Naiset eivät tarvitse johtajuutta palvellakseen Jumalaa

Jumalan palvelemiseen ei tarvita johtajuutta vaan nöyryyttä Jumalan ja ihmisten edessä. Istuin nuorena poikana tupakokouksessa kuunnellen Hilja Aaltosen mieleenpainuvaa julistusta. Monet naisevankelistat opettivat, perustivat ja käytännössä myös johtivat seurakuntia, kunnes niihin syntyi vanhimmisto ja ne saivat paimenen. Kukaan ei silti nähnyt tarpeelliseksi muuttaa Jumalan asettamaa järjestystä ja perustella sitä Jumalan sanaa vääristelemällä.

Voisin kommentoida jokaista Peter Matan esille tuomaa (RV 14) rinnastusta, viittausta ja problematiikkaa sekä sotkeutua hänen kulttuurihistorialliseen juoksuhiekkaansa, mutta siinä ei olisi mitään mieltä. Matan tulkinta Luuk. 10:38–42 kohdasta ja hänen tapansa kuitata Paavalin ”yhden vaimon mies” -ohje rinnastamalla se Paavalin ”veljille”-lausahdukseen on yhtä surullinen kuin hänen viittauksensa terveeseen miehuuteen. Terveeseen, kypsään miehuuteen saattaa kuulua hengellinen isyys ja johtajuus eli paimenen tai vanhimman tehtävä seurakunnassa. ”Yhden vaimon mies” tarkoittaa avioliitossaan uskollista miestä.

Matan kirjoituksessaan esittämä naisen ja orjan aseman rinnastus on absurdi. Vuonna 2014 orjia arvioitiin olevan 35,8 miljoonaa. Kristillisen opin vaikutus on ollut suurta sen vahvoilla alueilla, erityisesti Euroopassa. Jumalan sanan ja lakien hylkäämisen myötä tilanne muuttuu nyt nopeasti – myös monissa kirkoissa.

Myöskään Matan viittaus aiemmin mainitsemiini naisprofeettoihin ja tuomareihin ei ole pätevä, sillä he eivät olleet hengellisiä johtajia kuten papit tai seurakunnan vanhimmat. Matalla olisi myös syytä päivittää käsityksensä opetuslapseudesta, esimerkiksi Matt. 28:18–20.

Olisi mielenkiintoista kuulla, mitkä Raamatun asiakokonaisuudet Mata oikeuttaisi seurakunnan käyttöön ja mitä ei. Erityisesti kiinnostaa tietää, keneltä hän oikeutuksensa siihen saisi. Jeesus kohteli naisia ja miehiä täysin tasavertaisina nostamatta tai laskematta kumpaakaan. Kuitenkaan – Jumalan antaman järjestyksen mukaisesti – Jeesus ei valinnut yhtään naista apostoliksi eli hengelliseksi johtajaksi. Tämän pitäisi riittää meille esimerkiksi.


Kari Hokkanen
Raasepori


51

Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja