Juuri sopiva tehtävä sinulle! – Suunnitellessaan elämäämme Jumala on johdonmukainen

"Itse en anna suurtakaan arvo nykyisin tarjolla oleville testeille, joiden avulla hengellisten lahjojen pitäisi selvitä. Ensinnäkin tällaiset tehtäväkaavakkeiden täyttämiseen perustuvat testit edellyttävät standardoimista, jossa ei oteta huomioon sitä, että Jumala toimii jokaisen ihmisen elämässä yksilöllisesti", kirjoittaja Rick Warren linjaa.
"Itse en anna suurtakaan arvo nykyisin tarjolla oleville testeille, joiden avulla hengellisten lahjojen pitäisi selvitä. Ensinnäkin tällaiset tehtäväkaavakkeiden täyttämiseen perustuvat testit edellyttävät standardoimista, jossa ei oteta huomioon sitä, että Jumala toimii jokaisen ihmisen elämässä yksilöllisesti", kirjoittaja Rick Warren linjaa.

Jumala ei antaisi meille synnynnäisiä kykyjä, tietynlaista luonnetta, hengellisiä lahjoja ja tietynlaista elämänkokemusta, ellei hän haluisi käyttää niitä. Opettelemalla ymmärtämään niitä viitta tekijää, joista me koostumme, voimme löytää Jumalan suunnitelman kohdallamme – sen tavan, jolla hän haluaa juuri minun palvelevan häntä. 

Jumala on muovannut ja muokannut sinua jotakin hengellistä tehtävää varten syntymästäsi saakka. Itse asiassa muovaaminen alkoi jo ennen kuin synnyit: 

”Sinä olet luonut minut sisintäni myöten, äitini kohdussa olet minut punonut. Minä olen ihme, suuri ihme, ja kiitän sinua siitä. Ihmeellisiä ovat sinun tekosi, minä tiedän sen. Minä olen saanut hahmoni näkymättömissä, muotoni kuin syvällä maan alla, mutta sinulta ei pieninkään luuni ole salassa. Sinun silmäsi näkivät minut jo idullani, sinun kirjaasi on kaikki kirjoitettu. Ennen kuin olin elänyt päivääkään, olivat kaikki päiväni jo luodut.”1 

 

Hengelliset lahjat 

Raamatussa opetetaan selvästi, että Jumala antaa kaikille uskoville tiettyjä lahjoja hengellisessä palvelustyössä käytettäväksi.2 Hengelliset lahjat ovat kuitenkin vain osa kokonaiskuvaa. Niitä korostetaan monesti liikaa toisten yhtä tärkeiden tekijöiden kustannuksella. Luontaiset, synnynnäiset kyvyt ovat nekin Jumalan lahja. Jumalalta ovat tulleet myös kokemuksemme ja luonteenominaisuutemme. Pyhän Hengen lahjojen perusteella voidaan päätellä Jumalan tahto uskovan hengellisen tehtävän kohdalla osittain muttei kokonaan.

 

 

     "Jumala ei käytä piparkakkumuottia, kun hän luo ihmisiä."

 

Useimmissa seurakunnissa opetetaan, että ihmisen hengellinen tehtävä selviää, kunhan hänelle selviää, mikä hengellinen lahja hänellä on. Minusta tässä asia on ymmärretty nurinpäin. Itse suosittelen aivan päinvastaista etenemistapaa: ihminen saa selville lahjansa kokeilemalla erilaisia hengellisen toiminnan muotoja. Se, missä ihminen on hyvä, selviää vasta sitten, kun hän alkaa palvella. Omasta hengellisestä tehtävästä ei välttämättä saa selvyyttä, vaikka lukisi kaikki saatavilla olevat kirjat, jotka käsittelevät tätä aihetta. 

Itse en anna suurtakaan arvo nykyisin tarjolla oleville testeille, joiden avulla hengellisten lahjojen pitäisi selvitä. Ensinnäkin tällaiset tehtäväkaavakkeiden täyttämiseen perustuvat testit edellyttävät standardoimista, jossa ei oteta huomioon sitä, että Jumala toimii jokaisen ihmisen elämässä yksilöllisesti. Esimerkiksi evankeliumin julistamisen lahja saattaa ilmetä meidän seurakuntamme jäsenen elämässä hyvin toisella tavalla kuin se ilmeni Billy Grahamin elämässä. Toiseksi on niin, että Uudessa testamentissa ei määritellä useimpia hengellisiä lahjoja, jotka siellä luetellaan. Niinpä nykyisin esiintyvät määritelmät ovatkin usein mielivaltaisia ja teoreettisia; ne ilmentävät yleensä lähinnä kunkin kirkkokunnan oppikäsityksiä. 

Kolmantena ongelmana on se, että mitä pidemmälle ihminen uskon tiellä etenee, sitä todennäköisemmin hänessä näkyy merkkejä useista lahjoista. Hänellä saattaa olla palvelijan sydämenlaatu tai hän saattaa uhrata avokätisesti, mutta molemmat johtuvat pikemminkin kristittynä kasvamisesta kuin siitä, että hänellä olisi palvelemisen tai antamisen lahja. 

Täytin nuorena hengellisiä lahjoja selvittävän testilomakkeen. Siitä selvisi, ettei minulla ollut muita lahjoja kuin marttyyriuden lahja! Mieleeni tuli: ”Hieno homma. Sitä lahjaa en pääsekään käyttämään kuin yhden ainoan kerran.” Olisin voinut testata itseni vaikka sata kertaa, ja silti minulta olisi saattanut jäädä huomaamatta, että lahjani ovat julistamisen ja opettamisen alueella. 

Oma armoitukseni ei olisi ikimaailmassa juolahtanut mieleeni, ellen olisi kokeillut julistamista. Jumalalta saamani lahja selvisi minulle vasta sitten, kun aloin vastata myönteisesti puhepyyntöihin ja näin seuraukset, ja kun muidenkin mielipiteet vahvistivat oman käsitykseni. 

 

Ihmisen sydän 

Raamatussa käsite sydän tarkoittaa ihmisen motivaation, halujen, mieltymysten ja taipumusten tyyssijaa. Ihmisen sydämestä riippuu, miksi hän sanoo, mitä sanoo, miksi hän tuntee, mitä tuntee ja miksi hän tekee, mitä tekee.3 

Jokaisen ihmisen sydän lyö yksilöllisesti, hiukan eri tavalla kuin toisten. Jumala on antanut jokaiselle ihmiselle myös yksilöllisen tunnepulssin, joka kiihtyy, kun joudumme tekemisiin itseämme kiinnostavien toimintojen, asioiden tai tilanteiden kanssa. Aivan luonnostaan jotkut asiat koskettava meitä syvemmältä kuin toiset. Toisista asioista olemme kiihkeän kiinnostuneita; sydämemme hehkuu niille, mutta toisista asioista emme piittaa tippaakaan.

 

      "Jonkun toisen jäljittely ei kuulu hengelliseen työhön."

 

Jumalalta saamamme taipumus, joka ohjaa mieltymyksiämme, on eräänlainen sisäänrakennettu suuntimisjärjestelmä. Se ratkaisee, mikä meitä kiinnostaa ja mistä saamme eniten tyydytystä. Se saa meidät menemään mukaan tiettyihin toimintoihin ja kiinnostumaan tietyistä asioista ja tilanteista. 

Luontaisia mieltymyksiä on syytä kuunnella. On kovin harvinaista, että ihminen loistaa jossakin sellaisessa, mistä hän ei nauti. Parhaita tuloksia saavuttavat useimmiten ne, jotka nauttivat siitä, mitä tekevät. 

Jumala on antanut ihmiselle synnynnäiset mieltymykset tarkoituksella. Ihmisen tunnepulssi kertoo hyvin paljon siitä, mitä suunnitelmia Jumalalla on hänen varalleen. Ihminen on saanut sydämensä Jumalalta, mutta sitä voi käyttää joko hyvään tai pahaan, itsekkäisiin tarkoituksiin tai Jumalan ja lähimmäisten palvelemiseen. Profeetta Samuel kehottaa: ”Palvelkaa aina Herraa kaikesta sydämestänne.”4 

 

Ihmisen kyvyt 

Kyvyt ovat luontaisia lahjoja. Joidenkin lahjakkuus on laadultaan sanallista. Tuntuu, että he alkavat puhua heti, kun ovat päässeet kohdusta. Toiset ovat lahjakkaita liikunnallisesti. He hallitsevat vartaloaan muita paremmin. Pelkällä valmennuksella ei kenestäkään tule Michael Jordania. Toisille taas numerot ovat helppoja. He ajattelevat matemaattisesti eivätkä käsitä, kuinka joku toinen ei ymmärrä matemaattisia kaavoja. 

Toisessa Mooseksen kirjassa on esimerkki siitä, miten Jumala antaa suunnitelmiensa toteuttamiseksi ihmisille viisautta ja ymmärrystä.5 Tässä tapauksessa oli kyse taiteellisista kyvyistä, joita käytettiin ilmestysmajan rakentamisessa. Minusta on ollut kiinnostavaa havaita, että musikaalisuutta ei mainita hengellisten lahjojen joukossa, vaikka se onkin luontainen kyky, jota Jumala käyttää ylistyksen hengen luomisessa. On myös kiinnostavaa, että Jumala antaa kyvyn hankkia vaurautta: ”Muistakaa Herraa, Jumalaanne. Hän yksin antaa teille voimaa hankkia vaurautta.”6 

Kun ihmiset selittävät, miksi he eivät ole mukana hengellisessä työssä, yksi yleisimmistä verukkeista on, että heillä ei ole tarvittavia kykyjä. Väite on täysin perätön! Monissa valtakunnallisissa tutkimuksissa on osoitettu, että keskivertoihmisellä on 500–700 taitoa. 

Varsinainen ongelma on kaksitahoinen. Ensinnäkin ihmisiä on jotenkin autettava tunnistamaan taitonsa. Useimmat ihmiset käyttävät kykyjä, joiden olemassaolosta he eivät ole tietoisia. Toiseksi ihmisiä on autettava löytämään kykyjensä mukainen tehtävä. 

Jokaisessa seurakunnassa on niitä, joiden kyvyt eivät ole käytössä. On niitä, jotka osaavat värvätä väkeä töihin, kaivaa esiin tietoja, kirjoittaa, tehdä puutarhatöitä, haastatella, mainostaa, koristella, suunnitella, osoittaa vieraanvaraisuutta, korjata, piirtää tai laittaa ruokaa. Nämä kyvyt eivät saa valua hukkaan. ”Myös palvelutehtäviä on monenlaisia, mutta Herra on sama.”7 

 

Ihmisen persoonallisuus 

On päivänselvää, ettei Jumala käytä piparkakkumuottia, kun hän luo ihmisiä. Hän rakastaa moninaisuutta. Hän tekee sisäänpäin kääntyneitä ihmisiä ja ulospäin kääntyneitä ihmisiä. Hän tekee ihmisiä, jotka haluavat asioiden pysyvän samalla tolalla, ja ihmisiä, jotka pitävät kovasti vaihtelusta. Hän tekee toisista ajattelevia ja toisista tuntevia. Hän tekee ihmisiä, jotka ovat tehokkaimmillaan työskennellessään yksin, ja ihmisiä, jotka ovat tehokkaampia, kun toimivat ryhmässä. 

Raamatussa on runsaasti todisteita siitä, että Jumala käyttää erilaisia luonnetyyppejä. Pietari oli sangviinikko, Paavali puolestaan koleerikko ja Jeremia ilman muuta melankolikko. Kun tarkastelee Jeesuksen valitsemien kahdentoista opetuslapsen luonne-eroja, on helppo ymmärtää, että heidän välillään oli luonnetyypistä johtuvia ristiriitoja. 

Hengellisessä työssä ei ole oikeaa eikä väärää luonnetyyppiä. Kaikenlaisia persoonallisuuksia tarvitaan tasapainottamaan seurakuntaa ja antamaan sille makuvivahteita. Maailma olisi todella tylsä paikka, jos kaikki maistuisi vaniljalta. Onneksi ihmisissä on enemmän vivahteita ja vaihtelua kuin jäätelöissä. 

Ihmisen persoonallisuus vaikuttaa siihen, miten ja missä hän käyttää hengellisiä lahjojaan ja kykyjään. Kahdella ihmisellä saattaa esimerkiksi olla evankeliumin julistamisen lahja, mutta jos toinen on hiljainen ja toinen ulospäin suuntautunut, ilmenee lahja eri tavalla. 

Puutöitä tehneet tietävät, että puun työstäminen käy helpommin pyynsyiden suuntaan kuin niitä vasten. Jos taas ihminen pakotetaan tehtävään, joka ei sovellu hänen luonteenlaadulleen, on tuloksena kireyttä ja viihtymättömyyttä; työ vaatii ylimääräistä ponnistelua ja kuluttaa voimia tavallista enemmän, eikä toivottuja tuloksia synny. Siksi jonkun toisen jäljittely ei kuulu hengelliseen työhön. Persoonallisuuserot estävät jäljittelyn. Jumala on tehnyt sinusta sellaisen kuin olet! Toisten esimerkistä voi kyllä ottaa opiksi, mutta opetukset on suodatettava oman persoonallisuuden läpi. 

Palvellessaan Jumalalta saamansa luonteenlaadun mukaisesti ihminen saa kokea tyydytystä, ja silloin hänen työnsä kantaa hedelmää. Ihmisestä tuntuu hyvältä, kun hän tekee juuri sitä, mihin Jumala on hänet tarkoittanut. 

 

Ihmisen kokemukset 

Jumala ei anna kokemuksia turhaan. Roomalaiskirjeessä muistutetaan: ”Me tiedämme, että kaikki koituu niiden parhaaksi, jotka rakastavat Jumalaa ja jotka hän on suunnitelmansa mukaisesti kutsunut omikseen.”8 

Seurakunnassamme neuvotaan ihmisiä ottamaan huomioon viidenlaisia kokemuksia, jotka kaikki vaikuttavat siihen hengelliseen tehtävään, mihin meidät on tarkoitettu: koulu- ja opiskeluajan kokemukset (mieliaine koulussa), työelämän kokemukset (työpaikat, joista on pitänyt ja joissa on saavuttanut parhaat työtulokset), hengelliset kokemukset (merkittävimmät tai ratkaisevimmat kokemukset jumalasuhteen kannalta), kokemukset hengellisessä työssä (aikaisemmat palvelutehtävät), tuskalliset kokemukset (ongelmat ja vaikeat kokemukset, joista on opittu jotakin). 

Jumala on viisaudessaan muovannut meidät omia tarkoitusperiään varten, ja siksi emme saisikaan olla siitä vihaisia hänelle tai kieltäytyä hyväksymästä lopputulosta. ”Ihmisparka, mikä sinä olet arvostelemaan Jumalaa? Kyllä kai savenvalajalla on oikeus tehdä samasta savesta toinen astia arvokasta ja toinen arkista käyttöä varten?”9 Me emme saisi yrittää muovata itseämme jonkun toisen kaltaiseksi, vaan meidän tulisi riemuita siitä, että Jumala on muovannut meidät juuri sellaisiksi kuin olemme. 

Ihminen on tehokkaimmillaan hengellisessä työssä ja hän saa siitä suurinta tyydytystä silloin, kun hän käyttää hengellisiä lahjojaan ja kykyjään siinä työssä, mihin hänen sydämensä häntä kehottaa, ja tavalla, missä hänen persoonallisuutensa ja elämänkokemuksensa pääsevät parhaiten oikeuksiinsa. Kun hän on oikealla paikalla, työkin on hedelmällistä. 

 

Rick Warren

 

 

Teksti on toimitettu ja löytyy kokonaisuudessaan kirjoittajan kirjasta Päämäärätietoinen seurakunta (Aika Oy, 1999)

 

Viitteet: 1) Ps. 139:13–16. 2) 1. Kor. 12; Room. 8; Ef. 4. 3) Matt. 12:34; Ps. 37:4; Sananl. 4:23. 4) 1. Sam. 12:20. 5) 2. Moos. 31:3. 6) 5. Moos. 8:18. 7) 1. Kor. 12:5. 8) Room. 8:28. 9) Room. 9:20–21.

 Opetus
40/201

Opetus10.4.2024 | Wosenu-Bacha Dandena


1800-luvun lopulta lähtien kristityt ympäri maailmaa ovat työskennelleet kristittyjen yhteyden puolesta. On pidetty kirkolliskokouksia ja muodostettu...
Opetus1.4.2024 | Samuel Tedder
En lakkaa ihmettelemästä sitä, että täältä pienestä maasta Pohjolassa – maailman näkökulmasta laidalta – Jumala on ihmeellisesti lähettänyt ihmisiä antamaan itsensä j...
Opetus27.3.2024 | Samuel Tedder


Juutalaisten pääsiäisjuhlan heprealainen nimi pesah tarkoittaa ohi kulkemista. Nimi tulee siitä, että pääsiäisyönä Jumalan lähettämä tuomion enkeli kulki Egyptin...
Opetus24.3.2023 | Janne Saarela
Pitkäperjantain murhe vaihtui kolmannen päivän aamuna hämmästykseen ja riemuun, kun Jeesuksen hauta löydettiin tyhjänä. On mahdollista listata kuusi vankkaa tosiasia...
Opetus13.3.2024 | Merja Hakala
Sitten Jeesus nousi vuorelle. Hän käski luokseen ne, jotka hän oli valinnut, ja he lähtivät hänen mukaansa. Nämä kaksitoista Jeesus kutsui olemaan kanssaan lähettääks...
OpetusDaniel Hug | 6.3.2024
Kuulemme usein kertomuksia siitä, kuinka ihmiset löytävät Jeesuksen ja heidän elämänsä muuttuu. Jotkut tulevat uskoon dramaattisesti ja näkyvästi, kuten esimerkiksi Juokse, p...
Opetus29.2.2024 | Onni Haapala
Kamelinkarvoihin pukeutunut ja villimehiläisten hunajaa ravinnokseen syönyt profeetta Johannes Kastaja kulki Jeesuksen edellä julistaen: Kääntykää, sillä taivasten va...
Opetus14.2.2024 | Maarit Eronen

Istuin sängylläni. Olin alkanut harjoitella Jumalan äänen kuuntelemista niin, että kirjoitin päiväkirjaani kysymyksiä. Sitten tarkoitukseni oli kuunnella ja kirj...
Opetus4.2.2023 | Anniina Jakonen
Raamattua voi hyvällä syyllä sanoa bestselleriksi ja klassikoksi, sillä se on maailman myydyin, levinnein, siteeratuin ja käännetyin kirja. Tilastojen mukaan koko R...
Opetus30.1.2024 | Gordon D. Fee, Douglas Stuart
Nuoruudessamme tutustuimme Raamattuun niin, että siitä luettiin vain yksittäisiä jakeita tai osia ja näin etsittiin Jumalalta ”päivän sanaa”. Ajatelt...
Opetus11.1.2024 | Christian Knorr


Millä tavalla miellämme Jeesuksen? On hyvä pysähtyä miettimään, mitä hän kertoi itsestään. Edellisessä osassa pureuduimme siihen, mitä tarkoittaa, että...
Opetus5.1.2023 | Christian Knorr, Friedhelm Holthuis


Raamatussa kuvataan useita ajanjaksoja, jolloin ihmiset joko ryhmänä tai yksilöinä erottautuivat keskittymään Jumalaan ja omistautumaan...
Opetus4.1.2023 | Juan ja Katja Castillo

Palstalla vastataan kerran kuussa lasten teologisiin kysymyksiin.Miksi Jeesuksen piti kuolla? – Iisak, 8 v.
Miksi J...
Opetus20.12.2023 | Elina Rautio
Huoneessa kaikuu kimeä itku. Kippuralle koukistuneet jalat ja kädet heiluvat ilmassa, pikkuruinen suu hamuaa ruokaa. Vauvan olemus rauhoittuu, kun äiti kietoo lapsen...
Opetus5.12.2023 | Anssi Tiittanen


Raamatun yksi tärkeimmistä muutoskuvauksista on Israelin kansan muuttuminen erämaavaelluksen jälkimainingeissa muukalaisista omistajiksi.
Muukalaisuusidentite...
Opetus30.11.2023 | Gordon D. Fee, Douglas StuartTehdäänpä seuraavat asiat selviksi: Raamattu ei ole pelkästään jokin jumalallinen ohjekirja. Se ei ole kultakaivos lupauksista, joihin tulee uskoa, eikä se ol...
Opetus21.11.2023

Raamatun lehdillä profeetta Elia tupsahtaa näyttämölle ilman juuri minkäänlaista esittelyä. Tiedämme hänestä kuitenkin jotain hyvin tärkeää: Elia palvelee Israelin Jumalaa (engla...
Opetus15.11.2023 | Elina Rautio

Kuuntele opetuskirjoitukseen liittyvä lyhyt videoalustus tästä.Varmasti jokainen uskova on kokenut elämässään vaiheita, joll...
Opetus7.11.2023 | Anniina Jakonen
Onnelliset, aina kuolemaan asti niin myötä- kuin vastoinkäymisissä kestävät avioliitot tuntuvat käyvän yhä harvinaisemmiksi. Myös muut lähi-ihmissuhteemme kokevat...
Opetus1.11.2023 | Onni Haapala
Te olette maailman valo. Ylhäällä vuorella oleva kaupunki ei voi olla kätkössä. Eikä lamppua sytytetä ja panna vakan alle vaan lampunjalkaan, ja niin se l...
Opetus1.11.2023 | Juan & Katja Castillo, Lari Launonen, Miika Tolonen


Miksi Jeesus loi kivun? – Lukas, 4 v.

Kipu on elimistön tapa hälyttää, että jokin on vikana. Ju...
Opetus26.10.2023 | Samuel Kuusela
Ja minä näin uuden taivaan ja uuden maan; sillä ensimmäinen taivas ja ensimmäinen maa ovat kadonneet, eikä merta enää ole. Ja pyhän kaupungin, uuden Jerusalemin, m...
Opetus20.10.2023 | Ville Anttila
Nämä ovat myös ne kaksi asiaa, joihin keskittymällä tullaan paremmin voivaksi yhteisöksi. Kaksisuuntainen rakkaus on siis sekä hedelmä että juuri.
...
Opetus13.10.2023 | Tanja Närhi
Jumalalla on missio tässä maailmassa, ja teologiassa sitä kutsutaan termillä missio Dei. Tämä Jumalan missio lävistää koko Raamatun, ja sen päämäärä on Kristuksen ris...
Opetus2.10.2023 | Martti Ahvenainen
Joskus sanotaan, ettei meidän tarvitse seurata aikoja vaan keskittyä pelkästään evankeliointiin. Aikojen seuraaminen ei kuitenkaan estä evankeliointia, päinvasto...
Opetus1.10.2023 | Juan ja Katja Castillo


Miten Jeesus voi olla niin ihmeellinen? – Beata, 7 v.

No niinpä, Beata! Jeesus on tyyppinä parasta, mitä meille ihmisille on annettu. J...
Opetus27.9.2023 | Tomi Kuosmanen
Viime kuukausina yhteiskunnallinen keskustelu on laittanut meidät ajattelemaan, mitä on erilaisuuden hyväksyminen ja mitä rasismilla tarkoitetaan. Moni meistä laitt...
Opetus16.9.2023 | Juhani Karvinen
Ihmisillä on yleensä jonkinlainen käsitys Jumalasta ja Jeesuksesta, mutta kun aletaan puhua Pyhästä Hengestä, he eivät yleensä ymmärrä, mistä on kysymys. Jotkut al...
Opetus6.9.2023 | Niilo Närhi
On vaikuttavaa lukea Jumalan sytyttämien lähetysihmisten maailman valloittamiseen tähtääviä sitaatteja. Yksi aikansa ihmisiä haastaneista oli Oswald J. Smith, joka peru...
Opetus5.9.2023 | Miika Tolonen, Lari Launonen


Miika ja Lari ovat isiä, raamattukoulun opettajia ja teologian tohtoreita (eli ovat opiskelleet paljon Raamattua). He vastaavat mielellään...
Opetus31.8.2023 | Tuula Palola
Päästyään luvattuun maahan Israelin ”kansa palveli Herraa Joosuan koko elinajan ja niiden vanhinten koko elinajan, jotka elivät vielä Joosuan jälkeen” (Tuom. 2:7)...
OpetusMarko Jauhiainen | 22.8.2023
Seurakuntayhteyden kannalta haitallisten ongelmien saralla oman osa-alueensa muodostavat tapaukset, joissa ihailtu, näennäisesti Jumalan vahvassa johdossa ja siunaukse...
OpetusSamuel Kuusela
Jumalan valtakunta on hyvin erilainen kuin maalliset valtakunnat. Vai ettekö tiedä, etteivät väärät saa periä Jumalan valtakuntaa? Älkää eksykö. Eivät huorintekijät, ei epä...
OpetusOnni Haapala | 15.8.2023
Miltä tuntuukaan saada uudet silmälasit! Näemme jälleen kirkkaasti, sillä näön puutteet on huomattu tarkastuksessa ja parannuskeinoksi on tehty oikeanlaiset silmälasit. Väl...
OpetusMilka Peltomäki | 23.7.2023


IK-opiston opettajat väläyttivät mielenkiintoisimpia nostoja kursseiltaan Juhannuskonferenssin vieraille. Opiston Areenalla pääsi seuraamaan lyhyitä nä...
OpetusOnni Haapala | 21.7.2023
Kukin Paavalin kuvaama varustuksen osa saa hengellisen merkityksen; totuuden vyö, pelastuksen kypärä, hengen miekka, vanhurskauden haarniska, uskon kilpi ja alttiuden kengä...
Opetus18.7.2023 | Jon Dunn
Kun Jeesus Johanneksen evankeliumissa (luku 10) sanoi olevansa hyvä paimen, hän puhui aikansa uskonnollisille johtajille aiheesta, joka oli heille hyvin tuttu. Jeesuksen...
OpetusMartti Ahvenainen | 10.6.2023

Vesikaste kuuluu Kristuksen opin alkeisiin. Uudestisyntynyt kristitty tunnustautuu ja sitoutuu siinä uuteen elämään Jumalan tahdon mukaisesti. Kasteen jälkeen häne...
OpetusDavid Koontz | 1.6.2023

Raamattukouluaikoina teimme säännöllisesti piloja toisillemme. Kerran löysin myslini seasta koiranruokaa. Pitkän salapoliisityön jälkeen sain syyllisen selville ja kesku...
OpetusKatja Castillo (10.5.2023)
Poikani, kuule isäsi neuvoja, älä väheksy äitisi opetusta, ne ovat seppele hiuksillasi, ketju kaulaasi koristamassa.1
Sananlaskujen kirjan ensimmäisestä luvussa...
OpetusTanja Närhi
Ihminen on kaikkina aikoina etsinyt elämäänsä johdatusta ja suuntaa valintoihinsa. Muinaisessa Mesopotamiassa tulevaisuutta ennustettiin uhrieläinten maksasta. Enteitä, tähtikartt...
OpetusHarri Kröger


(18.4.2023) Daavid, Iisain poika ja kuningas Salomon isä, syntyi ja kasvoi Betlehemissä, kunnes koitti aika astua Jumalan valmistamaan suunnitelmaan...
OpetusTanja Närhi
(11.4.2023) Jeesus antoi oppilailleen tehtävän viedä hyvä uutinen kaikille kansoille, mutta hän kielsi heitä lähtemästä liikkeelle, ennen kuin he olivat saaneet taivaasta voiman v...
OpetusTanja Närhi
Jeesus antoi oppilailleen tehtävän viedä hyvä uutinen kaikille kansoille, mutta hän kielsi heitä lähtemästä liikkeelle, ennen kuin he olivat saaneet taivaasta voiman varustukseksi...
OpetusMatti Kankaanniemi (29.3.2023)


Liikkeen vainoojasta sen aktiiviksi kääntynyt tarsolainen fariseus Saulus toteaa 50-luvun puolessavälissä Jeesuksen kuolemasta ja ylösnousemuksesta: ”Ol...
OpetusSara Saarela
Paavali kehottaa Galatalaiskirjeessä: ”Jos me Hengessä elämme, vaeltakaamme myös Hengessä” (5:25).1 Paavalille Pyhä Henki ei ole sivuseikka tai jonkinlainen lisä, vaan se on se t...
OpetusNiilo Närhi
(16.3.2023) Joosefin ja hänen perheensä vaiheisiin Ensimmäisen Mooseksen kirjan loppuosassa on käytetty peräti neljätoista lukua.1 Se viestittää, että kertomus sisältää jotain aja...
OpetusVille Kalaniemi


(7.3.2023) Nuori tai muuten ylivirittynyt usko voi nähdä paholaisia sielläkin, missä niitä ei välttämättä ole. Toisaalta monille Sielunvihollisen rooli on kutistunut j...
OpetusLassi Mäkinen
(1.3.2023) Jumala loi kaiken shalom-tilaan. Vallitsi täydellinen rauha, turva, hyvinvointi, terveys ja eheys. Syntiinlankeemuksessa tämä rikkoutui, ja yhä edelleen synti rikkoo...
OpetusSara Saarela
(22.02.2023) Maailmassamme on tarjolla monenlaisia kertomuksia siitä, keitä me olemme, mikä on elämän tarkoitus, miten maailma on tullut olemaan ja niin edelleen. Jeesuksen seura...
OpetusVille Kalaniemi
Kristikunnalla on paastoon liittyvä rikas hengellinen perintö. Paasto oli osa Mestarimme elämää. Se kuului tärkeänä osana ensimmäisten kristittyjen ja alkuseurakunnan elämänta...
OpetusEsko Matikainen
(2.2.2023) Apostoli Paavali kirjoittaa Jumalan salaisuudesta: ”Mitä silmä ei ole nähnyt eikä korva kuullut, mikä ei ole ihmisen sydämeen noussut, minkä Jumala on valmistanut niille,...
OpetusSara Saarela
Seurakunnissa kolmiyhteistä Jumalaa lähestytään usein Uuden testamentin, etenkin Jeesuksen, kautta. Tämä on hyvä tapa, koska Raamattu itse sanoo, että Poika Jumala näyttää Isä Ju...
OpetusElina Rautio
Kuka hän on, joka ajanlaskun sai alkamaan? Syrjittyjen viereen hän jäi istumaan. Kuka hän on, joka kertoi valtakunnasta, jossa jokainen on arvokas?
Nämä Iltan Kuka hän o...
OpetusRisto Huttunen
(30.12.2022) Tilaisuudessa, jossa tulin uskoon, koin suurta iloa, kun ymmärsin saaneeni suuren syntitaakkani anteeksi. Tuo ilo herätti minussa välittömästi halun antaa om...
OpetusAnniina Jakonen
Mitä tekoa me olemme? Miksi Jumala oli valmis näkemään ihmiskunnan puolesta niin suuren vaivan ja uhrauksen, että hän lähetti ainoan Poikansa kärsimään ja kuolemaan puolestamm...
OpetusLassi Mäkinen
The Passion of the Christ -elokuvan loppukohtauksessa Jeesuksen kuolinhetkellä taivaasta putoaa yksi pisara, kuin kyynel. Osuessaan maahan se saa maan järisemään ja te...
OpetusNina Kakriainen


Joskus uskoontulon yhteydessä voi olla helppoa ottaa vastaan Jeesus ja hänen anteeksiantonsa, mutta seurakunnan rooli jää ymmärtämättä. Siitäkin huolimatta, että Raama...
OpetusTomi Kuosmanen
Jos pappani Wiljam Kuosmanen olisi vuosikymmeniä sitten puhujamatkoillaan kehunut olevansa ylpeä vaimostaan, lapsistaan tai seurakunnastaan, palautevyöry olisi saattanut olla m...
OpetusSara Saarela


Jeesus käskee lähetyskäskyssä menemään kaikkialle maailmaan ja tekemään opetuslapsia. Juutalaisille opetuslapseus oli ilmiönä tuttu, olihan heidän keskuudessaan esimerkik...
OpetusJyrki Palmi


Kristityn elämässä on paljon kiusauksia ja koettelemuksia. Kiusauksia tulee joka päivä, ja ne voivat olla suuria tai pieniä, ulkoisia tai sisäisiä. Kiusaukset ovat melko y...
OpetusLari Launonen


Alkuvuodesta esikoispoikamme Huugo kuoli vajaan neljän vuoden iässä. Talven ajan toistuneet infektiot olivat tuhonneet valtaosan keuhkoista, jotka olivat harvi...
OpetusRon Mehl
Oletko koskaan kuullut kymmentä käskyä kuvattavan rakkauskirjeeksi, lempeän sydämelliseksi sanomaksi suoraan Jumalalta? Ehkä et. Kuitenkin olen tullut vakuuttuneeksi siitä, että käsk...
OpetusJuhani Karvinen
Paavali kirjoittaa Herrasta Jeesuksesta: ”Joka ei, vaikka hänellä olikin Jumalan muoto, katsonut saaliiksensa olla Jumalan kaltainen, vaan tyhjensi itsensä ja otti orjan muodo...
OpetusJanne Saarela
Jesajan kirjan luvusta 40 eteenpäin kansalla on tuplaongelma. Ensimmäinen ongelma on maallinen: kansan pitäisi palata takaisin omaan maahansa. Jumalan vastaus tähän haaste...
OpetusJanne Saarela


Jesajan kirjan tärkeyttä Raamatussa on vaikea liioitella. Teologialtaan teos on Vanhan testamentin Mount Everest, eikä liene sattumaa, että Uudessa testamentissa ainoast...
OpetusAnniina Jakonen
Yhdysvalloissa tehtiin eläinkoe, jossa tutkittiin hiirten motivaatiota ja kestävyyttä eri olosuhteissa. Aluksi hiiret jaettiin kahteen ryhmään. Ensimmäisen ryhmän hiiret laite...
OpetusLeevi Launonen
Seurakunnan täti ihmettelee uskovia nuoria, jotka ovat laittaneet kasvoihinsa lävistyksiä ja käsivarsiinsa näyttäviä tatuointeja. Yläkoululainen kertoo kotona, että Setan edust...
OpetusMarko Halttunen
Habakukin tunnuslause näkyy myös apostoli Paavalin julistuksessa Roomalaiskirjeen ensimmäisessä luvussa: ”Sillä minä en häpeä evankeliumia; sillä se on Jumalan voima, itse...
OpetusRick Warren
Pauli Parkkinen avasi Länsirannan seurakunnan kirkkoneuvoston kuukausikokouksen täsmälleen klo 19. ”Meillä on tänään pitkä asialista, joten on parasta, että aloitamme heti”, Pauli...
OpetusMatti Niemelä Herätyskristillisenä liikkeenä helluntailaisuutta kutsutaan toisinaan kokemus- tai ratkaisukristillisyydeksi. Helluntailiikkeessä korostetaan omakohtaista us...
OpetusAnniina Jakonen
Vuorisaarnassaan Jeesus kehottaa omiaan kokoamaan aarteita taivaaseen.1 Raamattu muistuttaa myös sen arvioinnista, mikä on Jumalan tahto, mikä on hyvää, hänen mielensä mukaist...
OpetusDavid Petts
Pyhän Hengen saamisen merkitys näkyy korostetusti siinä, että Paavali kysyy välittömästi Efesokseen saavuttuaan sieltä löytämiltään opetuslapsilta: Saitteko Pyhän Hengen, kun tuli...
OpetusNiilo Närhi
Danielin kirja jakautuu kahteen osaan. Ensimmäiset kuusi lukua sisältävät enimmäkseen Danielin ja hänen kolmen toverinsa kokemuksia. Luvut 6–12 sisältävät apokalyptisia näkyjä ja...
OpetusKlaus Korhonen
Vanhan liiton aikana siunaamiseen liittyi usein profeetallinen ulottuvuus. Siunaaja lausui sanoja, jotka olivat merkityksellisiä siunattavan henkilön tai kokonaisen...
OpetusAri-Pekka Niemelä
Kuten olemme huomanneet, raha on välttämätön osa luomisjärjestykseen kuuluvan tehtävämme toteuttamista. Rahan avulla voimme luoda k...
OpetusNiilo Närhi
Danielin kirjan kertomukset pakkosiirtolaisiksi joutuneiden nuorten juutalaispoikien rohkeudesta ovat puhutelleet ja innoittaneet Herraan turvaavia säilyttämään uskollisuutensa Ju...
OpetusJuhani Karvinen
Ihmiskunnan kulttuuripiirit ovat täynnä erilaisia jumalia. Esimerkiksi hindulaisuudessa jumalia tiedetään olevan miljoonittain. Maailmassa on kuitenkin olemassa kolme yk...
OpetusValtter Luoto
Kun Jeesusta tultiin vangitsemaan Kidronin puron toisella puolella olevasta puutarhasta, missä hän juuri tuolloin oleskeli opetuslastensa kanssa, ei Jeesus paennut,...
OpetusJouko Ruohomäki
Rukous on uhraamisen ohella vanhin jumalanpalveluksen muoto. Rukous on edelleen olennainen osa sekä yksilöllistä että yhteisöllistä jumalan...
OpetusElina Rautio
Kirjailija ja kirjallisuuden tutkija C.S. Lewis kertoo teoksessaan Ilon yllättämä (Kirjapaja 2013) uskoontulostaan. Hän kuvaa prosessia Jumalan väsytystaisteluksi, jossa ”Suuri K...
OpetusPetri Mäkilä
Ennen vanhaan käytettiin paljon niin sanottuja mannalappuja, joissa oli jokin raamatunlause. Lappuja poimittiin niitä täynnä olleesta astiasta. Väheksymättä yhtään lukijan mahdol...
OpetusAnniina Jakonen
Muutaman viime vuoden aikana meille on tullut valitettavan tutuksi koko maailmaa koskettava uhka, jota tuskin kukaan olisi toivonut. Ympärillämme tuntuu olevan jatkuvaa levott...
OpetusMarko Halttunen
Hesekielin aikainen suurvalta Babylon kuningas Nebukadnessarin johdolla oli aloittanut aggressiivisen laajentumispolitiikkansa kohti länttä. Se oli tehnyt ensimmäisen hyökkäyk...
OpetusElina Rautio
”Uuvuttaa. Mikään ei innosta. Tunnen itseni tarpeettomaksi marionetiksi, jonka tekemisillä ei ole mitään vaikutusta muihin ihmisiin. Silti täytyy vain painaa eteenpäin, koska eva...
OpetusJanne Saarela
Pietaria ei tunnettu alun perin Pietarina, vaan hän sai syntymänimekseen tuon ajan suosituimman juutalaisen miehen nimen, Simon. Myöhemmin Jeesus antoi hänelle aramean...
OpetusRisto Kauppinen
Pelastus on uskosta1; pelastus on parannuksen kautta2; pelastus on tunnustuksen kautta3; pelastus on uudestisyntymisen ja Pyhän Hengen uudistuksen kautta4; pelastus...
OpetusPekka Havupalo

Ne raamatulliset esimerkit paastosta, jotka ovat tutuimpia, tuntuvat nostavan paaston riman korkeuksiin, joihin on mahdotonta yltää. Jeesus oli syömättä neljäkymme...
OpetusNapoleon osoitti kerran Kiinan karttaa ja totesi: ”Siinä on nukkuva jättiläinen. Jos se joskus herää, sitä ei pysäytä mikään.” Näin on myös seurakunnan kohdalla.

Aktiivijäseniä
...
OpetusJoulun ja kaamoksen keskellä valot ilahduttavat ihmisten mieliä. Tunnelmaa ovat luomassa kuusen kynttilät, ikkunoissa ja talojen seinillä roikkuvat värivalot ja tietysti perinteiset kyn...
OpetusHalu tietää tulevaisuus on yleisinhimillinen. Esimerkiksi assyrialaiseen, noin vuodelta 2800 ekr. peräisin olevaan savitauluun on kaiverrettu sanat: ”Meidän maamme rappeutuu nä...
Opetus”Jalat pidän mullassa maailman, katseellani taivasta tavoitan –– ”, laulaa Pekka Simojoki laulussaan Kahden maan kansalainen.
Laulun sanat kuvaavat hyvin kristity...
OpetusSydän.Siellä se pompottaa hellittämättä sisällämme, päivin ja öin, ilman pieninta...
OpetusJumalanpalvelus on seurakuntaelämän keskus. Se ei ole vain yksi toimintamuoto toisten joukossa vaan pikemminkin sydän, josta virtaa uutta voimaa koko seurakunnan elämään. ...
OpetusIhminen tekee joka päivä tuhansia valintoja. Eri lähteiden mukaan päivittäisten päätösten määrä vaihtelee muutamasta tuhannesta aina 35 000:een saakka. Pelkästään ruokaa k...
OpetusUskova elää tässä ajassa katsellen kolmeen suuntaan – taaksepäin menneeseen, eteenpäin tulevaisuuteen ja näkymättömään maailmaan, jonka kautta Jumala hallitsee.

...
OpetusMies tuli uskoon herätyskokouksessa, jossa puhuja kehotti valvomaan lakkaamatta. Kolmen päivän päästä mies käveli saarnaajan juttusille ja sanoi, ettei hänestä olisi...
OpetusNykyisin ei taida olla kovinkaan muodikasta puhua uskoville vastoinkäymisten kestämisestä ja yleensä kestämisestä loppuun asti. Raamatussa...
OpetusJumalan Henki, Pyhä Henki, on ollut mukana kaikessa Jumalan toiminnassa. Luomistapahtumassa ”Jumalan henki liikkui vetten päällä”.1 Sen jälkeen lähti liikkeelle Jumalan luova sana.
I...
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja
Tutkimus: Kutsumustyössä myös haittoja