Uhanalaiset lajit

Viime aikoina on maailman huomio kiinnittynyt enemmän ja enemmän ilmastonmuutokseen ja sen seurauksiin. Jo nyt ovat monet eläinmaailman ja kasvimaailman lajit kuolleet sukupuuttoon ja yhä useammat ovat uhanalaisten lajien listalla.

 

Tähän uhanalaisten lajien listaan voidaan hyvin lisätä seurakunnan saarnaajat ja vanhimmat, joita uhkaa sukupuuttoon kuoleminen. Näyttäisi olevan helpompi saada kokoon hallituksia, johtokuntia ja johtoryhmiä, mutta mistä löydetään ne saarnaajat ja vanhimmat, joita seurakunnissa kaivataan? Yhä useammat seurakunnat ovat ilman näitä tärkeitä henkilöitä, koska he alkavat olla harvinaisia olentoja.

 

Näyttää siltä, että tähän ilmiöön vaikuttavat aivan samat asiat kuin eläinkunnan lajikuolemiin. Monet lajit ovat hävinneet, koska ihmiset ovat metsästäneet ne loppuun, vaikka vain saadakseen jonkin otuksen pään olohuoneensa seinälle. Tällaista pääkallonmetsästystä saavat seurakuntien johtohenkilötkin kokea, kun metsämiehet ovat liikkeellä seurakunnissa. Joitakin lajeja uhkaavat salametsästäjät, jotka kaivavat ansakuoppia ja virittelevät ansojaan saadakseen vangittua eläimen.

 

Myös sielunvihollinen virittelee omia ansojaan johtajien tielle saadakseen heidät omaan verkkoonsa. Joidenkin lajien elinmahdollisuudet ovat ihmiset pilanneet halutessaan vallata viljelysmaata itselleen. Kyynärpäätaktiikkaa käyttäen yritetään päästä itse maata eli (seurakuntaa) hallitsemaan. Näillä pyrkyreillä ei ole kuitenkaan mahdollisuutta selvitä johtajan tehtävästä silloin, kun tuulee, ja useimmitenhan seurakunnissa tuulee jostakin suunnasta välillä vähän rajummin ja välillä vähän hennommin.

 

Pienenä kertauksena voidaan lukea Hebrealaiskirje 13:17:”Olkaa kuuliaiset johtajillenne ja tottelevaiset, sillä he valvovat teidän sielujanne niin kuin ne, joiden on tehtävä tili, että he voisivat tehdä sitä ilolla eikä huokaillen, sillä se ei ole teille hyödyllistä.”

 

Mainitussa raamatunkohdassa kerrotaan, että johtajat joutuvat kerran tilittämään oman leiviskänsä hoitamisen mutta niin joutuvat myöskin pääkallonmetsästäjät vastuuseen omista edesottamuksistaan. Uhanalaisten listalta sukupuuttoon kuolleiden synkkään listaan on lyhyt matka. Onko peli menetetty?

 

 

Jouko Aflecht

Södertälje

Ruotsi
40/201

Opinnäytetyössä tutkittiin, kenen ääni kuuluu kristillisissä lehdissä
Myös Gazassa on pieniä uskovien ryhmiä – mediatyön hedelmää näkyy
Fifteenit täyttyneet nopeasti – Suosituimmat leirit täyttyvät minuuteissa
"99 prosenttia ihmisistä saavuttamatta" – Euroopan helluntailiikkeiden yhteinen evankeliontikohde vuonna 2024 on Balkan