Opistovuosi oppivelvollisille Isossa Kirjassa

Nuoruuteen kuuluu monet tapahtumat, jotka muodostavat ihmiselle siirtymäriittejä lapsuudesta nuoruuteen ja nuoruudesta aikuisuuteen. Yksi niistä on ollut oppivelvollisuuden päättäminen yhdeksännen luokan jälkeen.

 

Viime joulukuussa vahvistettiin laki, joka tekee nuorista oppivelvollisia 18-vuotiaiksi asti. Suomalaiset nuoret ovatkin nyt uuden edessä. Osa nuorista jatkaa peruskoulusta ammattikouluun tai lukioon ja nyt uutena mahdollisuutena myös kansanopistoon.

 

Monissa kansanopistoissa alkaa ensi syksynä opistovuosi oppivelvollisille, niin myös Isossa Kirjassa. Koulutuksen tarkoituksena on toimia nuorten elämässä nivelvaiheena peruskoulusta lukioon, ammatilliseen ja myöhemmin myös yliopistokoulutukseen.

Oppivelvollisuuslain tavoitteena on, että jokainen nuori kävisi toisen asteen koulutuksen. Opistovuosi Isossa Kirjassa mahdollistaa opiskelu- ja työelämätaitojen vahvistamisen yhteydessä kasvaa myös opetuslapsena ja juurtua Jeesuksen seuraajaksi.

Käytännössä tämä tarkoittaa oman elämän suunnan etsimisen rinnalla valmistautumista elämään kristittynä omassa kutsumuksessa. Jos tulevaisuuden haaveena on olla pörssiyhtiön toimitusjohtaja, autonkorjaaja, pastori, lääkäri, lähihoitaja, insinööri, lähetystyöntekijä tai vaikkapa kaupan kassa, opistovuotena on aikaa miettiä, millaista polkua pitkin haaveammattiin pääsee.

 

Elämän suurin päämäärä ei kuitenkaan ole vain jokin ammatti vaan elämä itse. Niinpä opistovuoden aikana mietitään myös elämän muita kysymyksiä ja pohditaan muun muassa, millaista on elää kristittynä moniarvoisessa maailmassa.

Nuoren vanhemmat ovat tärkeässä roolissa tukemassa nuoria elämässään eteenpäin. Vanhempien kannustava rooli myös tämän koulutuksen aikana on tärkeää. Isossa Kirjassa valmistaudutaankin tekemään hyvää yhteistyötä vanhempien kanssa. Nuoret ovat kuitenkin koko koulutuksen tärkeimmät henkilöt. Heidän omat toiveensa ja haaveensa otetaan huomioon, kun suunnitellaan koulutuksen toteutusta henkilökohtaisella tasolla.

Tämän koulutuksen vastaanottaminen haastaa myös Ison Kirjan toimintakulttuuria, ja olemme henkilökuntana uuden edessä. Ensimmäistä kertaa pitkille, lukuvuoden mittaisille linjoille, on tulossa alaikäisiä nuoria. Fifteenleirit muutaman kerran kesässä ovat koonnut Isoon Kirjaan ison joukon nuoria, mutta nyt nuoret tulevat koko vuodeksi. Monen asian täytyy muuttua arjessa, mutta samalla haluamme pitää kiinni vuosikymmenten ajan vaalitusta hyvästä ja terveestä Raamatun opetuksesta.

 

Iso Kirja -opiston tavoitteena on palvella nuoria, jotka haluavat suorittaa yhden vuoden oppivelvollisuudesta kristillisessä ympäristössä. Kristillisyys tulee esille kaikessa koko opiskeluajan, ja opiskelun keskeisiä asioita on oppia tuntemaan Raamattua, kasvaa opetuslapsena, oppia perustelemaan oma uskonsa keskusteluissa eri lailla ajattelevien kanssa ja tietenkin pitää hauskaa omanikäisten nuorten kanssa.

Nuori, toivotamme sinut tervetulleeksi raamattukouluun ottamaan askeleita kohti kutsumustasi, jossa Jumala on arkipäivässä mukana.

 

 

Eeva Vainio 

 

Kirjoittaja on Ison Kirjan opettaja.




51

Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja
Tutkimus: Kutsumustyössä myös haittoja