Pilvimuurista valo välähtää

Pääsiäisen jälkeisenä tiistaina Juha Tuominen, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) johtava ylilääkäri, sanoi Ylen aamuohjelmassa COVID-19-tartuntojen määrän yllättävää laskua ”pääsiäisen ihmeeksi”. Runsas viikko aikaisemmin hallituksen tavoittelema ulkonaliikkumiskielto oli muuttumassa käänteen myötä koronasta pääsemisen exit-suunnitelmaksi.

Saman viikon perjantaina Ylen aamuohjelman jatkumona hallitus oli kertomassa suunnitelmastaan suorassa lähetyksessä. Ennen sitä Juha Tuominen oli jälleen aamutoimittajien haastateltavana. Kysymykseen, miten tässä nyt näin kävi, Tuominen toisti hymyssä suin aiemmat sanansa: ”Meitä kohtasi pääsiäisen ihme.”

 

Pääsiäinen 2021 vietettiin jälleen kirkot kansalta suljettuina. Juhlan tunnusmerkkien, passioiden ja muun hengellisen pääsiäismusiikin, sanoma oli vaiennettu. Vaan oliko sittenkään?

Pääsiäislaulussa uskotaan: ”Läpi lukkojenkin Herra Jeesus tulla voi, kuolleista hän noussut on.” Oliko COVID-19-tartuntojen määrän yllättävä lasku pääsiäisen 2021 ihme? Tuliko Jumala lukkojen läpi tänä vuonna kahden sanan saarnalla?  Välähtikö pilvimuurista valo?

Runsaan vuoden ajan ovat ihmiset pelänneet tartuntoja ja eläneet eristyksissä. Samaan aikaan yhteiskunnassa on kuulunut asiantuntijoiden ääniä tämänkaltaisen eristyksen pitkäaikaisista, vahingoittavista vaikutuksista ihmiseen. Fyysisten kontaktien puuttuminen läheisiin, sukulaisiin ja ystäviin sekä huoli tulevasta ovat terveysriski. Yksinäisyys ja sen tuoma angsti jättää, ikään katsomatta, niin psyykkisen kuin fyysisenkin jälkensä. Ihmisten selviämisestä ja tervehtymisestä näistä seuraamuksista on tulossa pitkä rupeama.

 

Musiikkiala on yli vuoden kärsinyt kohtuuttomasti koronavirusrajoituksista, totesivat äskettäin Sulasol ry:n, Suomen kuoronjohtajayhdistys ry:n ja Suomen työväen musiikkiliitto ry:n toiminnanjohtajat. Samalla he toivoivat, että musiikkia voisi käsitellä mediassa asiallisesti ja monipuolisesti (HS 3.4.21). Samanlaisia tuntoja on kokeneet myös hengellisen musiikin tekijät.

Evankeliumin uskolla, toivolla ja rakkaudella ja Jumalan tarjoamalla huolenpidolla on nyt tuhannen taalan paikka! Musiikilla, varsinkin hengellisellä musiikilla ja erityisesti elävällä musiikilla, on edessään missio. Siitä on tulossa tarpeellinen hoitomuoto, koska sen aikaansaama yhteenkuuluvuus ja vuorovaikutus ovat parantavia ja eheyttäviä – eikä niillä ole sivuvaikutuksia.

 

Tällä hetkellä maan musiikkipiireissä ollaan kovaa vauhtia valmistautumassa tuleviin tapahtumiin. Hengellisen musiikin nousu vaientamisen jälkeen on avainasemassa koko kansaa tervehdyttävässä musiikkimissiossa.

Hiljainen vuosi on nostattanut uskoa hengellisen musiikin julistavaan voimaan. Evankeliumin ainutlaatuisuus ihmisen parantajana ja pelastajana on voimaannuttanut lähtemään liikkeelle – rohkeasti!

Sen aika on nyt.

 

Pirkko Hyttinen

 

Kirjoittaja on diplomipianisti ja Helluntaiseurakuntien musiikki ry:n puheenjohtaja.




51

Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja
Tutkimus: Kutsumustyössä myös haittoja