Isis – hirmutekoja islamin nimissä

Syyriassa ja Irakissa edelleen laajoja alueita hallussaan pitävä Isis poikkeaa normaaleista valtioista monella tavalla. Sen johtajat katsovat toteuttavansa alkuperäistä islamia, palanneensa tosi uskoon ja islamin ”juurille”, jolloin rajulla miekkalähetyksellä levitettiin islamia uskottomaan ympäristöön.

Samalla heidän tavoitteenaan on tehdä eräänlainen aggressiivinen uskonpuhdistus koko islamilaisessa maailmassa. Tässä asiassa Isisin uskontulkintaan sisältyy piirteitä, jotka erottavat sen muista väkivaltaisista jihadistijärjestöistä.

Kalifaatti, baya’ah ja takfir

Vuonna 2014 Isis valtasi Mosulin ja sen johtaja Abu Bakr al-Baghdadi piti käänteentekevän puheen, jossa hän julisti kadonneen islamilaisen kalifaatin perustetuksi ja ilmoitti olevansa wali eli maailman kaikkien todellisten muslimien johtaja. Islamilaisen kalifaatin walina hänellä on oikeus ja velvollisuus vaatia kaikkia muslimeja ympäri maailmaa tekemään baya’ahin eli uskollisuusvalan, Al-Baghdadi sanoi.

Hän myös kutsui tosi muslimeja muuttamaan kalifaattiin ja auttamaan ainoan todellisen Allahin tahdon mukaisen valtion rakentamisessa. Isisin opetuksessa kalifaatti on Jumalan suoman pelastuksen väline. Henkilö, joka ei tee baya’ahia Isisille, jää aina vajaaksi uskossaan ja Allahin palvelemisessa vaikka toimisikin muissa asioissa Koraanin mukaisesti.

Kalifaatin lisäksi Isisin erityispiirteisiin lukeutuu niin sanottujen takfir-tuomioiden voimakas käyttö. Takfir tarkoittaa vapaasti suomentaen toisen muslimin julistamista vääräuskoiseksi jumalanpilkkaajaksi.

Isis katsoo, että esimerkiksi maailman 200 miljoonaa shiiamuslimia ovat vääräuskoisia ja takfir-tuomion alaisia. Samoin jumalanpilkkaa ovat esimerkiksi äänestäminen demokraattisissa vaaleissa (vaikka henkilö olisi äänestänyt muslimia), partansa ajaminen tai länsimaisten vaatteiden käyttäminen, ja tuomio niistä on kuolema. Valtiollisella tasolla esimerkiksi YK:n jäseneksi pyrkiminen tarkoittaisi jonkun muun kuin Allahin auktoriteetin tunnustamista ja on Isisin mukaan synti, jota muut muslimimaat harjoittavat ja ovat täten vääräuskoisia.

Al-Baghdadin auktoriteettivaateet ja etenkin jumalanpilkkaajattelun soveltamistapa johtivat Isisin ja Al-Qaidan välirikkoon. Syyskuussa 2015 Al-Qaidan johtaja Ayman al-Zawahiri syytti ensimmäistä kertaa avoimesti al-Baghdadia kapinoinnista. Pitkään kytenyt välirikko oli helpotus Al-Qaidan ja Isisin liittoutumista pelänneille.

Pää kylmänä ja sydän lämpimänä

Samaan aikaan, kun lukemattomat syyrialaiset ja irakilaiset ovat lähteneet pakoon Isisin edustamaa islamin ääritulkintaa, yhteisön ehdottomuus on herättänyt vastakaikua maailmalla. Jopa kymmeniätuhansia muslimeja on lähtenyt Isisin hallitsemille alueille; monia myös Suomesta. Samalla osa baya’ahin tehneistä on jäänyt paikoilleen. Esimerkiksi Isisiin kytketyn Pariisin terroriiskun tekijöistä osa oli Euroopassa syntyneitä muslimeja.

Pariisin isku osoitti, miten pieni ryhmä voi sopia keskenään tämänkaltaisesta teosta ja toteuttaa sen ilman, että kukaan pystyy sitä estämään. Samalla paljastui luottamukselle perustuvien länsimaisten yhteiskuntien haavoittuvuus.

Lisäksi näyttää siltä, että tämänkaltaiset iskut johtavat kansanryhmien välisten epäluulojen ja jännitteiden lisääntymiseen ja toteuttavat Jeesuksen ennustusta siitä, miten viimeisinä päivinä ”kansa nousee kansaa vastaan”. Tässä tilanteessa kristittyjen tulee muistaa varoitus rakkauden kylmenemisestä (Matt. 24:12) ja pyrkiä pitämään pää kylmänä mutta sydän lämpimänä.


Jan Nummensalo

Kirjoittaja on apologiasta kiinnostunut vapaakirkollinen seurakunta-aktiivi Seinäjoelta.

Teema
40/201

Teema10.11.2023 | Anniina Jakonen

Tamperelaiset ystävykset Milka Myllynen ja Mia-Carita Hahl ovat sitä ihmistyyppiä, jotka keksivät jatkuvasti uusia luovia ideoita ja käärivät aikailematta hihansa t...
TeemaEero Antturi
Kun Marko Selkomaa tuli uskoon 13-vuotiaana, hän koki hyvin pian Jumalan kutsuvan häntä saarnaajaksi ja lähetyssaarnaajaksi.
– Noita ilmaisuja silloin käytettiin, muistelee nyt 52-v...
TeemaKun Julius Kankkunen aloittaa elämäntarinansa kertomisen, kuulija ei voi olla nauliutumatta paikoilleen. Lapsuuden uskoontuloa seuraa toinen toistaan traagisempia tapahtumia: Ensin...
TeemaMegadethin Dave Mustaine ja Dave Ellefson, Brian Welch ja Reginald Arvizu Kornista, W.A.S.P.-yhtyeen Blackie Lawless ja Iron...
TeemaHyväosaisuus kasautuu myös parisuhdeasioissa. Köyhyys lisää eroriskiä.
TeemaSyviä kriisejä läpi käynyt pariskunta suosittelee vahvaa sitoutumista ja kommunikaatiotaitojen opettelemista.
TeemaAvioliittoleireille tullaan erilaisista tilanteista.
UutisetHuipputeknologia seuloo haitalliset yksilöt suuristakin väkijoukoista.
UutisetAnna Hellgrenin elämään vakava sairaus toi yksinäisyyden, mutta seurakunta on hänelle koti.
TeemaUudentyyppinen tapa tukea lapsia ja nuoria sai pilottikoululta hyvän palautteen.
TeemaFidan globaalikasvatustunnit tavoittavat vuosittain tuhansia oppilaita ja satoja opettajia.
TeemaLukijoiden maailma on otettu huomioon niin kampanjalehden tekstissä kuin kuvissakin.
TeemaYhteiskristillisen Uskovaiset nuoret -nettiyhteisön vastaava nuorisotyöntekijä Mikael Elmolhoda on saa­nut vuosien aikana tukevaa tuntumaa eri kristillisten pii­rien nuoriin.
...
TeemaMillainen on helluntainuori vuonna 2018? Nuoret kertovat siitä itse.
TeemaSeurakunnasta annetut eväät vaikuttavat siihen, kestääkö nuoren usko vai kaatuuko se kuin korttitalo
TeemaYstävän kuolema sai Milja Peuramäen ymmärtämään, ettei aina tarvitse olla vahva.
TeemaMasentunut ja uupunut voi olla turvallisella mielellä, sillä uskossa ei ole kyse siitä, mitä ihminen tekee.
TeemaEläköityneellä opettaja Juhani Happosella on tal­lessa kansioita, joihin on kertynyt yli 200 samaa aihet­ta käsittelevää lehtileikettä. Ne kertovat taistelusta, jon­ka hän kävi 1980-luvulla...
TeemaMielenterveysongelmien stigma on vähentynyt, mutta psykoosisairaudesta kärsivä ja hänen läheisensä jäävät yhä helposti yksin.
TeemaSeurakunta voi tarjota vangille kasvualustan yhteiskuntaan ja kiinnekohdan kristilliseen uskoon.
TeemaParhaat tulokset saavutetaan luottamuksellisilla ihmissuhteilla ja Jumalan voimalla, valtakunnallisilla vankilalähetyspäivillä todettiin.
TeemaHyvä Sanoma ry:n keräämillä lahjoitusvaroilla jaetaan tänäkin vuonna joulumuistaminen jokaiseen maamme vankilaan. Helluntaiseurakuntien vankilatyö välittää vankien luettavaksi yli tuhat Hyvä Sanoma -j...
TeemaIslamin mullan alta nousee paljon pieniä taimia. Jos meillä on hengellinen ilta, puolikuun maissa on vasta aamu.
TeemaLähi-idän kristityistä puhuttaessa tulee melko nopeasti esiin myös vaino. Islamilaisista yhteiskunnista ja lujista sukusiteistä juontava ilmiö tuli näkyväksi Suomessakin äskettäin, kun to...
TeemaTuleva maailmanlaajuinen verkosto tähtää uskon ja lähetysvastuun kasvuun.
TeemaUskoon tulleiden ja potentiaalisten johtajien omankieliset tilaisuudet vastaavat kristillisen arabiyhteisön tarpeisiin Suomessa.
TeemaMiten voisin muistaa maailman tarpeita mutta saada omanikin kuuluviin?
TeemaRukous merkitsee musiikkievankelistana toimivalle Jipulle elämän kantavaa voimaa. Tänä syksynä hän on saanut kokea niin pieniä kuin suuriakin ihmeitä.
TeemaMitkä ovat kolme tärkeintä esirukousvastaustasi? Neljä henkilöä vastaa.

Petri Viinikkala


1. Aikuisuuden kynnyksellä koetin elää hyvää elämää ja kelvata Juma...
TeemaHerra, osoita minulle tie ja tee minut halukkaaksi sitä vaeltamaan. Uskallettua on viipyä, ja vaarallista on jatkaa matkaa. Täytä siis minun ikävöimiseni ja osoita minulle tie.
TeemaKristuspäivä tuo tuhannet kristityt yhteen rukoilemaan.
TeemaMalmin Saalem -seurakuntaan kuuluvat Anneli ja Jorma Lahikainen ovat saaneet tehtäväkseen sytyttää rukoustulta ympäri Suomen.
UutisetKun kodissa on rakkauden ilmanala, homma toimii, Miko Puustelli sanoo.
TeemaLapsen menetys jättää ilmaan paljon kysymyksiä. Katkeruuden tilaan ei kuitenkaan pidä jäädä, Esko Mäkelä sanoo.
TeemaTerapeutti pystyy auttamaan, jos hän kykenee kokemaan saman särkymisen kuin asiakkaansakin.
TeemaOma muuttunut isä oli Rainer Frimanille tärkeä esikuva.
TeemaEsimerkkinä oleminen on nigerialaistaustaisen Samuel Okunoyen mielestä isyyden kulmakivi.
TeemaVasta kun seurakunta tajuaa rikkinäisyytensä, siitä voi tulla parantava yhteisö.
TeemaNoora Nätkin ei luule enää, että kaikkien tunteiden täytyy johtaa toimintaan.
TeemaHomoseksuaalisuuden syntyyn vaikuttavat monet tekijät.
TeemaLähtö ei tullut yllättäen. Silti sen jättämä kaipaus ja ikävä täyttävät sielun kuin sumea usva.
TeemaSururyhmässä on mahdollisuus tulla nähdyksi ja kuulluksi moninkertaisesti.
TeemaYhteistyössä ryhmien käynnistämiseen löytyivät myös riittävät resurssit.
TeemaOman lapsen kuolema on valtavan suuri menetys, jolla on kokonaisvaltaisia ja pitkäaikaisia vaikutuksia.
TeemaOnko evankeliointi koko seurakunnan tehtävä? Kenelle se oikein kuuluu? Miksi niin harvat innostuvat nykyisin evankelioimisesta? Ja mitä se oikeastaan käytännössä on?

...
TeemaMitä seurakunnan tulee ymmärtää maallistuneen nykyihmisen elämästä, jos haluaa tehdä Jeesusta hänelle tunnetuksi ja välittää hänestä aidosti?


– Kun teemme tämän...
TeemaEvankelioimisen suuria innovaatioita helluntailiikkeessä olivat 1900-luvun alkupuolella telttakokoukset ja kitarakuorot. Evankelioiva Hyvä Sanoma -lehti perustettiin sota-aikana. Pai...
TeemaEvankeliumi tavoittaa näinä päivinä yli miljoona maamme asukasta.
TeemaPunainen väri on vähentynyt tavoittavan työn tilannekartoituksessa. Suomen ainoa palkattu HS- yhteysevankelista löytyy Lapista.
TeemaHellevi Pasanen murehtii turhautuneiden seurakuntalaisten puolesta ja innostaa heitä viemään ilosanomaa toisille.
TeemaJumalan navigaattori ohjaa pyöräilijää tarkasti aivan oikeiden henkilöiden luo.
TeemaTuomo Rauma rohkaistui rukoilemaan sairaiden puolesta.
TeemaPirkko Eemola ymmärtää nyt, mitä Jumalan valmistamat teot tarkoittavat.
TeemaBilly Grahamin puheet suunniteltiin tarkkaan etukäteen. Avausiltaan sisältyi elokuvamainen kohtaus, jossa yksinäinen nainen veti väkijoukon liikkeelle.
TeemaKatolinen aktiivi kirjoitti avoimen kirjeen Suomen helluntailaisille, ja RV pyysi siihen vastineen. Yhteisöjen suhteissa kaikki ei ole sitä, miltä näyttää.
UutisetLähestyn teitä, rakkaat Suomen helluntailaiset, ennen kaikkea kristittynä, joka tunnustaa samaa Apostoliseen uskontunnustukseen kirjattua uskoa, jota tekin tunnustatte.
Toiseksi lähe...
UutisetKatolinen teologi Emil Anton on lähestynyt avoimella kirjeellään Suomen helluntailiikettä reformaation merkkivuoden tiimoilta. Kirjoituksellaan hän halusi herättää keskustelua, vähentää enn...
Teema”Yksi viime vuosikymmenten merkittävimmistä globaalin kristillisyyden ilmiöistä.” Näin suurin sanoin on luonnehdittu helluntailaisten ja roomalaiskatolisen kirkon vuonna 1972 aloittamaa k...
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja
Tutkimus: Kutsumustyössä myös haittoja