Viini on raamatullinen juoma

Minua on häirinnyt herätysliikkeemme alkoholikeskustelun syyllistävä sävy: ”Alkoholi ei kuulu uskovaiselle.” Eikö tosiaan?

Jeesuksen ensimmäinen ihmeteko oli muuttaa vesi viiniksi. Ja vielä erittäin hyvälaatuiseksi viiniksi, jolloin häävieraat jopa ihmettelivät sen makua.

Sanaa viini käytetään monissa vertauksissa läpi Raamatun. Se kuuluu erittäin olennaisena osana välimerelliseen kulttuuriin, kuului jo ennen Jeesuksen syntymää.

Olen naimisissa puoliksi espanjalaisen miehen kanssa. Appiukkoni on espanjalainen kokki. Viininjuonti kuuluu arkeemme ja juhlaamme. Ostamme Alkosta laatuviiniä, kun haluamme tarjota ystävillemme parasta.

Olen asunut Italiassa kahteen otteeseen elämäni aikana. Siellä olen nähnyt, kuinka vanhoilliset helluntailaiset Roomassa nauttivat kokouksen jälkeen viiniä ja pastorit juovat lounaalla olutta, eikä kukaan humallu. Olen myös toiminut muusikkona Jerusalemissa ICEJ:n kansainvälisillä lehtimajanjuhlilla, jossa kristityt eivät suinkaan ole absolutisteja.

Johdan ylistyskuoroa seurakunnassa, ja saatan saman päivän aikana nauttia lasin viiniä. En näe tässä minkäänlaista ristiriitaa. Viini on ollut osa perheemme ruokakulttuuria niin kauan kuin muistan, eikä perheessäni ole ollut alkoholin kanssa ongelmia.

Asettaessaan ehtoollisen Jeesus itse kertoo punaviinin symboloivan hänen pyhää vertansa. Minua ihmetyttää, miksi me olemme vaihtaneet tämän jalon, jopa pyhän ja raamatullisen juoman muovipullossa seisovaan marjamehuun.

Muutaman mahdollisen toipuvan alkoholistin läsnäolo kokouksissa ei saisi sanella koko seurakunnan linjaa viinin juontiin ja sen tarjoamiseen ehtoollisella. Suomi ja helluntaikansa tarvitsevat ennen kaikkea terveen esimerkin alkoholinkäytöstä.

Haastan erityisesti seurakuntien vanhimpia ja pastoreita avoimuuteen ja rehellisyyteen. Alkon hyllyjen väliin piiloutuminen ei vie asioita oikealla tavalla eteenpäin.


Aino-Maija Riutamaa de Mata

Nurmijärvi



51

Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja