Torstai 25. huhtikuuta.
Nimipäivää viettää Markku, Markus, Marko, Markus

Uskoa puolustamassa – hyviä näkökulmia uskon ja tieteen suhteeseen

Stefan Gustavsson: Perusteltu usko. Uusi tie, 1999. Sid.272 s.

 

William Lane Graig: Valveilla – Uskon perusteltu puolustaminen. Uusi tie, 2021. Nid. 292 s.

 

John C. Lennox: Tähtäimessä Jumala – Miksi uusateistit osuvat harhaan? Uusi tie, 2014. Nid. 288 s.

 

Kristillistä apologetiikkaa eli uskon puolustamista käsitteleviä teoksia on saatavilla runsaasti nykyään myös suomeksi. Tässä lyhyt esittely kolmesta kirjasta, joihin aiheesta kiinnostuneet voivat tarttua.

 

Stefan Gustavsson on ruotsalainen apologeetta, jonka kirja Perusteltu usko on yksi parhaita johdantoteoksia kristilliseen uskonpuolustukseen. Kirja on kirjoitettu tavalla, joka tekee sen lukemisesta helppoa kaiken tasoisille lukijoille.

 

Kirja rakentuu kolmesta osasta. Ensimmäisessä osassa käsitellään uskon ja tiedon suhdetta, esitellään perusteita Jumalan olemassaololle, arvioidaan muiden uskontojen väitteitä ja käsitellään Jeesuksen persoonaa ja ylösnousemusta. Osa 2 vastaa kristinuskoa vastaan esitettyihin vastaväitteisiin, ja tilaa saa niin pahan ongelma kuin relativistien väitteet. Gustavsson tuo myös hyviä näkökulmia uskon ja tieteen väliseen suhteeseen. Osa 3 käsittelee apologetiikkaa ja sen raamatullista oikeutusta sekä käsittelee uskon ja tiedon välistä kysymystä. Tässä on kirja, johon vasta-alkajan kannattaa tarttua.

 

William Lane Craig on yhdysvaltalainen filosofi, kaksinkertainen tohtori ja yksi tämän hetken kovimpia nimiä kristinuskon puolustamisessa. Hänen kirjansa Valveilla – uskon perusteltu puolustaminen on teos, joka täytyy löytyä kaikkien apologetiikasta kiinnostuneiden kirjahyllystä. Kirjassa on 10 lukua ja kaksi henkilökohtaista välipuhetta, jossa Craig avaa omaa historiaansa ja ajautumistaan kristityksi.

 

Craigin kirja opettaa lukijan muodostamaan hyviä argumentteja ja ajattelemaan johdonmukaisesti. Kirja käsittelee kattavasti klassisia jumalatodisteita, kuten kosmologiaan, suunnitteluun ja moraaliin perustuvia argumentteja. Jumalan olemassaoloa puoltavien argumenttien jälkeen Craig käsittelee pahuuden ongelmaa.

 

Kirjan viimeiset luvut pureutuvat Jeesuksen persoonaan ja ylösnousemukseen. Luku 10 tuo erinomaisia näkökulmia klassiseen ongelmaan, joka syntyy siitä, että (a) Jeesus on ainoa tie Jumalan yhteyteen, (b) mutta kaikki eivät saa mahdollisuutta kuulla evankeliumin sanomaa. Jos Craig on oikeassa, tämä valtava ongelma kyetään itse asiassa käsittelemään järjellisesti. Kirjan sisältö vaatii jo hieman enemmän sulattelua, mutta se on suunnattu populaariyleisölle ja sen lukeminen on kaikkien aivoille tervetullutta jumppaa.

 

Oxfordin yliopiston matematiikan emeritusprofessori John Lennox on viime aikoina julkaissut runsaasti kristinuskoa käsitteleviä kirjoja. Hän on tullut tunnetuksi erityisesti debateistaan tunnettujen uusateistien, kuten Richard Dawkinsin, kanssa. Hänen kirjansa Tähtäimessä Jumala – miksi uusateistit osuvat harhaan on hänen pitkän ja harkitun kritiikkinsä tiivistys.

Kirja eroaa kahdesta edellisestä teoksesta juuri siinä, että tähtäimessä on erityinen uusateistien joukko.

 

Kirjan yhdeksässä luvussa käsitellään niin uskon ja tiedon kuin uskon ja tieteen välistä suhdetta, ateismin ja uskonnon aikaansaannoksia, Raamatun Jumalan luonnetta, Jeesuksen sovituskuoleman järkevyyttä, ylösnousemusta ja ihmeiden mahdollisuutta. Lennoxin laaja lukeneisuus ja terävä äly paistavat läpi kirjan sivuilta. Kirja avaa uusia näkökulmia kristillisen uskon selitysvoimaan.

 

 

Janne Saarela



UUTISET