Oikeaa tietoa vailla

Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Faktojen maailma on hämmästyttävä ja samalla myös hauska tietokirja. Sen kirjoittaja on edesmennyt terveydenhuollon professori ja kansainvälisten huippuseminaarien suosittu luennoitsija Hans Rosling. Hän osoittaa teoksessaan konkreettisin esimerkein, miten virheellisten käsitysten varaan useimmat meistä ovat rakentaneet maailmankuvansa.

 

Tukholman lääketieteellisessä yliopistossa uransa tehnyt ja keväällä 2017 kuollut Hans Rosling kiersi vuosien ajan luennoimassa maailman merkittävimmille asiantuntijayhteisöille. Hänen puheitaan on katsottu myös tallenteina yli 35 miljoonaa kertaa.

 

Rosling valitsi elämäntehtäväkseen taistella määrätietoisesti ihmisten globaalia tietämättömyyttä vastaan. Viimeiseksi jääneessä kirjassaan Faktojen maailma (Otava 2018) hän osoittaa laajan tutkimus- ja tilastoaineiston avulla, että esimerkiksi useimmat opettajat, toimittajat, investointien rahoittajat ja Nobel-palkitut tutkijat eivät tunne maailman väestöä ja ihmiskunnan tilaa koskevia tosiasioita. Heillä on virheellinen mielikuva esimerkiksi kansanterveydestä, köyhyydestä, väestönkasvusta, koulutustasosta ja väkivallan määrästä.

 

Ja mikä hupaisinta: jopa simpanssit päihittivät tämän yhteiskunnan älyllisen eliitin. Ne saivat suuremman prosenttiosuuden oikeita vastauksia valitessaan eri vaihtoehdoista jonkin sattumanvaraisen vastauksen. 

 

Faktojen äärellä jouduin häpeämään myös omia vääriä käsityksiäni maailman tilasta. Harmittelin myös joitakin julkisesti esittämiäni väitteitä, jotka osoittautuivat tilastotiedon valossa vähintäänkin kyseenalaisiksi. Roslingin tietotesteissä olisin epäilemättä hävinnyt hänen simpansseilleen.

 

Mitä tekemistä tällä kaikella on sitten kristittyjen kanssa? Paljonkin.

 

Myös kristillisessä viestinnässä levitetään jatkuvasti totuudenvastaisia väitteitä, joilla rakennetaan virheellisiä mielikuvia. Hengellisyyteen verhotut höpö höpö -jutut leviävät ja tarttuvat kuin tauti.

 

Kukapa ei olisi kuullut vaikkapa väitettä, että vuoden 1992 viralliseen raamatunkäännökseen piti saada hyväksyntä itseltään paavilta. Tai että Helluntaikirkko on alkanut ryöstää paikallisseurakuntien omaisuutta.

 

Joku puolestaan levittää varmana tietoa, että tunnettu suomalainen pastori on omaksunut Amerikasta peräisin olevan harhaopin tai että helluntaiseurakuntien yhteisiä Hyry-yhdistyksiä on ajautunut konkurssiin.

 

Tosiuskovien ulkopoliittista maailmankuvaa hevosmiesten uutistoimisto muokkaa esoteerisellä salaisuudella, että Yhdysvaltain presidentti Donald Trump, Jumalan valittu ase, on eskatologisten ennustusten toteuttaja ja sen vuoksi antikristillinen media parjaa häntä niin paljon.

 

Varsinkin sosiaalisessa mediassa tarjolla oleva kristillinen informaatio on epä-älyllisyydessään usein sitä luokkaa, että luulisi simpanssienkin kokevan siitä myötähäpeää.  

 

Hans Rosling perusti vuonna 2005 säätiön, joka levittää faktoihin perustuvaa maailmankuvaa ja taistelee tuhoisaa tietämättömyyttä vastaan. Samanlainen toimija tarvittaisiin myös kristilliselle kentälle. Se voisi vaikuttaa siihen, että oppisimme erottamaan toisistaan faktan ja fiktion. Ja että maailmankuvamme olisi ainakin objektiivisempi kuin Roslingin simpansseilla.

 

 

Leevi Launonen
4/2020

UutisetTeemu Sormunen aloitti Hope-seurakunnan uutena johtajana Jopi Pietiläisen tilalla tämän vuoden alussa.
PääkirjoitusTammikuun viimeisenä maanantaina vietetään kansainvälistä holokaustin muistopäivää. Suomessa päivä on nimetty vainojen uhrien muistopäiväksi, joka nimenä laajentaa päivän alkuperäistä merkit...
UutisetVapaakristillisen kodin nuori tarvitsee koulussa ymmärrystä katsomusvähemmistöön kuuluvana oppilaana.
UutisetPerusta-lehden teologiset opintopäivät pidettiin Kauniaisissa Suomen Raamattuopistolla 2.–4. tammikuuta.
UutisetKristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen uskoo häntä koskevien esitutkintojen etenevän syyteharkintaan.


– Kun sain käsiini valtakunnansyyttäjän paper...
UutisetKontrolli kovenee Kiinassa, ääri-islam vahvistuu Sahelin alueella läntisessä Afrikassa.
UutisetYhdysvaltain surmattua iranilaiskenraali Qassem Suleimanin Bagdadissa Irakin kristittyjen ajatukset vaihtelevat toivon ja epävarman tulevaisuuden välillä.

– Kristittyjen...
KolumniMuistan tuon ruskean kapean penkin. Ehkä liiankin suoran, korkean selkänojan ja sen, miten ennen laulua jompikumpi vanhempani sujautti pieneen nyrkkiini kolikon. Kun pussi tuli kohdalle, kol...
PakinaFaktojen maailma on hämmästyttävä ja samalla myös hauska tietokirja. Sen kirjoittaja on edesmennyt terveydenhuollon professori ja kansainvälisten huippuseminaarien suosittu luennoitsija Han...
ArtikkelitJeesuksen puheet olivat todellista ihmisten välisen tasa-arvon ylistystä. Hän antoi esimerkiksi tällaisen ohjeen lähimmäissuhteisiin: ”Älkää te antako kutsua itseänne rabbiksi, sillä teillä...
MuutKari Hännisen uskoa ovat vahvistaneet niin taloudelliset kuin terveydellisetkin haasteet – ja myös yllättäen avautunut yhteys katolilaisiin sisariin ja veljiin.
PikavisiittiLaulaja-lauluntekijä Jani Lakonen iloitsee akustisen trionsa mukavasta meiningistä ja tarinoita kertovasta musiikista.
MuutSaharan eteläpuolella näkee niin sekasortoa kuin vahvoja seurakuntia.
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan