Maanantai 6. joulukuuta.
Nimipäivää viettää Niilo, Nikolai, Niko, Niklas

Näkökulma: Sukupolvi Z - tulevaisuuden toivo?

"Z-sukupolvella on mammuttimainen kaipuu oppia Pyhän Hengen johdatuksesta ja vaikutuksesta. Pyrkimys omaan kokemukseen ja oman kutsumuksen toteuttamiseen Hengen antamassa voimassa on uskomattoman suuri voimavara muutoksen tekemisessä", Arto Hämäläinen siteeraa tutkimusta.
"Z-sukupolvella on mammuttimainen kaipuu oppia Pyhän Hengen johdatuksesta ja vaikutuksesta. Pyrkimys omaan kokemukseen ja oman kutsumuksen toteuttamiseen Hengen antamassa voimassa on uskomattoman suuri voimavara muutoksen tekemisessä", Arto Hämäläinen siteeraa tutkimusta.

Boomerilla tarkoitetaan englanninkielisessä maailmassa suuriin ikäluokkiin (1946–1964 syntyneisiin) kuuluvaa henkilöä. Sana tuli tutuksi viimeistään kohussa lausahduksesta, jolla Sanna Marin oman tulkintansa mukaan tyynnytteli kärjistynyttä keskustelua pääministeri-instituutiosta. Kohun vaimentaminen ei ole ollut helppoa, sillä sanonta ”ok, boomer” on vakiintunut ilkeäksi letkaukseksi, jolla nuoremman sukupolven edustajat reagoivat suurten ikäluokkien heitä arvosteleviin mielipiteisiin. 

 

Boomereita nuorempia ikäluokkia nimitetään X-sukupolveksi (noin 1964–1979 välillä syntyneet) ja milleniaaleiksi (sukupolvi Y, 1980–1995 syntyneet) sekä zoomereiksi (sukupolvi Z, vuodesta 1995 eteenpäin syntyneet).

 

 

     ”Kakkosluokan kristillisyys” ei riitä heille.

 

X-sukupolvea leimaavat postmodernismin vaikutus (heillä ei esimerkiksi ole absoluuttisia arvoja), pessimistinen maailmankuva ja avioerojen kasvu. Toisaalta X-sukupolvella on korkea työmoraali ja ratkaisukeskeinen asenne elämään. Y-sukupolvi osui tietokoneajan läpimurtoon. Z-sukupolvi on suurin maapallolla asuvista ikäluokista (2,47 miljardia). 

Z-sukupolvella on voimakas kaipuu turvallisuuteen, aitouteen ja sosiaalisuuteen, jossa korostuvat nopeus, kätevyys ja mukavuus sekä saumaton palvelu. Verkottuminen on tärkeässä roolissa, samoin sosiaalinen oikeudenmukaisuus ja tasa-arvo. 

 

Miten Z-sukupolvi kohtaa hengellisen todellisuuden? Oral Roberts yliopiston (ORU) rehtori, tohtori Billy Wilson on seurannut Z-sukupolvea läheltä kahdeksanvuotisen työrupeamansa ajan. ORUssa on yli 4 000 opiskelijaa yli sadasta maasta. Ainutlaatuisen näkökulmansa ja kokemuksensa Wilson on tiivistänyt vasta ilmestyneeseen kirjaansa Z-generation – Born for the Storm (ORU Press 2021). 

Wilsonin kokemuksen mukaan Z-sukupolvella on mammuttimainen kaipuu oppia Pyhän Hengen johdatuksesta ja vaikutuksesta. Pyrkimys omaan kokemukseen ja oman kutsumuksen toteuttamiseen Hengen antamassa voimassa on uskomattoman suuri voimavara muutoksen tekemisessä. 

Toisaalta Z-sukupolvi kokee oman sukupolvensa taholta painetta välttää ehdottomia väittämiä. Siksi puhe synnistä, taivasta ja helvetistä ei ole helppoa. Wilson näkee kuitenkin Z-sukupolven intohimon seurata Jeesusta avaavan uusia mahdollisuuksia tuon sukupolven koodien murtamiseen ja Raamatun totuuksien esille tuomiseen – rakkaudesta käsin. ”Kakkosluokan kristillisyys” ei riitä Z-sukupolvelle. Ei myöskään herätyksen historian tutkiminen. Sukupolvi haluaa itse tehdä historiaa. 

 

Wilsonin kirjan nimi viittaa myrskyisiin aikoihin. Tutkimusten mukaan Z-sukupolvi kärsii yksinäisyydestä, pelosta, vainoharhaisuudesta ja sairastuvuudesta ennennäkemättömän paljon. Hän viittaa Jean M. Twengeen, jonka mukaan sosiaalisessa mediassa ja ruudussa vietetty aika korreloi voimakkaasti yksinäisyyden tunteiden, masennuksen ja jopa itsemurhan uhan kanssa. 

Jeesuksen aikana tilanne maan päällä ei kuitenkaan ollut nykyistä parempi. Jeesus toi toivon toivottomille. Siihen hän voi käyttää zoomeriakin. 

 

Arto Hämäläinen 

 

Kirjoittaja on maailman helluntaiyhteisön (PWF) lähetyskomission ja uskonnonvapauskomission puheenjohtaja.UUTISET