Euroopan helluntailaiset etsivät yhteyttä

Pommi-iskujen, pakolaisongelmien ja kasvavan rasismin keskellä kamppailevassa Euroopassa helluntaiherätys hakee yhä syvempää yhteyttä. Euroopan Helluntaiyhteisön PEF:n yleiskokous pidettiin maaliskuun alussa Kroatian pääkaupungissa Zagrebissa, jossa aiheena oli seurakuntien istuttaminen tämän hetken Euroopassa.

PEF:n hallituksen jäsenet valitaan joka kolmas vuosi, ja tänä vuonna näitä valintoja tehtiin. Arto Hämäläinen, joka on toiminut PEF:n puheenjohtajana kolme viime vuotta, ei enää jatkanut tehtävässä, ja hänen tilalleen piti valita uusi puheenjohtaja.

Neljän eri maan helluntaijohtajat olivat ehdokkaana puheenjohtajan tehtävään. Heistä valituksi tuli Pelle Hörnmark Ruotsista. Hörnmark on ollut PEF:n hallituksen jäsenenä kuusi viime vuotta. Varapuheenjohtajaksi valittiin Marek Kaminski Puolasta. Sihteerinä jatkaa Esko Matikainen Suomesta ja rahastonhoitajana Siegfrid Tomazsewski Saksasta. PEF:n hallitukseen kuuluu lisäksi 12 eri Euroopan alueiden edustajaa. Pohjois-Eurooppaa edustavat Rimantas Kupstys Liettuasta ja Jan Eilert Aakre Norjasta.

Yhteyden tekoja tarvitaan

Euroopan Helluntaiyhteisö kuvaa tehtäväänsä lauseella: ”Moved by the Holy Spirit, united to serve.” (Pyhän Hengen lähettämänä, palvellakseen yhdistettynä.) Samalla kun  maanosaamme uhkaa rajojen sulkeutuminen ja uusien jakolinjojen syntyminen, haluavat helluntaiherätysliikkeet eri maista ja eri kulttuuritaustoista rakentaa yhteyttä ja antaa tilaa Pyhän Hengen karismaattiselle toiminnalle.

Yhteys ei kuitenkaan ole vain sanoja, vaan sen on oltava myös tekoja. Vaikka olemme hengellisesti saman maailmanlaajuisen herätyksen lapsia, ovat Euroopan kymmenet eri kulttuuriympäristöt muovanneet niitä tapoja, joilla helluntailaista spiritualiteettia ilmaistaan.

Euroopan Helluntaiyhteisön puheenjohtajalla ja hallituksella onkin tehtävänään löytää konkreettisia muotoja herätysliikkeiden yhteydelle. Onko se tehokkaan organisaation rakentamista vai löyhää verkottumista? Mikä on PEF:n toimiston ja toiminnanjohtajan rooli? Voivatko Euroopan kolme–neljä miljoonaa helluntailaista vaikuttaa EU:n päätöksentekoon, vai pitäisikö linkittyä laajempaan herätyskristilliseen yhteyteen yhteiskunnallisissa kysymyksissä? Millainen suhde olisi rakennettava helluntailiikkeiden ulkopuolella toimiviin karismaattisiin liikkeisiin?

Muuttuva tilanne tuo uudet kysymykset

Eurooppa on yhtäkkiä joutunut sellaisten muutosvoimien pyörteisiin, ettei niitä mikään tutkimuslaitos ole osannut ennustaa. Helluntailainen päätöksenteko ei ole ennenkään nojautunut tutkimuslaitosten tuloksiin, ja vielä vähemmän siihen on aihetta nyt.

Suurista yhteiskunnallisista eroista huolimatta Euroopan helluntailiikkeet voivat olla yhtä mieltä siitä, että Pyhää Henkeä uudet tilanteet eivät ole yllättäneet. Hän on valmistellut jo edeltä käsin seurakuntaa näihin uusiin tilanteisiin, vaikka emme ole aina ymmärtäneetkään hänen ratkaisujaan.

Euroopan Helluntaiyhteisö on huomannut etsivänsä vastauksia kysymyksiin, joita kukaan ei vielä hetki sitten osannut edes kysyä. Vastauksia pyritään löytämään yhdessä siitäkin huolimatta, että yhteiskunnat Euroopan eri laidoilla ovat hyvin erilaisia.

Euroopan Helluntaiyhteisön vuosikokouksessa oli tänä vuonna merkittävästi enemmän osanottajia kuin yleensä. Johtuiko se mielenkiintoa herättävästä puheenjohtajavaalista, vai  olisiko sittenkin Pyhä Henki pannut jotakin liikkeelle?

Vaikka uutiset Euroopasta ovat yleensä ottaen synkkeneviä, oli tämänkertainen vuosikokous Zagrebissa innostava, rohkaiseva ja toivoa herättävä tapahtuma.


Esko Matikainen

Kirjoittaja on Suomen Helluntaikirkon toiminnanjohtaja.


40/201

Toiminnan vilkastumisen myötä yrittäjien maksamat lähetyskannatukset ovat jopa nousussa – Inflaation myötä lähetystyö on kallistunut
Opinnäytetyössä tutkittiin, kenen ääni kuuluu kristillisissä lehdissä
Myös Gazassa on pieniä uskovien ryhmiä – mediatyön hedelmää näkyy
Fifteenit täyttyneet nopeasti – Suosituimmat leirit täyttyvät minuuteissa