Narsisti naruttaa ja nauttii

Nykyisin kuulee yhä useammin huolestuttavan kysymyksen: kuinka tunnistaa narsistiset käyttäytymistavat yhteisöissä?

Ihmisen persoonallisuus on monimuotoinen kokonaisuus, jossa minuudella on merkittävä osa koko psyykeä ajatellen. Terveet rajat omaava aikuinen arvostaa oikealla tavalla omaa osaamistaan ja pitää toista työntekijää tasavertaisena yksilönä arvostaen myös hänen taitojaan. Näin ei kuitenkaan tapahdu aina arkielämässä. Keskuudessamme saattaa olla vahvasti narsistinen henkilö, joka ei välttämättä ole yhteydessä aitoon itseensä.

Narsisti yrittää selvitä kehittymättömän tunne-elämänsä kanssa mutta ei pysty kohtaamaan negatiivisia tunteita. Hänelle tyypillisiä tunnuspiirteitä ovat voimakas ihailun tarve ja vallanhalu, johon usein liittyy kateellinen sekä ylimielinen käyttäytyminen.

Narsisti kokee olevansa oikeutettu erikoiskohteluun. Hän manipuloi muita yhteisön jäseniä, mikä saattaa johtaa jopa toisten ihmisten häikäilemättömään hyväksikäyttöön. Epäinhimillinen käytös kohdistuu usein toisinajatteleviin osaaviin henkilöihin. Narsistinen henkilö hakeutuu myös hengellisiin yhteisöihin pystyäkseen pitämään valta-asemaa yllä. Hän ei välttämättä  kestä itseään fiksumpia alaisia. Heidän oma-aloitteisuutensa pyritään tukahduttamaan niin sanotuilla ”talon säännöillä”. Narsistilla oma etu menee talon edun edelle, jolloin toisten työviihtyvyys saattaa olla todella heikkoa.

Narsistinen käyttäytyminen ilmenee sosiaalisessa kanssakäymisessä. Narsisti saattaa olla hyvinkin älykäs ja suoriutua erinomaisesti hänelle annetuista työtehtävistä. Hän saattaa olla myös suosittu ja käytöstavoiltaan moitteeton hänelle suotuisassa ympäristössä. Yleensä narsisti on ystävällinen, ylikorostuneen kohtelias ja muita mielistelevä sellaisessa yhteisössä, jossa häntä suositaan joukon keskipisteenä. Hän pyrkii naruttamaan muita yhteisön jäseniä oman valta-asemansa pönkittämiseksi.

Narsistin olemus kuitenkin muuttuu häntä osaavampien ihmisten joukossa, jossa hän kokee uhkaa itseään kohtaan. Narsisti ei kykene myöntämään omaa epäonnistumistaan, mikä saattaa antaa harhaanjohtavasti kuvan vahvasta itsetunnosta. Tosiasiassa narsistisen  luonteenhäiriön omaavalla ihmisellä on huono itsetunto, jota hän yrittää vahvistaa häiriökäyttäytymisellään.

Työhyvinvointia ajatellen on erittäin tärkeää tunnistaa normaalikäyttäytymisen ja häiriökäyttäytymisen terveet rajat. Narsisti voi saada työyhteisöissä aikaan paljon epäjärjestystä ja tuhoa. Narsismi on yleistyvä ongelma aikamme yhteisöissä ja koko yhteiskuntaa rasittava ilmiö.


Aira Harju
Kouluttaja
Raahe


51

Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja