Tiistai 23. huhtikuuta.
Nimipäivää viettää Yrjö, Jyrki, Jyri, Yrjänä, Jori, Georg, Göran, Örjan Jöran Jörgen, Jörn

Romanttinen saaga Baxterin perheestä jatkuu

Karen Kingsbury: Aamunkoitto. (Alkuteos Sunrise, USA 2007). Suom. Marjut Mäntyjärvi. Aikamedia 2021. Sid. 360 s.


Karen Kingsburyn (s. 1963) uusimmassa suomennoksessa Aamunkoitto näyttelijätähti Dayne Matthews aikoo mennä naimisiin morsiamensa Katy Hartin kanssa. He haluavat pitää seremonian salassa paparazzeilta. Miten saada Baxterit kokoon ilman, että asia leviää kaikelle kansalle?

Katy pyörittää edelleen kristillistä lastenteatteria ja haaveilee näyttelijänurasta. Jälkimmäisestä tulee tärkeä juonne Sunrise-sarjassa, jonka avausromaani Aamunkoitto on. Katyn tuleva mies Dayne on jo kivunnut näyttelijänä tähtiin. Voisiko Katyllekin käydä samoin?

Romaanin tapahtumista leijonanosa sijoittuu Bloomingtoniin Indianan osavaltioon. Myös Hollywoodissa piipahdetaan koekuvauksissa.

”Valtameren kauimmaisesta kolkasta kajastivat aamun ensimmäiset säteet. Ne tuntuivat lävistävän lopullisesti pimeyden, joka oli häilynyt varjona hänen ja Daynen suhteen yllä. Aamunkoitto tuntui todistavan, että tämä oli heidän hetkensä ja nyt oli tullut heidän aikansa.” (s. 324)

Kingsburyn romaaneissa kaksi asiaa korostuu ylitse muiden: rakkaus ja usko. Kirjailija seuraa lavealla skaalalla Baxterin perheen jäsenten arkisia vaiheita. Eniten keskitytään näiden rakkaushuoliin ja seurusteluvaiheisiin. Myös lasten hankinta on tärkeä teema.

Perheen pää Jim Baxter on alkanut tapailla Elaine-nimistä naista. Hyväksyvätkö lapset uuden naisen äitinsä tilalle?

Hämähäkkimäinen kertoja punoo koko joukon eroottisia jännitteitä, jotka kietoutuvat päähenkilöiden ympärille kuin seitti. Kirjailijan keskeinen teema on korostaa ”tosirakkaus odottaa” -teemaa. Etsimällä ensin Jumalan valtakuntaa romaanihenkilöt löytävät myös muut etsimänsä asiat.

Yksi Aamunkoiton lukuisista sivujuonista koskettaa Cody-poikaa, joka kamppailee pahenevan alkoholiongelman kanssa ja joutuu sairaalaan tilanteen riistäydyttyä käsistä. Hänen jalkapallovalmentajansa Jim Flanagan seuraa hätääntyneenä joukkueensa kasvavia päihdeongelmia, joista kukaan ei tunnu olevan kiinnostunut.

Aamunkoitto liittyy lähes saumattomasti Kingsburyn vanhoihin romaaneihin, muun muassa Aikamedian kustantamaan Lunastus-sarjaan. Suuri osa Aamunkoiton tarinasta käsittelee kiitospäivän ja joulun tapahtumia. Romanttinen loppu on koskettava.

Karen Kingsbury on todellinen monitoiminainen, joka on kerännyt Amerikassa huomiota monella rintamalla. Hän aloitti kirjoittajauransa Los Angeles Timesin urheilutoimittajana. Sitten hän alkoi kirjoittaa tieto- ja kaunokirjoja. Kingsbury on tähän mennessä kirjoittanut lähes sata kirjaa ja lyhyempää kertomusta.

Kingsburyn suosituista romaaneista on filmattu elokuvia Hallmark-kaapelikanavalle. Myös Baxter-romaaneista ollaan kuvaamassa TV-sarjaa. Kirjailija on myös suosittu puhuja, joka kiertelee tilaisuuksissa eri puolilla Yhdysvaltoja.

Kingsburyn esikoisteos Missy’s Murder (1991) oli tietokirja, joka perustui Kingsburyn toimittajana tutkimaan murhatarinaan. Ensimmäisen kaunokirjansa kirjailija julkaisi 1999.

Baxterin perheen saagaa Kingsbury on kirjoittanut vuodesta 2002. Saagaan liittyviä teoksia on ilmestynyt jo yli kolmekymmentä. Kirjailija jatkaa saagaa edelleen. Neliosaisen Sunrise-sarjan hän kirjoitti vuosina 2007–2008.

Marjut Mäntyjärven suomennos on nautittavan sujuvakielinen, tiivis, havainnollinen ja selväsanainen.

 

Jari Olavi HiltunenUUTISET