Jouko Ruohomäki: Yhden kirjan koulu – Helluntaiherätyksen raamattukoulutuksen historia 1912–2019. Aikamedia 2020. Sid. 500 s.
Helluntaitulen saapumisesta Suomeen on kulunut jo hyvän matkaa toistasataa vuotta, joten on ollut hyvä aika laatia historiikkeja helluntaiherätyksen menestystekijöistä. Yksi tällainen on ilman muuta ollut ymmärrys raamattukoulutuksen tärkeydestä maallikkoliikkeenä käynnistyneessä herätyksessä.
Opetusneuvos ja vuosikymmenten raamattukoulutyön vaikuttaja Jouko Ruohomäki on koonnut ja kirjoittanut merkittävän ja mielenkiintoisen historiateoksen Yhden kirjan koulu – Helluntaiherätyksen raamattukoulutuksen historia 1912–2019. Tekstin sujuvuus ja siitä löytyvä innostuneisuus paljastaa, että Ruohomäellä on selvästikin ollut oma lehmä ojassa.
On ilo lukea historiikkia, josta ei pölähdä historian paksu pöly lukijan sieraimiin. Pitkän omakohtaisen kokemuksen ansiosta Ruohomäki on onnistunut tuulettamaan tutkijankammiossaan pölyt pois. Onnistunutta lukukokemusta avittavat elävän tuntuinen yhteiskunnallinen ajankuvaus, rehellisen avoin herätyksemme isien mielipiteiden ja päätösten arvioiminen sekä tasapainoinen historian arviointi – kritiikki ja samalla syvä kunnioitus.
Tuhansilla helluntaiuskovilla on omakohtaisia kokemuksia raamattuopistoistamme menneiden vuosikymmenten aikana. Ja vaikka kaikki eivät olekaan osallistuneet opistoilla raamattukoulutukseen, niin Katinalan, Lehijärven ja Keuruun konferenssit ovat tarjonneet kosketuskohdan opistoon. Kuten myös erittäin suositut kurssivierailut, jotka vielä viime vuosituhannen puolella helposti täyttivät rukoushuoneiden penkit.
Vaikka Ruohomäen teoksessa keskitytäänkin ensisijaisesti raamattukoulutuksen historiaan, tarjoaa se runsaan ja monipuolisen katsauksen myös opistomme oheistarjontaan, jolla kerättiin huomattavia tuloja opiston toiminnan, ylläpitämisen ja kehittämisen mahdollistamiseksi.
Kirjassa lukijaa kuljetetaan paikallisten seurakuntien raamattuviikoilta uranuurtajaksi pohjoismaisten helluntailiikkeiden joukossa, kun ensimmäisenä Suomessa siirryttiin kiinteään, yhdessä paikassa toimivaan kouluun. Tästä huolimatta Ruohomäki ei keskity liikaa raamattuopiston toimintaan. Hän kuljettaa mukana koko ajan myös seurakuntien omaa raamattukoulutusta sekä melko pitkäänkin varsin merkittävässä roolissa ollutta Kristillisen Kirjallisuuden Seuran ja Kansainvälisen Kirjeopiston toimintaa.
Niinpä vaikka täysin ymmärrettävästi kirja painottuu erityisesti Keuruun Iso Kirja -opiston vaiheisiin, se on voitu hyvällä omallatunnolla nimetä koko helluntaiherätyksen raamattukoulutuksen historiikiksi.
Teoksessa kuvataan herätyksen alkuaikojen raamatunopiskelun innostusta ja rohkeutta, jolla opistoamme on rakennettu ja kehitetty, sekä valtavia opiskelijamääriä vielä 1980- ja 1990-luvuilla. Nämä asiat onnistuvat kääntämään katseen siihen, mikä nyt on tilanne ja mikä on raamattukoulutuksen tulevaisuus.
Valoisasti kuvattu historia, joka pitää sisällään siunauksien ja onnistumisten lisäksi erimielisyyttä ja vastustustakin, jättää kuitenkin lukijalle vahvan luottamuksen siihen, että herätysliikkeemme raamattukoulutuksella on myös tulevaisuus.
Tamperelaiset ystävykset Milka Myllynen ja Mia-Carita Hahl ovat sitä ihmistyyppiä, jotka keksivät jatkuvasti uusia luovia ideoita ja käärivät aikailematta hihansa t...
TeemaEero Antturi Kun Marko Selkomaa tuli uskoon 13-vuotiaana, hän koki hyvin pian Jumalan kutsuvan häntä saarnaajaksi ja lähetyssaarnaajaksi. – Noita ilmaisuja silloin käytettiin, muistelee nyt 52-v...
TeemaKun Julius Kankkunen aloittaa elämäntarinansa kertomisen, kuulija ei voi olla nauliutumatta paikoilleen. Lapsuuden uskoontuloa seuraa toinen toistaan traagisempia tapahtumia: Ensin...
TeemaYhteiskristillisen Uskovaiset nuoret -nettiyhteisön vastaava
nuorisotyöntekijä Mikael Elmolhoda on saanut vuosien aikana tukevaa
tuntumaa eri kristillisten piirien nuoriin.
...
TeemaEläköityneellä opettaja Juhani Happosella on tallessa kansioita, joihin on
kertynyt yli 200 samaa aihetta käsittelevää lehtileikettä. Ne kertovat
taistelusta, jonka hän kävi 1980-luvulla...
TeemaHyvä Sanoma ry:n keräämillä lahjoitusvaroilla jaetaan tänäkin vuonna joulumuistaminen jokaiseen maamme vankilaan. Helluntaiseurakuntien vankilatyö välittää vankien luettavaksi yli tuhat Hyvä Sanoma -j...
TeemaLähi-idän
kristityistä puhuttaessa tulee melko
nopeasti esiin myös vaino. Islamilaisista yhteiskunnista
ja lujista sukusiteistä juontava
ilmiö tuli näkyväksi Suomessakin äskettäin,
kun to...
TeemaRukous merkitsee musiikkievankelistana toimivalle Jipulle elämän kantavaa voimaa. Tänä syksynä hän on saanut kokea niin pieniä kuin suuriakin ihmeitä.
TeemaHerra, osoita minulle tie ja tee minut halukkaaksi sitä vaeltamaan. Uskallettua on viipyä, ja vaarallista on jatkaa matkaa. Täytä siis minun ikävöimiseni ja osoita minulle tie.
TeemaOnko evankeliointi koko seurakunnan
tehtävä? Kenelle se
oikein kuuluu? Miksi
niin harvat innostuvat nykyisin
evankelioimisesta? Ja
mitä se oikeastaan käytännössä
on?
TeemaEvankelioimisen suuria
innovaatioita helluntailiikkeessä olivat
1900-luvun alkupuolella telttakokoukset
ja kitarakuorot. Evankelioiva
Hyvä Sanoma -lehti perustettiin sota-aikana. Pai...
TeemaBilly Grahamin puheet suunniteltiin tarkkaan etukäteen. Avausiltaan sisältyi elokuvamainen kohtaus, jossa yksinäinen nainen veti väkijoukon liikkeelle.
TeemaKatolinen aktiivi kirjoitti avoimen kirjeen Suomen helluntailaisille, ja RV pyysi siihen vastineen. Yhteisöjen suhteissa kaikki ei ole sitä, miltä näyttää.
UutisetLähestyn teitä, rakkaat Suomen helluntailaiset,
ennen kaikkea kristittynä, joka tunnustaa samaa Apostoliseen uskontunnustukseen
kirjattua uskoa, jota tekin tunnustatte.
Toiseksi lähe...
UutisetKatolinen teologi Emil Anton
on lähestynyt avoimella kirjeellään Suomen helluntailiikettä reformaation
merkkivuoden tiimoilta. Kirjoituksellaan hän halusi herättää keskustelua, vähentää
enn...
Teema”Yksi viime vuosikymmenten
merkittävimmistä globaalin
kristillisyyden ilmiöistä.” Näin
suurin sanoin on luonnehdittu helluntailaisten
ja roomalaiskatolisen kirkon
vuonna 1972 aloittamaa k...