetuslapsilleen: ”– – minun sieluni on syvästi murheellinen, kuolemaan asti”.13 Ja kun hänet ristiinnaulittiin, hän kärsi erään kaikkein hirvittävimmän tavan kuolla.

Ristillä Jeesus joutui kokemaan pakotetun ja hitaan tukehtumiskuoleman. Sen sai aikaan hänen oma ruumiinpainonsa. Hänen raajansa naulattiin ristiin ja hänen kätensä kannattelivat suurimman osan hänen ruumiinpainostaan. Hänen rintakehänsä työntyi luonnottomasti ulospäin tehden hengittämisen vaikeaksi ja kivuliaaksi. Hengittääkseen hänen oli ponnisteltava ristiin naulatuilla jaloillaan ylöspäin ja samalla vedettävä itseään ylöspäin naulattujen käsien varassa. Tämä kaikki aiheutti hirvittävää kipua. Hänen verille ruoskittu selkänsä hankasi ristiä vasten hänen hengittäessään.

 

Kristus kantoi synnin ja Jumalan vihan

Fyysistä kipua suurempi oli kuitenkin hänen henkinen kipunsa. Jeesus oli synnitön. Itse asiassa hän vihasi syntiä. Siitä huolimatta hän otti vapaaehtoisesti päälleen koko maailman synnit. Se, mitä hän vihasi koko olemuksellaan, tuli hänen kannettavakseen.

Pietari sanoi: ”Kristus itse kantoi meidän syntimme ruumiissaan ristinpuulle, että me, synneille kuolleina, eläisimme vanhurskaudelle. Hänen haavojensa kautta teidät on parannettu.”14 Jumala teki oman poikansa ”synniksi” meidän tähtemme.15 Hän tuli kiroukseksi meidän jokaisen edestä vapauttaakseen meidät lain kirouksesta.16

Jeesus kohtasi tämän kaiken yksin. Kaikki opetuslapset pakenivat ja jättivät hänet peloissaan. Sen lisäksi hän koki, että jopa hänen taivaallinen Isänsä hylkäsi hänet. Hän huusi: ”Jumalani, Jumalani, miksi minut hylkäsit?”17 Yhteys Isään oli ollut hänen maanpäällisen elämänsä voiman lähde, elämän tarkoitus ja suurin ilo. Hänen leipänsä oli ollut tehdä Isän tahto. Nyt, kärsimyksensä kovimmalla hetkellä, hän oli täysin yksin.

Fyysinen kipu, psyykkinen ahdistus ja täydellinen hylkääminen olivat Jeesuksen osana. Mutta hän kohtasi jotain vieläkin pahempaa: Jumalan täyden vihan kantamisen tuskan. Jumalan pyhä viha vuodatettiin kaikkien meidän syntiemme tähden rangaistuksena Pojan päälle.

Kristuksen kärsimys ja kuolema olivat aivan välttämättömiä. Hän kantoi ristillä vapaaehtoisesti täyden rangaistuksen synneistämme. Kristus ilmestyi poistaakseen synnin uhraamalla itsensä.18 Pelastusta ei voitu saavuttaa ilman verenvuodatusta.

 

Sovituksen lopputulos

Jeesus vaelsi elämänsä läpi kuuliaisena Isälleen ja eli täydellisen elämän. Hän kuoli kauhistuttavan kuoleman, että meidät vapautettaisiin synnin vallasta. Hän kärsi rangaistuksemme, kantoi ansaitsemamme Jumalan vihan ja kukisti vihollisuuden meidän ja Jumalan välillä. Kristuksen sovitustyön tähden Jumala voi nyt pelastaa meidät ja siirtää pimeyden vallasta rakkaan Poikansa valtakuntaan.19 Tähän Kristuksen sovitustyöhön perustuu myös lopullinen lunastuksemme ylösnousemuksessa.20

Jeesuksen ristintyö ei päättynyt Golgatan kärsimykseen. Jos se olisi päättynyt siihen, meidän uskomme olisi turha. Jeesus herätettiin kuolleista ja hän nousi taivaaseen kuoleman voittajana. Ylösnousemuksen ansiosta kaikki Jeesuksesta pelastusta etsivät uudestisynnytetään elävään toivoon.21

Kristus ansaitsi meille oman elämänsä kaltaisen tulevan uuden elämän. Jo nyt meidän henkemme on tehty eläväksi ylösnousemusvoiman kautta. Samoin hänen ylösnousemuksensa varmistaa meille oikean aseman Jumalan edessä. Paavali sanoo: ”Hänet –– herätettiin kuolleista meidän vanhurskauttamisemme tähden.”22 Jumala vahvisti, että Jeesuksen työ meidän edestämme oli suoritettu loppuun, synnin rangaistus oli kannettu ja nyt ylösnousseena Jeesus istui Jumalan oikealle puolelle.

Lopuksi, koska Jumala herätti Jeesuksen kuolleista, on hän herättävä myös meidät kerran voimallansa.23 Jeesuksen ylösnousemus takaa meidän ylösnousemuksemme. Jos Jeesus tulee takaisin meidän elinaikanamme, me muutumme ja meidän kuolevainen ruumiimme vaihdetaan kuolemattomaan ruumiiseen.24

Kristuksen ylösnousemus ja taivaaseen astuminen kertovat meille, mitä meille tapahtuu ja minne olemme matkalla. Siksi me odotamme hartaasti ikävöiden Kristuksen paluuta ja hetkeä, jolloin meidät siirretään uuteen, Jumalan kirkkauden maailmaan. Miten ihmeellinen pelastus onkaan. Kiitos Jumalalle hänen sanomattomasta lahjastaan!

 

Petri Mäkilä


Kirjoittaja on Ristin Voiton päätoimittaja.

 

Ristin voitto

Suomessakin leviää aika ajoin opetus, jonka mukaan Jeesuksen sovitustyö saatettiin loppuun tosiasiallisesti helvetissä. Ristinkuoleman jälkeen Jeesus väitetysti joutui helvettiin, häneen tuli saatanan luonto ja hän oli saatanan kidutettavana. Vasta tämän kärsimyksen jälkeen olisi tämän opin mukaan saatettu loppuun. Ylösnousemuksessa Jeesus uudestisyntyi niin kuin me uudestisynnymme.

Tällainen opetus on täysin Raamatun selvää ilmoitusta vastaan. Syntien sovitus tapahtui ristillä, ei tuonelassa tai helvetissä. Koko Uusi testamentti yhdistää kaikki sovituksen siunaukset ja sovitustapahtuman ristille maan päällä. Siksi evankeliumi on sanoma rististä. Jeesus sanoi ristillä: ”Se on täytetty!” Sana rististä on Jumalan voima pelastukseksi. Jeesus kantoi meidän syntimme ruumiissaan ristinpuuhun.

Väite siitä, että Jeesuksen luonto olisi muuttunut olemukseltaan synniksi tai osalliseksi saatanasta, on täysin hölynpölyä. Jeesus oli sataprosenttisesti ihminen ja Jumala. Ihmisyytensä puolesta hänen täytyi kuolla viattomana, jotta hän saattoi toimia sijaissovittajana syntisten puolesta. Jos hänen luontonsa olisi muuttunut, uhri olisi ollut mitätön. Kristuksen kuolemassa vanhurskas kuoli väärien puolesta.

Kristuksen ruumis ja veri ovat se uhri, joka otti pois synnin. Jeesuksen veressä tehtiin uusi liitto. Jeesuksen veri avasi tien kaikkein pyhimpään. Jeesuksen veri puhdistaa kaikesta synnistä. Jeesuksen veri pyhittää. Jeesuksen veri sai aikaan iankaikkisen lunastuksen.

Jeesuksen kuolema lihan ruumissa riittää täydellisesti sovittamaan synnit, antamaan uuden elämän ja palauttamaan katkenneen hengellisen yhteyden Jumalaan. Ristillä tapahtuneen sovitustyön lisäksi ei tarvita mitään muuta sellaista, minkä olisi pitänyt tapahtua hengessä helvetin ja saatanan vallassa. Jumala sovitti meidät oman poikansa lihan ruumiin kautta. Se sovitus on täydellinen!

 

Viitteet: 1) Matt. 1:21. 2) Joh. 3:16. 3) Room. 3:25. 4) Luuk. 24:26. 5) Hepr. 9:12. 6) Hepr. 9:26. 7) Room. 5:19. 8) Fil. 3:9. 9) Jes. 53:3. 10) Matt. 4:1–11. 11) Hepr. 12:3. 12) Hepr. 5:8–9. 13) Matt. 26:38. 14) 1. Piet. 2:24. 15) 2. Kor. 5:21. 16) Gal. 3:13. 17) Matt. 27:46. 18) Hepr. 9:26. 19) Kol. 1:13. 20) Room. 8:23. 21) 1. Piet. 1:3. 22) Room. 4:25. 23) 1. Kor. 6:14. 24) 1. Kor. 15:53.Pakina
40/201

PakinaEräässä seurakunnan tilaisuudessa katselin vanhaa naista, joka oli noussut muiden mukana seisomaan, kun ylistystuokion johtaja oli niin kehottanut. Nainen pysytteli sinnikkäästi tolpillaan, vaikka...
PakinaYksi, kaksi, kolme. Hyppy, hyppy, hyppy ja hyppy! Yhdellä jalalla ylös alas kuistin poikki, sitten hyppy 15 senttimetriä alemmalle tasanteelle seinästä tukea ottaen. Kurotus kaidetta kohti, re...
PakinaFaktojen maailma on hämmästyttävä ja samalla myös hauska tietokirja. Sen kirjoittaja on edesmennyt terveydenhuollon professori ja kansainvälisten huippuseminaarien suosittu luennoitsija Han...
PakinaEräänä syysiltana olin mieheni ja koirani kanssa lenkillä kodin lähellä. Kun koira etsi pissapaikkaa, katselin aikani kuluksi naapuritaloja. Katseeni pysähtyi erään talon yläkerroksen ikkunaan; ih...
PakinaTapasin taas pitkästä aikaa kaverini Erkon. Törmäsimme toisiimme Sokoksella jouluostoksilla.


Erkko halusi tarjota kahvit. En pannut vastaan. Olin jo ehtinyt oppia, että eläkeläisen ei...
PakinaHyvät kuulijat, tänään aiheenamme on yksilön­vapaus liikenteessä. Missä menevät sananvapauden rajat, kun kyseessä on liikennekäyttäytyminen? Kuuluvatko liikenne­säännöt julkisen puheen piiriin? On...
PakinaTalvi-ilta 2022 oli kuin Dickensin romaanista. Katu­lamput loivat oranssia va­loaan hämärtyvälle kadulle, jolla siniset varjot leikkivät väsymättä. Suuria, piparkakun kokoisia lumihiutaleita leiju...
PakinaAikuisiällä ystävystyin naisen kanssa, joka oli käynyt samaa koulua kuin minä. Emme vielä tuolloin olleet varsinaisesti tunteneet toisiamme, eikä minulla ollut erityisiä muistikuvia hänestä ko...
PakinaKaikki isät, haluan onnitella teitä juhlapäivänne johdosta.


Onnea teille, biologiset isät. Kannattaa iloita päivästä, jolloin hedelmöittyminen onnistui. Muistatte varmaan vielä hetken...
PakinaÄiti, missä sä oot?


– Hei! Mukavaa, että tulit juttusille. Saanko esitellä itseni? Olen äitipalvelun chat-robotti. Minulta voit kysyä mitä vain, mistä tahansa, milloin tahansa. Sääs...
PakinaUskovista koostuva talkooporukka keskusteli kahvitauolla lopun­ajoista. Oli päästy tuhatvuotiseen valtakuntaan asti.


”Siellä me uskovat sitten hallitsemme”, muuan talkoolainen totesi...
PakinaTapasin taas pitkästä aikaa Erkon. Törmäsimme sattumalta toisiimme

S-marketin parkkipaikalla ja jäimme tarinoimaan.


Huomasin heti, että Erkko oli innoissa...
PakinaHyvät kuulijat, tervetuloa seuraamaan luentoamme. Tällä luennolla paljastamme teille, mikä on kristittyjen salainen ase, mitkä ovat sen toimintaperiaatteet ja keskeiset ominaisuudet ja millainen o...
PakinaLuin juuri, että partioliike on muuttanut muun muassa erästä toimintansa ydinkohtaa partiolupauksen antamisessa. Partion peruskirjauudistuksessa partiolainen ei enää "lupaa parhaansa mukaan rakast...
PakinaOlen kesätöinäni suomentanut Peter ja Joel Halldorfin kirjaa Trons vittnen, joka kertoo merkittävistä ihmisistä kirkkohistorian varrelta. Pidän kirjassa etenkin siitä, että se osoittaa, miten...
PakinaTavattiin Erkon kanssa kesällä kirkonkylän torilla. Mies on samanlainen huonokuuloinen eläkeläinen ja traktorinomistaja kuin minäkin.

Tarjosin Erkolle torikioskilla kahvit...
PakinaAurinko porottaa, ilman täyttää puheensorina. Missioteltassa kiemurtelee parinkymmenen ihmisen jono, joka yhä pitenee. Väki jonottaa Daniel Kolendan tilaisuuteen – ei siihen, joka alkaa...
PakinaKuin prinssi Ruusunen näin unta, että heräsin satavuotiaasta unesta ja lähdin ulos maailmaan auvoisen tietämättömänä kaikesta tapahtuneesta kuin kananpoika.
Koplottelin puukengissäni pitkin katuja,...
Pakina”Sä nyt et varmaan paljon liikuntaa harrasta”, kaveri naurahti.
Tilanteesta on reilusti yli vuosikymmen. En ollut suoranaisesti lihava, mutten hoikkakaan, mistä kaveri ilmeisesti teki...
PakinaLänsimaiset uskovat rakastavat entistä enemmän itsekeskeistä kristillisyyttä. Siksi monia kiinnostaa tietää, miten uskoa voisi elää todeksi mahdollisimman helposti, mukavasti ja ennen kaikkea...
PakinaJuhannuskonferenssissa Ison Kirjan leirintäaluetta piristi vuosikausien ajan iloinen näky: asuntovaunu, jonka ulkoseiniä peitti muumiaiheinen taideteos. Valkoisten ja harmaitten, toinen toista...
PakinaOlemme kaikki joskus tavanneet ei-uskovia tai ainakin nähneet heitä kuvista. Vaikka jotkut kelpo uskonveljet ja -sisaret näissä tilanteissa pakenevat tai menevät hysteerisiksi, olen vakuuttunu...
PakinaErään hyväntekeväisyysjärjestön feissari pysäytti minut Helsingin Kalliossa ja aloitti keskustelun naisten oikeuksista. Kyseisen järjestön taktiikka on keskustelun aikana alkaa muina miehin...
PakinaMonilla paikkakunnilla järjestettiin vappuna kristittyjen yhteinen Jeesus-marssi. Eri kirkkokuntien väki tuli näyttävästi ulos kirkoistaan ja marssi yhtenä joukkona kaduilla laulaen ja plakaat...
PakinaJuu elikkästä ihan tämmöisellä iloisella asialla lähdin soittelemaan! Onko siellä puhelimessa uudestisyntynyt kristitty? Hyvä, no nyt olisi juuri sinulle erikoistarjous: saat hylätä uskosi ja ottaa t...
PakinaNyt, hyvät Seurakunnankaatajien salaseuraan vihityt, opetan teille seurakuntien muumioinnin alkeet. Monet seurakunnat ovat huolissaan kuolemisesta. Kuitenkin niiden olisi syytä olla paljon enemmä...
PakinaRaamattu on ikiaikaisena bestsellerinä asettanut vuosisatojen aikana normit myös nykyajan draamalle, näytelmille, kirjallisuudelle ja elokuville. Jo itsessään mukaansatempaava teos on täynnä...
PakinaKun pääsin syksyllä opiskelemaan, tiesin suuntaavani uudelle alalle ja irtisanouduin. Jälkeenpäin minulle valkeni, että olisin työhistoriani perusteella ollut oikeutettu aikuiskoulutustukeen – jo...
PakinaNyt ei kuulkaa riitä, että Suomessa on lapsiasiavaltuutetun virka. Maahan täytyy saada myös vanhusasiavaltuutettu. Sen on tämä alkukevään mediakeskustelu osoittanut.

Vaat...
PakinaVilho piti joulukuun alus­sa Jeesuksen kanssa pa­laverin. Hän ilmoitti, että oli päättänyt tulla pyhimyk­seksi vuoden loppuun mennessä. Jeesus katsoi häntä hetken.

– Tu...
PakinaTänäkin vuonna useim­pien ihmisten uuden­vuodenlupaukset unoh­tuvat jo ennen kesää. Suklaan syöminen alkaa viimeistään maa­liskuussa, ja kuntosalilla käymi­nen lopahtaa heti lumien sulet­tu...
PakinaEräänä päivänä luen Näkövammaisten Airut -lehdestämme purjehdusretkestä lomakotiimme Villingin saareen, Helsingin sisävesille. Niinpä juolahtaa mieleeni, että haastan ystäväni mukaan purjehtimaan...
PakinaTyyni valtameri kimalteli huhtikuun ilta-auringossa, vuoret piirtyivät siluettina taivaanrantaa vasten ja kaukana kulkivat rahtilaivat. Hiekkarannan penkeillä istui kymmenittäin ihmisiä villapaidoissa...
PakinaMinulla on kirjahyllyssäni lehtinen nimeltä Tanssin hurma ja mihin se vie. Vuonna 1943 julkaistu opas varoittaa tanssin vaaroista suorasanaisesti: ”Harvat henkilöt tietävät niin hyvin kuin tanssikoulu...
PakinaVaikka Ilmari oli jo van­ha helluntailainen, hän ei ollut koskaan ennen käynyt tässä suuressa hellun­taiseurakunnassa, jonka hienon kirkon ovella hän juuri seisoi. Ja kaupungissa kun sattui...
PakinaKirjoitan tätä juttua Espanjan Fuengirolassa, Manos Abiertas-lähetyskeskuksen pihassa. Vieressä pauhaa moottoritie. Olemme seitsemän hengen porukalla nauttimassa etelän lämmöstä, edullisista pitsoist...
PakinaKiitos, Uolevi, reippaasta puheesta! Kyllä elähdyt­tää mieltä, kun saa kuul­la noin elämänmakuisen kerto­muksen metsäretkestäsi ja oravi­en käpyjenkeräystavoista!

Ennen...
PakinaSeurattuani viime vuodet Fa­cebookia minusta on alkanut näyttää siltä, että palvelun käyt­tö tekee ihmisistä kuin huomaa­mattaan lapsellisia. Usein terve harkintakyky pettää, psykologi­set...
Pakina"Tässä Pirinen, päivää! Piti ihan soittaa päätoimittajalle ja kiittää siitä, että lehti on tullut 2000-luvulle. Siinä on nykyisin isompia kuvia ja enemmän visuaalisuutta. Ja lehden voi nyt antaa luett...
PakinaLapsena sain Gideoneilta pienen punaisen Uuden testamentin ja luin innokkaasti evankeliumeja. Kiinnostuin myös kirjan alussa ol­leista listoista, etenkin siitä, jos­sa lueteltiin kasvaneen...
PakinaEi kukaan. Artikkeli ei kuitenkaan voi olla näin lyhyt, joten pureskellaan hiukan tätä sitkeää pähkinää.Ei minun ansiostani
Armoa on monenlaista, mutta armon peruskä...
PakinaLomakausi on aluil­laan ja suomalaiset valmistautuvat ku­kin tahoillaan otta­maan irti mahdol­lisimman paljon niistä harvoista hellepäivistä, joita Luoja meille ly­hyen kesämme aikana suo (...
PakinaMinulle soitti hiljattain sähkömyyjä. Kävin hänen kanssaan saman tahtojen taistelun kuin muidenkin puhelinmyyjien kanssa: minä yritin vakuuttaa hänet siitä, etten aio ostaa mitään, ja hä...
PakinaHelluntailainen, luteri­lainen ja baptisti ajoi­vat kerran autoillaan samalle parkkipaikalle. Aurin­ko paistoi ja autojen stereot huu­dattivat Hillsongia, Lutherin vir­siä ja mieskuorolauluj...
PakinaKevään tullen evankelistakin herää talviunilta. Markon matkassa -teokseen kootut kokemukset herättelevät jopa evankelistaa itseään.
PakinaLuulin pitkälle aikuisikään, että olen järjestelmällinen ihminen. Vasta elämänko­kemuksen karttuessa tajusin, että kyse on harhasta, jonka taustal­la on yritys sovittaa itsensä jo lapsuudess...
PakinaOli huhtikuun en­simmäinen sun­nuntai, kun Jeesus kuuli Ala-Kattila­mäen helluntaiseurakunnan veisun taivaastaan. Laulu kutsui: ”Sua odotan, jo saa­vu, Herra!” Jeesus nousi ja sanoi, että he...
PakinaUimaseuramme syntyi Jyväskylässä vuonna 1985. Aluksi muutamat meistä seurakunnan veljistä ko­koonnuimme paikalliseen uima­halliin vain satunnaisesti. Sitten perjantai-illoista muodostui joka...
PakinaJuttelin junassa vierusto­verin kanssa eläimistä, joita emme haluaisi lem­mikiksi. Minä en halunnut hämä­häkkiä, koska en uskaltaisi käsi­tellä sitä, eikä hän halunnut kar­vatonta kissaa....
PakinaEräs tuttavani osti karkkipussin, jossa piti olla muutamaa erilaista karkkilaa­tua. Kun hän aikoi nauttia ostoksensa, kävi ilmi, että yksi laatu puuttui kokonaan, vaik­ka se oli esitelty pu...
PakinaPitkällisen pohdinnan jäl­keen minä ja mieheni päätimme luopua aja­tuksesta, että kotonamme kuu­luisi pienten jalkojen tepsutusta, toisin sanoen leikkauttaa nart­tukoiramme. Alma ei tulevast...
PakinaRauhaa, rakkaat kanssapuhdista­jat, ja sydämelli­sesti tervetuloa rikkaviljan kitki­jöiden seminaariin! Ottakaa esiin Raamattunne – olihan kaikilla oi­kea käännös? Tällä kertaa harjoit­telem...
PakinaUseimmat ihmiset nautti­vat nukkumisesta. Joilla­kin tosin on nukahtamis­vaikeuksia. Toiset taas eivät ehdi aina edes avata iltalukemistaan en­nen kuin jo kuukahtavat höyhen­saarille. Minä k...
PakinaPakinan kirjoittaminen kuuluu lempipuuhiini, ja aiheet syntyvät mel­ko helposti. Kun tiedän, että kir­joitusvuoro lähestyy, jokin teema alkaa puhutella tai mieleen nou­see muisto, josta huom...
PakinaUskonto, toisin kuin ennen, on nykyisin arka ja hienotunteisuutta vaativa keskustelunaihe. Kansanperintönä vaikuttanut vakaumuksen siirtäminen uudelle sukupolvelle ei enää onnistu, tai a...
PakinaEn itse muista tätä tilannetta, mutta äitini muistaa. Olin alle kouluikäisenä kaupassa hänen kanssaan. Mieleni teki nakkeja, ja sanoin sen ääneen. Äiti oli sitä mieltä, että nakkeja ei...
PakinaKun vaimoni Tarja täytti 30 vuotta, meidän tuolloin nelivuotias Johannes-poikamme kauhisteli asiaa tokaisten spontaanisti äidille: ”Kolmekymmentä vuotta! Äiti, voi olla, ettet enää kaua...
PakinaTein tuon viereisellä sivulla olevan reformaattoritestin, ja lopputulos puhui lahjomatonta kieltään: kaksi vastausta lähensi minua E. Rotterdamilaisen suuntaan, neljä näkemystäni Lutheri...
PakinaOlen kerännyt kirjahyllyyni vanhoja avioliittoon ja perhe-elämään liittyviä oppaita, joiden lukeminen on nykyaikaiselle naiselle sekä hyödyllistä että viihdyttävää. Kokoelmani tähti on Veronica Dengel...
PakinaMeillä oli tapana käydä yhdessä kahvilla. Saatoimme usein istua pitkän tovin hiljaa. Pyörittelimme höyryäviä kuppeja hiljaa käsissämme ja kuuntelimme kadulta tulevaa puheensorinaa ja lii...
PakinaOnnellinen parisuhde vaikuttaa kaikkeen hyvinvointiin. Se näyttäisi vaikuttavan myönteisesti jopa ihmisen terveydentilaan. Ollakseen onnellinen parisuhteessa ihmisen tulisi olla tasapain...
PakinaViime kerralla (RV 34/2017) kirjoitin pieleen menneistä lomaodotuksista, kun kaivattu Suomi-lomani meni penkin alle. Tai paremminkin penkin päälle, jolle kaaduin liukkaassa kylpyhuoneess...
PakinaTilivelvollisuuden määritelmä on joko vapaaehtoisesti tai pakosta tehty sopimus raportoida tekemisistään jollekin taholle. Tilivelvollisuudesta on hyötyä niin työyhteisöissä kuin yksityi...
PakinaAmerikkalainen aikakauslehti pyysi lukijoitaan kertomaan, mitkä sanat lohduttivat ja rohkaisivat heitä eniten ja mitä he ennen muuta kaipasivat saada kuulla. Vastauksia kyselyyn tuli tuh...
PakinaMilloin ihminen oikeasti kehitti kiireen? Olemmeko aina juosseet kellon perässä ja suunnitelleet päivän menot minuuttien tarkkuudella? En oikein usko.


Teolli...
PakinaMinulla on kirjahyllyssäni Käytöksen kultainen kirja. Viimeksi käytin sitä rinkantestausretkellä lisäpainona yhdessä teoksen Anatomiaopas taiteilijalle kanssa. Ne kuuluvat kirjastoni painavimpiin opuk...
Pakina"Ottakaa huomenna vaihtovaatteet mukaan. Harjoittelemme pelastautumista, ohjaaja sanoi.
Melontakurssille ilmoittautuessa ei jostain syystä ollut tullut mieleen, että siellä joutuisi uppeluksiin. Jo...
PakinaSana masentunut merkitsee lamautunutta, apeaa, alakuloista, tukahtunutta, alistuvaa, hiljaista ja nöyrää. Se tulee sanajuuresta, joka tarkoittaa väsymistä, uupumista, pulaan tai hätään jo...
PakinaKun pikkusisko nappaa viisivuotiaalta veljeltään värityskynät, veli parkaisee: "Anna tänne!"


Kun sisko ei tottele huudosta huolimatta, veli kopauttaa siskoa kippiautolla p...
PakinaKylväjä lähti kylvämään. Kun hän kylvi, siemenet putosivat varsinaissuomalaiseen savimaahan, joka on kuivana kovaa kuin kivi ja märkänä kelpaisi ruukkujen muovailuun. Syövätkö linnut jy...
PakinaMuutama vuosi sitten olin aamiaisella helsinkiläisessä kahvilassa. Nuori miestarjoilija oli parhaillaan keräämässä astioita pöydistä, kun hän yhtäkkiä pysähtyi kohdallani.


–...
PakinaOsallistuin teini-ikäisenä valtakunnalliseen naisvoimistelutapahtumaan, jossa ryhmäni yöpyi helsinkiläisellä koululla. Illalla paikkoja tutkiessani huomasin, että rappukäytävästä pääsee k...
PakinaKevät on luovuuden aikaa, jolloin aloitan uuden kirjan kirjoittamisen. Niin tänäkin vuonna pistin kuudennentoista teoksen tulille. Tunne on juhlava, kun saan kirjoitettua ensimmäiset rivit. Se on neit...
PakinaMinusta tuli viime syksynä ensimmäistä kertaa kummitäti. Kummin tehtäviin kuuluu paitsi olla turvallinen aikuinen ja lapsen kaveri myös tukea tämän kristillistä kasvatusta. Aloinkin heti katsella last...
PakinaSeurakuntakentässä näkemykset tuppaavat liian usein ajautumaan vastakkainasetteluksi. Hengellisen ympäristön strateginen ajattelu onkin jakanut yllättävän paljon mielipiteitä johtoportaissa. Joidenkin...
PakinaToimituksessa mietittiin juttuideoita ystävänpäivän tienoille. Ehdotin koiran ja ihmisen ystävyyttä.

”Voiko koiran tapauksessa puhua ystävyydestä?” työkaveri mietti.

Ihmisparka, joka et...
PakinaMies se tulee räkänokastakin muttei tyhjän naurajasta. Tämän perusteettoman perisuomalaisen aasinsillan kautta siirrymme juoheasti tyhjännaurajiin.

Ateistit ja skeptikot ovat vuosien varrella a...
PakinaMoni ikätoverini on traumatisoitunut lapsena elokuvasta Kuin varas yöllä. Itselläni ei ollut tilaisuutta nauttia kristillisestä kasvatuksesta tältä osin, mutta aikuisiällä jouduin tekemisiin ihan oike...
PakinaNäin sanoo flegmaattinen ja yksinkertainen kalifi Harun-el-Pullah Ahmed Ahne -sarjakuvassa yksinvaltiaan auktoriteetillaan.

Ei ollenkaan huono idea, kyllä minäkin haluan olla hyvä. Ja kun oikei...
PakinaAlakouluikäisenä kiinnostuin rukoilemisesta. Olin oppinut äidiltä Isä meidän -rukouksen, mutta halusin viedä homman seuraavalle tasolle. Kokosin jakkaralle kotialttarin ja asettelin sille kaikki aihep...
PakinaNuorena kävin ystävieni kanssa tutustumassa tukholmalaisen seurakunnan sunnuntaikokoukseen. Tila sijaitsi syvällä ison rakennuksen uumenissa, jonne kuljettiin pitkien käytävien kautta. Seurakunta oli...
PakinaMinulla ei ole hallussani kovin monia perinteisiä aikuisuuden merkkejä. Olen naimisissa, mutta lapsia ei ole. On vakityö muttei asuntolainaa, autoa tai edes ajokorttia. Koira on sentään puoliksi kulta...
Pakina"Miksi meidän pitää olla niin köyhiä? Miksei meillä ole ikinä rahaa?! Jos mä voittaisin lotossa, niin mulla olis kaikkea!"

Näihin kysymyksiin vuosia sitten yksi lapsista halusi vastauksia – ja...
PakinaOlo on vähän kuin helluntaiepistolasta: kuulen ympärilläni puhuttavan innokkaasti vaikka mitä kieliä. On harmaa, lokakuinen päivä, ja bussillinen turvapaikanhakijoita Tornion raja-asemalta on saapunut...
PakinaRaamattu puhuu asenteesta yllättävän paljon. Ei suoranaisesti sillä nimellä, mutta selvästi siihen viitaten. Pelkästään Hengen hedelmästä ja lihan teoista kertovassa osuudessa voidaan sanoa, että asen...
PakinaSeuraavan 50 vuoden aikana ennustetaan Suomen ilmaston muuttuvan Unkarin ilmaston kaltaiseksi. MTV3:n uutisissa asiaa pidettiin hälyttävänä, luonnonkatastrofin kaltaisena peikkona:

”Ilmastonmuu...
PakinaHavahduin tänä kesänä siihen, etten ole pitkään aikaan ollut häissä. Suomalainen avioituu keskimäärin kolmikymppisenä, mutta tuttavapiiriini kuuluu paljon perinteisesti ajattelevia kristittyjä...
PakinaJoku joskus ja jossakin varmaan kiukutteli, kun hänen kaverinsa ei ollut samaa mieltä jostakin. Silloin hän keksi hienon fraasin, jota voi käyttää aina, kun tuntee olevansa alakynnessä eikä tiedä mite...
PakinaTapasin Andrén, kun vaelsin Espanjassa camino-reitillä. Olin tullut Mansilla de las Mulasin kaupunkiin ja ajatellut jäädä yöksi, mutta majatalo oli täynnä. Sanoin voivani nukkua lattialla, mihin majat...
PakinaViime syksynä Facebookissa kiersi negatiivisuushaaste. Siinä piti viikon ajan joka päivä kirjoittaa kohtaamistaan harminaiheista.

Otin haasteen innostuneena vastaan: lopultakin pääsen hyödyntäm...
PakinaJeesuksen vertauksessa isä järjestää juhlat kotiin palanneelle lapselleen, joka on menettänyt omaisuutensa ja maineensa. Tuhlaajapoika saa uudet vaatteet, sormuksen sormeensa ja vasikanpaistia pitopöy...
PakinaElämä yllättää! Jouduin jäämään täydestä työvauhdista sairauslomalle 24. helmikuuta viime vuonna. Syynä oli herra Parkinsonin muutto huusholliimme. Hänen vaikutuksestaan en kyennyt enää toimimaan amma...
PakinaAikanaan kudoin mattoja. Ostin kerran kuteita tehtaan myymälästä ja sain ison säkin halvalla, melkein ilmaiseksi. Kuteet olivat sekaisin, ihan yhdessä mykkyrässä, ja ne oli kerittävä säie säikeeltä. S...
PakinaTodennäköisesti tietyt kirkolliset juhlapyhät ovat helluntailaisille yhtä vieraita kuin niin sanotuille tavallisille tallaajillekin. Syynä voi olla se, että kirkkopyhät eivät kiinnosta ja ne koetaan l...
PakinaHuomasin olevani hauska vuonna 2009 helatorstain tienoilla. Se tapahtui Ranskassa yhteiskristillisessä Taizé-yhteisössä, jonka päiväohjelmaan kuului pienryhmäkeskusteluita. Havahduin siihen, että aika...
PakinaKun olin kuusivuotias, naapuriini muutti kaksi hiukan minua vanhempaa sisarusta. Suhteemme alku ei ollut lupaava. En ole varma, oliko syynä lällättely kadun toiselta puolelta vai mikä, mutta joka tapa...
PakinaOlen pulassa. Tapanani on ollut jo vuosia lukea joka päivä Raamattua ja mielenkiintoista raamatunlukuopasta iltaisin nukkumaan mennessäni. Tapa on niin piintynyt, että esimerkiksi ennen ulkomaan matka...
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja
Tutkimus: Kutsumustyössä myös haittoja