Murrettu leipä viestii ehtoollisen ydinsanomaa

”Herra, olinko se minä, joka naulat sinun käsiisi löin?” Tähän tapaan kysyy lauluntekijä. Profeetta Jesaja puolestaan toteaa: ”Sinun haavojesi kautta minä olen parattu.”

Nämä asiat ovat niitä, joita ehtoollinen tuo uskovan mieleen. Ja sanoihan Jeesuskin ehtoollista asettaessaan: ”Tehkää tämä minun muistokseni.”

Jeesuksen muiston palavaksi virittäminen ei riipu ajasta eikä paikasta. Ehtoollinen on jätetty meille avuksi tähän asiaan. Leipä ja viini ovat Jeesuksen ristin työstä yksinkertainen ja selvä esikuva.

Eräänä päivänä istahdin työn touhun keskellä levähtämään ja avasin ”uskovaisten television”. Kaksi kättä ruudun kokoisessa kuvassa piteli kokonaista leipää, limppua. Kun nuo kädet alkoivat murtaa tuota leipää, jostain näkymättömistä kuuluivat samaan aikaan Raamatun lukijan sanat, jotka kertoivat Jeesuksen kärsimyksistä.

Yhtäkkiä jälleen kerran ymmärsin tuon kuvan kautta, miten Jeesuksen ruumis murrettiin, särjettiin ja haavoitettiin minun syntieni tähden. Minä olin synteineni syyllinen hänen kärsimyksiinsä ristillä. Itkin ja ymmärsin, ettei voi olla parempaa saarnaa Jeesuksen ristin kuolemasta kuin leipä, joka murretaan ihmisten nähden.

Tuo kuva on tosin nykyisin melkein hävinnyt seurakuntiemme ehtoollispöydistä. Murrettavan leivän tilalle on tullut helpompia ratkaisuja, jotka tekevät tehottomaksi murtamisen tapahtuman. Aivan varmasti Jeesuksen kärsimyksen muisto voidaan kokea niinkin, mutta koskaan ei ole leivän murtaminen puhunut minulle niin voimakkaasti kuin tuona hetkenä, näyttäen samalla, miten Jeesus runneltiin.

Ottaessani ehtoollisessa itsekin leivästä murusen koen osallisuuteni Jeesuksen kuolemaan. Ja ojentaessani leivän ja viinin vierelläni istuvalle, sisarelle tai veljelle, voin omalla suullani julistaa Herran kuolemaa. Näin myös toteutuu Jeesuksen oma ohje: ”Jakakaa tämä keskenänne.”

Ehtoollistilaisuuksissa on otettu nykyisin puhtauden vuoksi käyttöön erilliset henkilökohtaiset pikarit. Vastaavasti leivän murtaja voi joko pestä kätensä tai käyttää esimerkiksi kirkasmuovikäsinettä. Leivän voi leipoa koko väelle gluteenittomana, monta leipää kerralla, ja pakkanen säilyttää ne. Edellisenä iltana voi leivän laittaa sulamaan, näin  helpottuu ehtoollispöydän hoitajan työ. Tällaiset pienet asiat voivat tuoda suuren siunauksen.


Emma Marin
Rovaniemi


51

Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja