Voiko koulun joulujuhla kirkossa olla lainvastainen?

Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Kuten tiedetään, eduskunnan apulaisoikeusasiamies Pasi Pölönen teki marraskuussa ulkopuolisen tahon kantelun johdosta kansan oikeustajuun täysin sopimattoman päätöksen kouvolalaisen koulun järjestämästä joulu­juhlasta. Päätöksen perusteluihin on kirjattu muun muassa: ”Koulun joulujuhla on pidetty kirkossa; juhlassa on laulettu virsiä, esitetty jouluevankeliumi ja seurakunnan pappi on pitänyt puheen”. 

 

Ohjelma oli siis mahdollisimman perinteinen, mutta niin vaan ko. virkamies katsoi yhtenäiskoulun menetelleen lain­vastaisesti järjestämällä koulun joulujuhlan kirkossa. 

 

Pölösen päätös on vastoin eduskunnan perustuslakivaliokunnan vuonna 2014 julkaiseman mietinnön (PeVM 2/2014) lin­jausta koskien koulun juhlien järjestämistä. Tuon tärkeän oikeuslähteen mukaan ei ole perustetta poistaa koulun toiminnasta kaikkia uskontoon viittaavia elementtejä eikä pitkälle viety uskonnollista alkuperää olevien perinteiden välttäminen myöskään edistä uskonnollista suvaitsevaisuutta. 

 

Linjauksessaan perustus­lakivaliokunta ei nähnyt tarvetta muuttaa kantaansa koulun perinteisten juhlien osalta eikä pitänyt uskonnon ja omantunnonvapauden kannalta ongelmallisina vuotuisia esimerkiksi juhlapyhien viettoon liittyviä jumalan­palveluksia, joista tiedotetaan etukäteen ja joihin osallistuminen on kaikille vapaaehtoista. 

 

Joulu ja joulujuhla liittyy niin kiinteästi kristinuskoon, ettei uskonnollista elementtiä niistä saa pois edes juuriharjalla, järjestetäänpä juhla koululla, kirkossa, urheiluhallissa, nuorisoseuran­talossa taikka taivasalla. Joulu on kansamme suurin vuotuinen juhla, ja sitä vietetään Jeesuksen, Jumalan pojan syntymän muistoksi. Joulun englannin kielinen nimitys Christmas ilmaisee asian vielä selvemmin. Sehän on suomennettuna ”Kristuksen messu”. Se jo sanana kertoo, mikä joulussa on ydintä. Mitä järkeä olisi yrittää piilotella sitä koulun joulujuhlassa? 

 

Pidän itsestään selvänä, että kouvolalaisen koulun joulu­juhla kirkossa ei loukannut kenenkään uskonnon tai omantunnon­vapautta. Päinvastoin kauniiseen temppeliin järjestetty juhla tuo kaivattua vaihtelua koulutyön arkeen ja tutustuttaa oppilaat kirkkoon ja sen sanomaan autenttisessa ympäristössä. Se palvelee siten myös koulun yleissivistävää päämäärää. Tämän pääsi kokemaan koulun noin 400 oppilasta, ja vain kolme valitsi muun ohjelman. Tuntuu todella kaukaa haetulta ja yleisen oikeustajun vastaiselta, että joku virkamies jälki­käteen toteaa joulujuhlan olleenkin lainvastainen. 

 

Kysymys koulun joulujuhlasta ja sen sisällöstä on luonteeltaan paljon enemmän kuin vain juridinen. Keskeistä on se, kuinka paljon arvostamme omaa kulttuuriamme ja sen kristillisiä juuria. Mielestäni apulaisoikeusasia­miehen linjaus edustaa juuri tällaista oman kansallisen historian ja meitä kantaneiden arvojen unohtamista juridista saivartelua kuvaavan juristerian avulla.

 

 

Timo Hakanen 

 

Lakimies

Jyväskylä
40/201

Opinnäytetyössä tutkittiin, kenen ääni kuuluu kristillisissä lehdissä
Myös Gazassa on pieniä uskovien ryhmiä – mediatyön hedelmää näkyy
Fifteenit täyttyneet nopeasti – Suosituimmat leirit täyttyvät minuuteissa
"99 prosenttia ihmisistä saavuttamatta" – Euroopan helluntailiikkeiden yhteinen evankeliontikohde vuonna 2024 on Balkan