Isis – hirmutekoja islamin nimissä

Syyriassa ja Irakissa edelleen laajoja alueita hallussaan pitävä Isis poikkeaa normaaleista valtioista monella tavalla. Sen johtajat katsovat toteuttavansa alkuperäistä islamia, palanneensa tosi uskoon ja islamin ”juurille”, jolloin rajulla miekkalähetyksellä levitettiin islamia uskottomaan ympäristöön.

Samalla heidän tavoitteenaan on tehdä eräänlainen aggressiivinen uskonpuhdistus koko islamilaisessa maailmassa. Tässä asiassa Isisin uskontulkintaan sisältyy piirteitä, jotka erottavat sen muista väkivaltaisista jihadistijärjestöistä.

Kalifaatti, baya’ah ja takfir

Vuonna 2014 Isis valtasi Mosulin ja sen johtaja Abu Bakr al-Baghdadi piti käänteentekevän puheen, jossa hän julisti kadonneen islamilaisen kalifaatin perustetuksi ja ilmoitti olevansa wali eli maailman kaikkien todellisten muslimien johtaja. Islamilaisen kalifaatin walina hänellä on oikeus ja velvollisuus vaatia kaikkia muslimeja ympäri maailmaa tekemään baya’ahin eli uskollisuusvalan, Al-Baghdadi sanoi.

Hän myös kutsui tosi muslimeja muuttamaan kalifaattiin ja auttamaan ainoan todellisen Allahin tahdon mukaisen valtion rakentamisessa. Isisin opetuksessa kalifaatti on Jumalan suoman pelastuksen väline. Henkilö, joka ei tee baya’ahia Isisille, jää aina vajaaksi uskossaan ja Allahin palvelemisessa vaikka toimisikin muissa asioissa Koraanin mukaisesti.

Kalifaatin lisäksi Isisin erityispiirteisiin lukeutuu niin sanottujen takfir-tuomioiden voimakas käyttö. Takfir tarkoittaa vapaasti suomentaen toisen muslimin julistamista vääräuskoiseksi jumalanpilkkaajaksi.

Isis katsoo, että esimerkiksi maailman 200 miljoonaa shiiamuslimia ovat vääräuskoisia ja takfir-tuomion alaisia. Samoin jumalanpilkkaa ovat esimerkiksi äänestäminen demokraattisissa vaaleissa (vaikka henkilö olisi äänestänyt muslimia), partansa ajaminen tai länsimaisten vaatteiden käyttäminen, ja tuomio niistä on kuolema. Valtiollisella tasolla esimerkiksi YK:n jäseneksi pyrkiminen tarkoittaisi jonkun muun kuin Allahin auktoriteetin tunnustamista ja on Isisin mukaan synti, jota muut muslimimaat harjoittavat ja ovat täten vääräuskoisia.

Al-Baghdadin auktoriteettivaateet ja etenkin jumalanpilkkaajattelun soveltamistapa johtivat Isisin ja Al-Qaidan välirikkoon. Syyskuussa 2015 Al-Qaidan johtaja Ayman al-Zawahiri syytti ensimmäistä kertaa avoimesti al-Baghdadia kapinoinnista. Pitkään kytenyt välirikko oli helpotus Al-Qaidan ja Isisin liittoutumista pelänneille.

Pää kylmänä ja sydän lämpimänä

Samaan aikaan, kun lukemattomat syyrialaiset ja irakilaiset ovat lähteneet pakoon Isisin edustamaa islamin ääritulkintaa, yhteisön ehdottomuus on herättänyt vastakaikua maailmalla. Jopa kymmeniätuhansia muslimeja on lähtenyt Isisin hallitsemille alueille; monia myös Suomesta. Samalla osa baya’ahin tehneistä on jäänyt paikoilleen. Esimerkiksi Isisiin kytketyn Pariisin terroriiskun tekijöistä osa oli Euroopassa syntyneitä muslimeja.

Pariisin isku osoitti, miten pieni ryhmä voi sopia keskenään tämänkaltaisesta teosta ja toteuttaa sen ilman, että kukaan pystyy sitä estämään. Samalla paljastui luottamukselle perustuvien länsimaisten yhteiskuntien haavoittuvuus.

Lisäksi näyttää siltä, että tämänkaltaiset iskut johtavat kansanryhmien välisten epäluulojen ja jännitteiden lisääntymiseen ja toteuttavat Jeesuksen ennustusta siitä, miten viimeisinä päivinä ”kansa nousee kansaa vastaan”. Tässä tilanteessa kristittyjen tulee muistaa varoitus rakkauden kylmenemisestä (Matt. 24:12) ja pyrkiä pitämään pää kylmänä mutta sydän lämpimänä.


Jan Nummensalo

Kirjoittaja on apologiasta kiinnostunut vapaakirkollinen seurakunta-aktiivi Seinäjoelta.


null

OSASTOT
    Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
    Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
    Seurakuntien perustajille uusia verkostoja
    Tutkimus: Kutsumustyössä myös haittoja